Aardbevingen

Dodental door aardbevingen passeert de 12.000, drie Nederlanders overleden in Turkije

Twee dagen na de zware aardbevingen in het zuiden van Turkije, nabij de grens met Syrië, zijn reddings- en bergwerkzaamheden nog steeds in volle gang. In dit blog doet NRC verslag van de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

We sluiten dit blog. Lees hier verder.

Voor overlevenden onder het puin is kou een groot gevaar

In de eerste 24 uur na een aardbeving kunnen er meestal nog veel overlevenden van onder het puin van ingestorte gebouwen worden gehaald. In Turkije en Syrië worden nog hoofdzakelijk levenloze lichamen geborgen, soms ook van slachtoffers die aanvankelijk nog van onder de brokstukken konden communiceren met reddingswerkers.

De kans op overleving slinkt snel na het eerste etmaal, en in het geval van Turkije en Syrië is het koude weer daarbij een belangrijke factor. Toch kunnen kunnen slachtoffers het onder gunstige omstandigheden lang volhouden.

Lees het hele artikel over de overlevingskansen van slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië: Voor overlevenden onder het puin is kou een groot gevaar

Dodental door aardbevingen passeert de 12.000

Het dodental door de aardbevingen in Turkije en Syrië heeft inmiddels de 12.000 gepasseerd. In Turkije is het aantal doden woensdagavond gestegen tot 9.057, meldde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan volgens persbureau Reuters. Hij bezocht eerder op de dag de zwaar getroffen provincie Hatay, waar alleen al meer dan 3.300 mensen omkwamen. De Syrische autoriteiten hebben zeker 2.992 doden geregistreerd, meldt persbureau AFP.

De kans dat overlevenden worden gered wordt steeds kleiner, nu de reddingsactie de derde ijskoude avond ingaat. Het is niet precies bekend hoeveel mensen levend onder het puin vandaan zijn gehaald. Dinsdag zei president Erdogan dat reddingswerkers in Turkije al zeker achtduizend mensen hadden bevrijd.

Het dodental in dit bericht is rond 21.50 uur geactualiseerd.

In beeld: de zoektocht naar overlevenden wordt steeds moeilijker

Vier Nederlanders overleden door aardbevingen in Turkije

Een 26-jarige Nederlandse man uit Deventer is in Turkije om het leven gekomen door de aardbevingen. Dat hebben zijn familie en de Deventer Centrum Moskee woensdag bekendgemaakt op Facebook. De man, Furkan Kazci, was op vakantie in de stad Kahramanmaras, dat in het epicentrum ligt van het aardbevingsgebied. Hij werd sinds maandag vermist.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan het overlijden van Kazci nog niet bevestigen, meldt persbureau ANP. Eerder op woensdag meldde het ministerie dat er nog zeven Nederlanders in Turkije worden vermist.

De plaats Kahramanmaras ligt ten noorden van de zwaar getroffen stad Gaziantep. Bekenden van Kazci uit Deventer zeiden tegen RTV Oost dat de Nederlander op bezoek was bij zijn neef toen het gebouw waar zij zich in bevonden instortte. De neef zou naar verluidt wel levend onder het puin vandaan zijn gehaald.

Ook de familie van drie Nederlanders die in de Turkse plaats Antakya verbleven toen de aardbevingen plaatsvonden, heeft bekendgemaakt aan de NOS en De Gelderlander dat zeker twee van hen zijn overleden. Het gaat om een 87-jarige vader Hamis Köse en zijn 53-jarige zoon Yilmaz. Laat op woensdagavond heeft de dochter van zoon Yilmaz, Esraa Köse, aan RTL Nieuws bevestigd dat ook de vrouw van vader Hamis, Leyla Köse (69) bij de aardbevingen om het leven is gekomen.

De andere zoon (Sal, 49 jaar) ligt nog onder het ingestorte woongebouw. Volgens omstanders zijn er tekenen dat hij nog leeft, hoewel hij nog vastzit onder het puin. Familieleden uit Zutphen uiten hun zorgen en laten weten dat de officiële hulpdiensten op zich laten wachten.

