Honderden doden na zware aardbeving in zuiden van Turkije bij grens met Syrië

Aardbeving Het epicentrum van de aardbeving met een kracht van 7,8 lag op ongeveer 33 kilometer ten noordwesten van de stad Gaziantep, nabij de grens met Syrië. In beide landen is de schade groot.
Ook in Turkije richtte de aardbeving hevige schade aan, zoals in de Zuid-Turkse -overwegend Koerdische- stad Diyarbakir.
Ook in Turkije richtte de aardbeving hevige schade aan, zoals in de Zuid-Turkse -overwegend Koerdische- stad Diyarbakir. Foto Sertac Kayar/Reuters

Bij een zware aardbeving met een kracht van 7,8 in het zuidoosten van Turkije zijn in de nacht van zondag op maandag honderden doden gevallen. Volgens de Turkse president Recep Erdogan zijn er tot nu toe meer dan 900 doden en bijna 5.400 gewonden in Turkije alleen. In Syrië zijn zeker 320 doden gemeld. Gevreesd wordt dat het dodental zal oplopen. Een groot aantal gebouwen in het grensgebied van beide landen is als gevolg van de beving ingestort.

Volg de laatste ontwikkelingen in Turkije en Syrië in ons liveblog

Het epicentrum van de aardbeving lag volgens de U.S. Geological Survey op ongeveer 33 kilometer ten noordwesten van de stad Gaziantep, een provinciale hoofdstad nabij de Syrische grens. Het Turkse agentschap voor management van rampen en noodgevallen AFAD wees de plaats Pazarcik aan als het epicentrum. De beving deed zich voor op een diepte van tien kilometer. Ongeveer tien minuten later volgde een sterke naschok met een kracht van 6,7; in totaal waren er zeker zes naschokken.

„We vrezen dat het aantal doden in de honderden loopt”, zei een arts in de noordwestelijke Syrische plaats Atme tegen persbureau AP. In de Turkse provincie Malatya zijn zeker 130 gebouwen ingestort, meldt gouverneur Hulusi Sahin. Honderden mensen zijn naar ziekenhuizen gebracht.

Volgens president Erdogan zijn zoek- en reddingsteams onmiddellijk naar de getroffen gebieden gestuurd. Dit meldde hij op Twitter. „We hopen dat we samen zo snel mogelijk door deze ramp komen met zo min mogelijk schade”, schreef hij.

Verwoeste gebouwen

Ook in de provincie Diyarbakir zijn gebouwen ingestort, meldt de televisiezender Habertürk. Op sociale media delen inwoners van verschillende steden in het zuidoosten van Turkije beelden van verwoeste gebouwen.

Volgens Syrische staatsmedia zijn ook gebouwen ingestort in de noord-Syrische stad Aleppo en in de stad Hama, verder naar het zuiden. In de Syrische hoofdstad Damascus bracht de beving gebouwen aan het schudden en gingen mensen de straat op. Ook in Libanon, Israël, Egypte en Cyprus werd de beving gevoeld, blijkt uit berichten op sociale media.

Turkije wordt regelmatig getroffen door aardbevingen. Het land ligt op de grens van meerdere tektonische platen. Bij een zware aardbeving in het noordwesten van het land kwamen in 1999 ruim 17.000 mensen om het leven. Bij twee aardbevingen in 2020 kwamen meer dan 150 mensen om. De zwaarste aardbeving die in de regio is gemeten was in 1939, toen ongeveer 33.000 mensen overleden, voornamelijk in Turkije. De dag daarna daalde de temperatuur tot -30 graden, waardoor de gevolgen van de aardbeving extra dodelijk waren.

Nederlandse reddingswerkers

Nederland stuurt het zogeheten Urban Search and Rescue team naar Turkije, waar het de lokale autoriteiten gaat helpen met de zoektocht naar slachtoffers tussen het puin. Het team bestaat uit mensen van de politie, brandweer, ambulance en defensie. Minister Dilan Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid, VVD) noemt de aardbeving „verschrikkelijk nieuws” en spreekt haar medeleven uit aan de mensen in het getroffen gebied. Premier Mark Rutte (VVD) schrijft op Twitter zijn condoleances te hebben overgebracht aan de Turkse president Erdogan.