‘Nederland schiet tekort in omgang met in buitenland veroordeelde Nederlanders’

Onderzoek Momenteel zitten zo’n 1.600 Nederlandse burgers vast in het buitenland. Maar ze krijgen onvoldoende steun van Nederlandse autoriteiten.
Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind (D66)
Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind (D66) Foto Lex van Lieshout/ANP

Nederland moet beter omgaan met veroordeelde landgenoten in het buitenland. Dat oordeelt de Raad van de Europese Unie na eigen onderzoek, waarover de Volkskrant maandag bericht. Met name in de omgang met Nederlanders die in het buitenland zijn veroordeeld, maar hun straf hier willen uitzitten, zou de Nederlandse overheid falen. De onderzoekers spraken onder meer met Nederlandse advocaten en rechters, en medewerkers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De Raad ziet in de Nederlandse regelgeving een „duidelijk gebrek aan overeenstemming” met de Europese wetgeving, citeert de Volkskrant uit het onderzoek. Ook het veelvoud aan instanties dat betrokken is bij procedures voor strafoverdracht, achten de onderzoekers onwenselijk. Het grote aantal vertraagt namelijk die procedure. Bovendien betrekt de Nederlandse rechtsgang, in tegenstelling tot andere EU-landen, de gedetineerde niet bij de procedure waarin bepaald wordt of die naar Nederland wordt overgebracht. Om tot die beslissing te komen, stellen andere Europese landen speciale hoorzittingen in. Voor de gedetineerde is deze procedure van groot belang, aangezien ze bepalend is voor de hoogte van de straf. Advocaten gaven eerder al aan grote moeite te hebben met de Nederlandse wet- en regelgeving.

Soepelere regels

In Nederland bepaalt de minister van Rechtsbescherming, momenteel Franc Weerwind (VVD), of een straf hier mag worden uitgezeten. Die situatie zit de Raad van de Europese Unie niet lekker. De EU pleit ervoor dat een onafhankelijke rechter beslist of een Nederlandse gedetineerde zijn buitenlandse straf hier mag uitzitten. Tegenover de Volkskrant wilde het ministerie niet inhoudelijk op het onderzoek ingaan.

De bevindingen van de raad liggen in het verlengde van de kritiek die belangenorganisaties, die Nederlandse gevangenen in het buitenland begeleiden, eerder uitten. Organisaties zoals Dutch&Detained pleitten voor soepelere regels om de gedetineerden in Nederland hun straf te laten uitzitten. Strafoverdracht gebeurt nu nog te weinig, volgens de instanties. Want zelfs als een land ermee instemt, werpen Nederlandse regels en richtlijnen te veel belemmeringen op. Momenteel zitten zo’n 1.600 Nederlanders vast in het buitenland.

Lees ook: ‘Justitie vindt het prima als gevangenen in buitenland blijven’