Dit bericht is geactualiseerd.

EU trekt 6,5 miljoen euro uit voor noodhulp Turkije en Syrië

De Europese Unie gaat Turkije en Syrië bij elkaar 6,5 miljoen euro geven voor noodhulp aan slachtoffers van de aardbevingen van maandagnacht en -ochtend. Dat heeft de Europese Commissie woensdag bekendgemaakt. Iets meer dan de helft van het geld, 3,5 miljoen, gaat naar Syrië, de rest naar Turkije. Het geld is vooral bedoeld om de hulpdiensten te steunen die lidstaten naar de landen hebben gestuurd.

Het geldbedrag komt bovenop de hulp die de Europese Unie biedt via het rampenteam, het Civil Protection Mechanism, schrijft de Commissie. Er zijn nu 31 zoekteams en vijf medische teams in Turkije en Syrië, gestuurd door twintig verschillende lidstaten plus Albanië, Montenegro en Servië. In totaal zijn er zo’n 1.500 hulpverleners en honderd hulphonden naartoe gestuurd. De Commissie noemt de zoekoperatie „de grootste ooit” via het Civil Protection Mechanism, dat sinds 2001 bestaat.

De Eurocommissaris voor crisisbeheer Janez Lenarcic reist donderdag af naar de getroffen gebieden in Turkije. Nederland kondigde eerder op woensdag aan dat het 10 miljoen euro voor noodhulp aan Syrische aardbevingsslachtoffers vrijmaakt, bedoeld voor voor tenten, dekens, voedsel en flessen water die uitgedeeld worden in zwaar getroffen gebieden. Ook andere landen kondigden in de afgelopen dagen steun aan. de Canadese premier Justin Trudeau maakte dinsdag bekend dat zijn land 10 miljoen dollar (zo’n 6,9 miljoen euro) naar Turkije en Syrië stuurt. De Zweedse regering kondigde woensdag een gift van zo’n 2,6 miljoen euro aan de getroffen gebieden aan.

Twitter geblokkeerd in Turkije, oppositie beschuldigt Erdogan

De sociale mediawebsite Twitter is in Turkije sinds woensdagmiddag grotendeels niet meer beschikbaar. Dat blijkt uit netwerkdata. Vanuit de overheid is er nog geen verklaring gekomen voor het plotselinge wegvallen van de website. Twitter is sinds de aardbeving afgelopen maandag ingezet om hulpverlening te coördineren. Ook hebben aardbevingsslachtoffers die gevangen zitten onder het puin via de website hun locatie gedeeld in de hoop dat reddingwerkers hen vinden. Via een zogenoemde VPN, een programma dat de locatie van de gebruiker verhult, is het nog altijd mogelijk om in Turkije Twitter te gebruiken.

Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu van de Republikeinse Volkspartij beschuldigt president Recep Tayyip Erdogan van het blokkeren van Twitter: „Ik heb tegen mijn vrienden in het veld gezegd dat ze een VPN moeten gebruiken om samenwerking te coördineren. Dit is gestoord, de overheid heeft sociale mediacommunicatie afgeknepen.” Vervolgens richt hij zich tot Erdogan zelf: „We wachten op uw uitleg.”

Erdogan blokkeerde in 2014, destijds was hij premier, de toegang van zijn bevolking tot Twitter nadat het platform gebruikt werd om informatie over een corruptieschandaal binnen zijn overheid te verspreiden. De Turkse rechter floot hem toen terug en twee weken nadat Twitter werd opgeschort kwam de website weer online.

