Aardbeving

Dodental aardbevingen loopt op tot boven 7.800

In het zuiden van Turkije, nabij de grens met Syrië, vond in de nacht van zondag op maandag een grote aardbeving plaats. Maandagochtend werd het gebied nogmaals getroffen door een krachtige beving. Duizenden mensen zijn omgekomen, dat aantal zal naar verwachting blijven stijgen. In dit blog doet NRC verslag van de laatste ontwikkelingen.

Dodental opgelopen naar meer dan 7.800

Het dodental als gevolg van de aardbevingen die maandag Turkije en Syrië troffen is opgelopen naar meer dan 7.800. Dat meldt persbureau AFP op basis van de laatste gegevens van Turkse en Syrische autoriteiten. In Turkije zijn inmiddels 5.894 doden geregistreerd en in Syrië 1.932.

Naar verwachting zal het dodental nog sterk oplopen. In de vrieskou werken reddingswerkers dinsdagavond tegen de klok om overlevenden te redden uit het puin. Het slechte weer bemoeilijkt de reddingsactie.

In beeld: gebouwen in Turkije verwoest door de aardbevingen

Volgende week woensdag landelijke actiedag Giro555 voor slachtoffers aardbeving

Radio- en televisieprogramma’s gaan volgende week woensdag tijdens een nationale actiedag van Giro555 aandacht besteden aan de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat bevestigt de organisatie van noodnummer Giro555 na een aankondiging van Oxfam Novib-directeur Michiel Servaes in het praatprogramma Khalid & Sophie. Servaes zei dat de omroepen woensdag „de handen ineen” zullen slaan.

Wat de invulling van de actiedag gaat zijn is nog niet duidelijk. Een woordvoerder van de NPO laat aan persbureau ANP weten dat de betrokken partijen daarover nog in gesprek zijn.

Volgens Servaes hebben verschillende omroepen vandaag om de tafel gezeten. „De publieke omroepen, maar ook de commerciëlen zeiden meteen: wat we vorig jaar met zijn allen voor Oekraïne hebben gedaan, moeten we nu ook voor deze verschrikkelijke ramp doen.”

Brand in haven Turkse plaats Iskenderun geblust, schade is groot

In de haven van de Turkse plaats Iskenderun woedde sinds maandag een grote brand. De lokale brandweer wist de brand dinsdagmiddag te blussen, melden internationale persbureaus. De brand, die zorgde voor grote, zwarte rookwolken, ontstond toen een stapel containers ineenstortte door de aardbeving. Zover bekend zijn er geen mensen omgekomen in de haven, maar de logistieke schade is groot.

Meerdere rederijen legden vanwege de meer dan honderd brandende containers hun werkzaamheden in de haven stil, waaronder vrachtvervoerder Maersk. Dat is de grootste containerrederij ter wereld. Het is nog onduidelijk wanneer de rederijen hun werk hervatten. Volgens Maersk, dat van plan is om schepen naar andere havens om te leiden, heeft de logistieke infrastructuur in de haven „aanzienlijke schade” opgelopen.

‘Als je al zes jaar in een tent zit, is zo’n aardbeving echt de laatste druppel’

Syriërs in het door rebellen beheerste gebied kunnen van Assads regering niets verwachten. „Het is ijzig koud in het noorden van Syrië. De elektriciteitsvoorziening in de vluchtelingenkampen is verstoord en er is geen stromend water meer”, zegt Johan Mooij, directeur van de afdeling Syrië van hulporganisatie World Vision, die vooral kinderen helpt.

Lees hier het hele interview met Johan Mooij van World Vision

Dodental aardbevingen loopt op tot boven 7.200

Het dodental van de aardbevingen in Turkije en Syrië is inmiddels opgelopen tot boven de 7.200, melden internationale persbureaus. Volgens de laatste geregistreerde cijfers van landelijke autoriteiten zijn er in Turkije meer dan 5.400 doden gevallen en in Syrië zeker 1.800.

Hulporganisaties, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), verwachten dat de cijfers nog fors zullen stijgen de komende dagen. De zoektocht naar overlevenden onder het puin gaat onverstoord door en gaat nu een tweede avond tegemoet. Alleen al in Turkije zijn tienduizenden mensen gewond geraakt.

Het dodental in dit bericht is rond 19.40 uur geactualiseerd.

Giro555 geopend voor slachtoffers in Turkije en Syrië

Hulporganisaties hebben dinsdag noodnummer Giro555 geopend om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. De organisaties achter het Giro555, waaronder Unicef, het Nederlandse Rode Kruis en Oxfam Novib, bieden met de opbrengst noodhulp aan zoals medische zorg, dekens, voedsel en schoon drinkwater.

Zo’n 23 miljoen inwoners van de landen zijn direct getroffen door de zware aardbevingen van maandag, vreest de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). „In Turkije loopt het aantal slachtoffers en hulpbehoevenden snel op. En in Syrië waren veel mensen vóór deze aardbeving bovendien al afhankelijk van noodhulp”, schrijft de actievoorzitter van Giro555. „Het is een verschrikkelijke ramp waarvan we de gigantische omvang nog niet kunnen overzien.”

