Feyenoord via penalty’s door in KNVB-beker na spectaculaire wedstrijd tegen NEC

KNVB-beker Feyenoord versloeg NEC via penalty’s, nadat de wedstrijd in De Kuip na verlenging in 4-4 was geëindigd. Eerder op de avond plaatste PSV zich ook voor de kwartfinale, door FC Emmen met 3-1 te verslaan.
Feyenoorder Igor Paixão viert de 2-2 tijdens de achtste finale van de KNVB Beker tussen Feyenoord en NEC
Feyenoorder Igor Paixão viert de 2-2 tijdens de achtste finale van de KNVB Beker tussen Feyenoord en NEC Foto Gerrit van Keulen/ANP

Feyenoord heeft woensdagavond na een zinderende wedstrijd de kwartfinale van de KNVB-beker bereikt. De Rotterdammse ploeg versloeg NEC via penalty’s, nadat de wedstrijd in De Kuip na verlenging in 4-4 was geëindigd. Eerder op de avond plaatste PSV zich ook voor de kwartfinale, door FC Emmen met 3-1 te verslaan.

Lang zag het ernaar uit dat NEC voor een stunt zou gaan zorgen doordat de ploeg uit Nijmegen in de eerste helft op een 2-0-voorsprong kwam. Het eerste doelpunt viel in de 33ste minuut, nadat linksback Calvin Verdonk na een pass van Oussama Tannane de bal via Feyenoord-keeper Timon Wellenreuther in het doel schoot. Vlak voor rust breidde NEC zijn voorsprong uit door een doelpunt van Pedro Marques.

Tot diep in de tweede helft lukte het Feyenoord niet om te scoren, tot NEC-verdediger Philippe Sandler de bal tegen zijn arm geschoten kreeg in het strafschopgebied. Het leverde hem rood op en Feyenoord een penalty, die Orkun Kokcü benutte. Niet veel later was het weer raak voor de thuisploeg. Igor Paixão bracht Feyenoord diep in de blessuretijd op gelijke hoogte.

Even leek het erop alsof een verlenging nog vermeden kon worden nadat de Rotterdammers de druk op het Nijmeegse doel zwaar opvoerden. Maar de uitblinkende doelman Mattijs Branderhorst, die in de wedstrijd liefst 23 reddingen verrichtte, hield stand.

Verlenging

In de verlenging barstte het spektakel pas echt los. Al vrij vroeg wist Jordy Bruijn voor NEC te scoren, waardoor NEC leidde met 3-2. Zo’n twee minuten later kwam Feyenoord alweer op gelijke hoogte. Dit keer door een doelpunt van Santiago Giménez, die met een kopbal scoorde.

Vlak voor het einde van de verlenging wisten was het Feyenoord dat de wedstrijd leek te beslissen. Javairo Dilrosun maakte de 4-3. Met nog vier minuten te gaan leek het gedaan voor NEC, maar met zijn tweede goal van de wedstijd bracht Bruijn zijn team alsnog op gelijke hoogte. De eindstand was 4-4, waarna penalty’s de beslissing moesten brengen.

Lees ook: Drie amateurclubs haalden de achtste finale van de beker. Is het profbestaan veel beter?

Tijdens de penaltyreeks wist Feyenoord-keeper Timon Wellenreuther als enige een strafschop tegen te houden, die van Ilias Bronkhorst. Paixão schoot Feyenoord vervolgens met de beslissende penalty naar de kwartfinale van de KNVB-beker. Feyenoord kwam tijdens de gehele wedstrijd overigens tot niet minder dan vijftig schoten, waarvan er 27 op doel waren.

PSV-Emmen

Eerder op de avond liet PSV zich niet opnieuw verrassen door FC Emmen. Twee weken geleden zorgde Emmen nog voor en stunt door PSV thuis met 1-0 te verslaan. Dit keer waren de Eindhovenaren echter met 3-1 te sterk.

Al binnen een kwartier kwam PSV op een 2-0-voorsprong. Vlak voor rust maakte Emmen de 2-1, waardoor de wedstrijd door onnodige fouten van PSV nog even spannend leek te worden, maar een echte bedreiging werd Emmen niet meer. Een kwartier voor tijd besliste Luuk de Jong het duel door de 3-1 te maken.

Correctie (9 februari 2023): In een eerdere versie van dit artikel stond dat FC Emmen in de kwartfinale van de beker heeft verloren. Het ging om de achtste finale. Dat is hierboven aangepast.

Correctie (9 februari 2023): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Feyenoord tot 50 schoten op het doel was gekomen. Het waren er 27. Dat is hierboven aangepast.