Satellietbeelden tonen verwoesting in Kahramanmaras

Een groot deel van de gebouwen in het centrum van de Turkse stad Kahramanmaras is ingestort, laten deze satellietbeelden zien. Het beeld links is van 4 maart 2021, het beeld rechts van deze dinsdag.Foto’s Planet Labs PBC via AFP

Syrië vraagt de EU officieel om hulp

Syrië heeft een verzoek om hulp ingediend bij de Europese Unie, aldus Eurocommissaris voor crisisbeheer Janez Lenarcic. Dit melden internationale persbureaus. Vanwege de EU-sancties die sinds 2011 zijn opgelegd aan de regering van president Bashar al-Assad, was de Europese Unie aanvankelijk terughoudend met het sturen van reddingsteams. Nederland trekt 10 miljoen euro uit voor noodhulp aan Syrische aardbevingsslachtoffers, maakte minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, VVD) vandaag bekend.

Nu Syrië de EU officieel om hulp vraagt, moedigt de Eurocommisaris lidstaten aan om hulp te bieden aan het land waar de aardbeving de „toch al dramatische humanitaire situatie alleen maar verergerde”. Syrië vraagt om „een lange lijst met items”, aldus Lenarcic. „Hun reddingsteams hebben hulp nodig bij het zoeken en redden van mensen die vastzitten onder het puin. Ook hebben ze veel medische artikelen, medicijnen, voedsel en dergelijke nodig, typische noodhulpgoederen.” De EU gaat er volgens Lenarcic op toezien dat de hulp terechtkomt bij de mensen die het het hardst nodig hebben, en niet „wordt omgeleid” via de regering.

De Syrische regering heeft tot nu toe vooral hulp gekregen van Arabische landen, waaronder Egypte en Irak. Ook Rusland, dat al militairen gestationeerd had in Syrië, heeft hulpverleners gestuurd. De hulp beperkt zich grotendeels tot het regeringsgebied. In de door rebellen bezette regio’s leidt hulporganisatie De Witte Helmen, die al actief was in het gebied, de reddingsoperaties. Eerder riep de Syrische regering de Verenigde Naties al op om te helpen.

Reddingswerkers zoeken naar overlevenden in de Syrische plaats Besnaya, in het door de rebellen bezette noordwesten. Foto Omar Haj Kadour/AFP

Er komen nog steeds mensen levend onder het puin vandaan

Woensdagmiddag, meer dan 55 uur na de aardbeving, halen reddingswerkers nog steeds levende mensen uit het puin. Het Turkse nieuwsmedium 23 Derece meldt dat een 13-jarig jongetje is gered, met zijn parkiet in zijn hand.

Het nieuwskanaal Haber Lutfen deelt op YouTube een video waarin Masal, een meisje van anderhalf jaar oud, in een ambulance wordt herenigd met haar vader. De moeder, die het kind met borstvoeding in leven zou hebben gehouden, werd even later ook gered.

In een andere video is te zien hoe reddingswerkers een jonge vrouw en haar drie kinderen uit een ingestort gebouw halen. De vrouw wordt in een doek naar boven getild, een van haar dochters op een kastdeur.

Kabinet trekt 10 miljoen euro uit voor noodhulp in Syrië

Het kabinet maakt 10 miljoen euro vrij voor noodhulp aan Syrische aardbevingsslachtoffers. Het geld gaat vooral naar fondsen van de Verenigde Naties, zo heeft minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (VVD) woensdag bekendgemaakt. Met de bijdrage kunnen onder meer tenten, dekens, voedsel en water uitgedeeld worden in zwaargetroffen gebieden.

Van het totaalbedrag gaat 3 miljoen euro naar de Dutch Relief Alliance, een samenwerking van Nederlandse hulporganisaties. De hulpverlening in Syrië is ingewikkeld, aldus Schreinemacher, omdat hulpverleners zelf ook getroffen zijn en Nederland de diplomatieke banden met Syrië heeft verbroken vanwege de burgeroorlog die sinds 2011 woedt in het land.

Dodental aardbevingen loopt op tot ruim 11.000

Het aantal dodelijke slachtoffers van de aardbevingen in Syrië en Turkije is gestegen tot voorbij de 11.000. Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is het huidige dodental in Turkije 8.574. Syrië is minder regelmatig in het doorvoeren van nieuwe sterftecijfers, maar volgens het ministerie van Gezondheid zijn er zeker 2.500 mensen om het leven gekomen. Het dodental zal naar alle waarschijnlijkheid nog flink oplopen.

Erdogan is aangekomen in het zwaar getroffen zuidoosten van Turkije, waar hij de nieuwe sterftecijfers bekendmaakte. Volgens Erdogan zal de situatie met de dag beter worden. De president zei dat er problemen waren met hulpvoorziening voor slachtoffers, maar nu functioneert de Turkse noodhulpmachine naar behoren. Ook zouden er problemen zijn geweest bij wegen en vliegvelden.

President Erdogan haalde tevens uit naar zogenoemde ‘provocateurs’, die klagen over het gebrek aan hulpmiddelen en de langzame reactie van de overheid op de ernstige aardbevingsschade.

Turkse president Erdogan bezoekt aardbevingsgebied

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is woensdagochtend aangekomen in het zuidoosten van Turkije, dat zwaar getroffen is door de aardbevingen maandag. Hij begint zijn bezoek in de grotendeels verwoeste miljoenenstad Kahramanmaraş. Daarna gaat de president naar de 30 kilometer oostelijker gelegen plaats Pazarcik, waar het epicentrum van de aardbeving was. Als laatste bezoekt hij de provincie Hatay.

Volgens Turkse media is 95 procent van de gebouwen in de stad Kahramanmaraş verwoest of zwaar beschadigd. Ook is er veel schade aan de infrastructuur, wat het hulpverleners lastig maakt om de stad te bereiken. Ook het winterweer bemoeilijkt reddingswerkers. In de op vijfhonderd meter hoogte gelegen stad is de temperatuur overdag enkele graden boven nul. De afgelopen nachten daalde de temperatuur er tot onder het vriespunt.

Dinsdag riep Erdogan voor drie maanden de noodtoestand uit in de tien Turkse provincies die in de nacht van zondag op maandag werden getroffen door de aardbevingen. Door de noodtoestand uit te roepen, kunnen de president en het kabinet het parlement omzeilen bij het aannemen van nieuwe wetten die reddingoperaties mogelijk versnellen.

Vrijwilligers helpen aardbevingsslachtoffers in de Turkse plaats Antakya. Foto Khalil Hamra/AP

Aantal doden opgelopen tot meer dan 9.400

In Syrië en Turkije zijn inmiddels meer dan 9.487 mensen overleden als gevolg van de aardbevingen maandag. De Turkse rampenorganisatie AFAD bevestigt een dodental van meer dan 6.957. In Syrië zijn voor zover bekend meer dan 2.500 doden gevallen, aldus persbureau Sana aan de hand van cijfers van het gezondheidsministerie en de hulporganisatie De Witte Helmen, die actief is in het rebellengebied.

Nu het twee dagen geleden is dat de aardbevingen plaatsvonden, wordt de kans dat er nog slachtoffers levend worden teruggevonden steeds kleiner. Desondanks halen reddingswerkers nog steeds mensen onder het puin vandaan. In Turkije hebben 380.000 vluchtelingen hun toevlucht gezocht in door de overheid beschikbaar gestelde opvang en hotels, aldus de autoriteiten. In Syrië worden reddingsoperaties belemmerd door de gevolgen van de oorlog en de isolering van het rebellengebied in het noordwesten.

Reddingswerkers in de Turkse provincie Hatay. Foto Guglielmo Mangiapane/Reuters

‘Er komen alleen maar doden uit deze vervloekte flat’

De reddingswerkers beginnen bovenop het puin van een ingestort flatgebouw ineens druk met hun armen te zwaaien. De graafmachines en de hijskraan die dinsdag door de brokken beton en het verwrongen betonijzer ploegen, vallen stil. De herrie verstomt in het park in de Zuid-Turkse stad Adana, waar familieleden en omwonenden vuurtjes stoken en wachten op nieuws van vermisten. Ze richten hun blik hoopvol op de reddingswerkers. Hebben ze een overlevende gevonden? Iedereen houdt zijn adem in. Het blijkt de zoveelste dode. Het graven gaat weer door.

Lees deze reportage van Toon Beemsterboer in Turkije

Opnieuw brand in de haven van Iskenderun

De brand in de haven van de Turkse stad Iskenderun is weer opgelaaid, meldt persbureau Reuters. In een video die het Turkse medium 23 Derece op Twitter deelt, zijn metershoge vlammen te zien.

Dinsdag meldden internationale persbureaus dat de grote brand in het havengebied onder controle was, maar kennelijk is dat toch niet helemaal gelukt. De brand ontstond toen een stapel containers instortte door de aardbeving. Hulpdiensten probeerden het vuur onder meer met helikopters te blussen.

Syrische Rode Kruis vraagt Westen om sancties op te schorten

Het Syrische Rode Kruis roept onder meer de Europese Unie en de Verenigde Naties op om de economische sancties tegen Syrië op te schorten vanwege de aardbevingen. Volgens directeur Khaled Hboubati staat het Syrische Rode Kruis, ook wel de Syrische Arabische Rode Halve Maan genoemd, klaar om hulp te bieden langs de breuklijn en in de stad Idlib, maar beletten internationale sancties hen ervan om adequate hulp te bieden. Dat zei hij dinsdag tijdens een persconferentie in de Syrische hoofdstad Damascus. Op welke precieze sancties hij doelt, is niet duidelijk.

In 2011 begon de bloedige Syrische revolutie, die dictator Bashir Al-Assad met harde hand poogde neer te slaan, bijvoorbeeld door illegale chemische wapens in te zetten. Onder meer vanwege het extreme geweld dat hij inzette tegen demonstranten en rebellen heeft het Westen de afgelopen twaalf jaar sancties opgelegd aan het land, onder meer door de handel in olie en militaire technologie in te perken. Daardoor heeft de economie van Syrië harde klappen gekregen, maar de sancties zijn zo ontworpen dat ze humanitaire hulp niet zouden moeten beïnvloeden. Daarom wordt de levering van voedsel en medicijnen niet belemmerd. De behoefte aan bijvoorbeeld zware machines om aardbevingsslachtoffers uit te graven is echter sterk gestegen, en die mogen momenteel het land niet in.

De Verenigde Naties „onderzoekt alle manieren” om hulpmiddelen naar het door rebellen veroverde noordwesten van het land te krijgen, aldus internationale persbureaus.

Dodental opgelopen tot 8.700

Meer dan 8.700 mensen zijn overleden als gevolg van de aardbeving, meldt persbureau Reuters op basis van Turkse en Syrische autoriteiten. Volgens de Turkse reddingsorganisatie AFAD kostte de aardbeving in Turkije zeker 6.234 levens. In Syrië ligt dat aantal op 2.500, schrijft het persbureau aan de hand van de Syrische minister van Volksgezondheid en de Witte Helmen die actief zijn in het gebied dat in handen is van Syrische rebellen.

Naarmate de tijd vordert, nemen de overlevingskansen af van mensen die nog onder het puin vastzitten. De Wereldgezondheidsorganisatie vreest dat het dodental komende weken tot boven de 20.000 zal oplopen.

Nederlands reddingsteam haalt zes mensen onder het puin vandaan

USAR, het Nederlandse reddingsteam dat naar het aardbevingsgebied is afgereisd, heeft inmiddels zes mensen onder het puin vandaan gehaald. Dat zegt een woordvoerder woensdagochtend in een video vanuit het basiskamp bij de Turkse stad Hatay. „In de loop van de nacht hebben de reddingsploegen elkaar afgelost. Er is de hele nacht doorgezocht en ook nu zijn we in het gebied aan het werk.”

„We krijgen op straat heel veel waardering van mensen, en alle ruimte om ons werk te doen”, aldus de woordvoerder. „We merken ook dat ze veel steun en troost ervaren op het moment dat we daar aan het werk zijn.”

Het Nederlandse team kwam dinsdagmiddag aan in Hatay en begon later die dag met reddingswerk. Volgens Turkse autoriteiten zijn er reddingswerkers uit 36 verschillende landen actief.

Twitter avatar USARNL USAR.NL De verbinding is hier moeizaam, hierbij een nieuwe poging. ^JH https://t.co/GXGT12WJFD

Dodental aardbevingen loopt op tot ruim 8.100

Het dodental van de zware aardbevingen in Syrië en Turkije is opgelopen tot 8.164, melden internationale persbureaus op basis van autoriteiten in de getroffen landen. In Turkije zijn dinsdag 5.894 doden geteld en in Syrië 2.270. Ook raakten bijna 40.000 mensen gewond. Naar verwachting zal het aantal slachtoffers de komende uren verder toenemen.

Reddingswerkers zijn de hele nacht doorgegaan met hun zoektocht naar overlevenden. Met temperaturen onder het vriespunt is de reddingsoperatie 48 uur na de eerste beving maandagochtend vroeg een race tegen de klok. „Elke minuut en elk uur wordt de kans om overlevenden te vinden kleiner”, zei WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus daar dinsdag over. Maar er worden nog altijd mensen levend onder het puin vandaan gehaald.

Hulpdiensten en lokale bewoners in de Turkse stad Kahramanmaras op zoek naar overlevenden van de zware aardbevingen. Foto Sedat Suna/EPA

Nederlands reddingsteam in Turkije haalt drie mensen levend onder puin vandaan

Reddingswerkers van het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR hebben dinsdagavond drie mensen levend onder het puin vandaan gehaald in het door zware aardbevingen getroffen gebied in Turkije. Dat meldt een woordvoerder van USAR aan persbureau ANP. De woordvoerder kon niets zeggen over de toestand van de geredde mensen.

Een van de vier reddingsgroepen van USAR wist tijdens een verkenning iemand te redden en later op de avond haalde een andere reddingsgroep nog eens twee mensen onder het puin vandaan.

USAR vertrok maandagavond vanaf vliegveld Eindhoven naar het rampgebied. Het team heeft een basiskamp opgezet nabij de stad Hatay en bestaat uit speciaal voor dit soort reddingsoperaties getrainde medewerkers van politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie. Er zijn volgens de Turkse autoriteiten inmiddels reddingswerkers uit 36 verschillende landen actief in Turkije.

Het dodental als gevolg van de twee zware aardbevingen maandagochtend is volgens persbureau AFP opgelopen tot meer dan 7.800. In Turkije zijn inmiddels 5.894 doden geregistreerd en in Syrië 1.932. Verwacht wordt dat het dodental de komende dagen nog sterk zal oplopen.

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC de nasleep bij van de aardbevingen die in de nacht van zondag op maandag en maandagochtend plaatsvonden in Turkije, nabij de grens met Syrië. Een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen van dinsdag:

  • Het dodental als gevolg van de aardbevingen is opgelopen tot zeker 7.800. Duizenden mensen zijn gewond geraakt. Reddingswerkers in Turkije en Syrië zoeken nog altijd naar mensen die onder het puin bedolven zijn. Ook het Nederlandse Urban Search and Rescue Team (USAR) is aangekomen in Turkije om de lokale autoriteiten bij te staan in de zoektocht. Het basiskamp van het USAR-team, dat bestaat uit 65 reddingswerkers en 8 honden, werd dinsdagmiddag opgebouwd bij de zuidelijke plaats Hatay.
  • De samenwerkende Nederlandse hulporganisaties hebben dinsdag noodnummer Giro555 geopend voor donaties. Ook komt er volgende week woensdag een nationale actiedag, waarbij de publieke omroepen en commerciële zenders samenwerken aan programmering die in het teken zal staan van de ramp en de steun aan slachtoffers. De precieze invulling van de dag is nog niet bekend.
  • Zeker acht Nederlanders die zich in het getroffen gebied bevonden, worden nog vermist. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag. De Turkse autoriteiten hebben nog niet kunnen bevestigen of Nederlanders bij de aardbeving om het leven zijn gekomen, dan wel gewond zijn geraakt.

Lees hier het vorige blog terug.