Aantal vermiste Nederlanders loopt op naar acht

Het aantal Nederlanders dat na de aardbeving in Turkije wordt vermist, is gestegen naar acht. Eerder op de dag maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken nog melding van zes vermiste Nederlanders in het getroffen gebied. De Turkse autoriteiten hebben nog geen bevestiging van eventuele Nederlanders onder de duizenden doden en gewonden. Het ministerie probeert hier in samenwerking met de lokale autoriteiten „zo snel mogelijk” duidelijkheid over te krijgen, aldus de verklaring.

2 miljoen euro opgehaald via Giro 7244

Nederlanders hebben ruim 2 miljoen euro overgemaakt voor slachtoffers van de aardbevingen in Syrië en Turkije via Giro 7244. Dat laat het Nederlandse Rode Kruis weten op dinsdag. De hulporganisatie denkt 200 miljoen euro nodig te hebben om adequate noodhulp te leveren. Dinsdagochtend dacht het Rode Kruis nog 70 miljoen euro nodig te hebben, dat bedrag loopt op naarmate de schaal van de schade die de bevingen hebben aangericht duidelijk wordt.

Erdogan roept noodtoestand uit voor drie maanden in de tien getroffen provincies

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft dinsdag voor drie maanden de noodtoestand uitgeroepen in de tien Turkse provincies die in de nacht van zondag op maandag zijn getroffen door de aardbevingen. Door de noodtoestand uit te roepen, kunnen de president en het kabinet het parlement omzeilen bij het aannemen van nieuwe wetten die reddingoperaties mogelijk versnellen.

Ook heeft de president laten weten dat momenteel zeventig landen hulp hebben aangeboden aan Turkije. Erdogan zegt daarnaast dat Turkije zelf van plan is om hotels te openen in de toeristische badplaats Antalya. Een aantal mensen dat geen huis meer heeft, kan daar tijdelijk wonen, is het plan. Antalya ligt op ruim achthonderd kilometer man Gaziantep, de stad die vlakbij het epicentrum van de eerste aardbeving ligt.

Beeld uit het verwoeste Gaziantep. Foto Suhaib Salem/Reuters

Vluchtelingenwerk: vergeet Syrische vluchtelingen in Turkije niet

Vluchtelingenwerk Nederland uit haar zorgen over de situatie van Syrische vluchtelingen in Turks rampgebied. De aardbeving in Turkije en Syrië leidt volgens de Nederlandse belangenorganisatie tot grote ongerustheid bij haar Turkse partnerorganisatie Refugee Rights Türkiye, die vreest dat Syrische vluchtelingen extra hard zullen worden getroffen. Vluchtelingenwerk roept op deze grote groep niet te vergeten bij de hulpprogramma’s die nu op grote schaal worden opgezet voor de slachtoffers.

De getroffen stad Gaziantep, waar in totaal twee miljoen mensen wonen, telt zo’n 500.000 Syrische vluchtelingen. Volgens Vluchtelingenwerk was de positie van deze Syriërs al slecht, maar brengt de aardbeving bijkomende risico’s met zich mee. „Turkije doet weinig om hen te beschermen”, aldus een woordvoerder. „Syrische vluchtelingen in Gaziantep wonen vaak in slecht onderhouden, krakkemikkige gebouwen, dicht op elkaar. Het instortingsgevaar is levensgroot. Door deze ramp zijn vluchtelingen nóg kwetsbaarder geworden”. In Zuidoost-Turkije zouden zo’n 1,8 miljoen Syrische vluchtelingen leven.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest dat zeker 23 miljoen inwoners van Turkije en Syrië direct getroffen zijn door de zware aardbevingen van maandag. Onder hen zijn zo’n 1,4 miljoen kinderen. Volgens de organisatie is Turkije beter in staat om de humanitaire crisis het hoofd te bieden dan Syrië. Hoewel beide landen op dit ogenblik hulp aangeboden krijgen van de internationale gemeenschap benadrukt een hoge WHO-functionaris dat vooral Syrië de komende tijd ondersteuning nodig heeft. De burgeroorlog die in 2011 uitbrak in Syrië maakt het land extra kwetsbaar tijdens een humanitaire crisis zoals deze. De WHO spreekt in het Syrische geval daarom van „een crisis bovenop crises”.

Ministerie: zes Nederlanders vermist, nog geen slachtoffers gemeld

Zes Nederlanders zijn na de aardbeving in Turkije door hun naasten als vermist opgegeven, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag . Het ministerie maakt zich „ernstig zorgen” over hun situatie en doet naar eigen zeggen wat het kan om „zo snel mogelijk duidelijkheid” te krijgen voor hun familie en vrienden. Over mogelijke Nederlandse slachtoffers heeft het ministerie nog geen bevestiging gekregen. Het staat daarvoor, zo stelt het, voortdurend in contact met de Turkse autoriteiten ter plaatse.

Dodental aardbevingen Turkije en Syrië opgelopen tot boven 5.000

Er zijn tot nu toe meer dan 5.000 mensen omgekomen aan de gevolgen van de zware aardbevingen in Turkije en Syrië. Volgens de Turkse autoriteiten is het dodental dinsdag opgelopen tot 3.419, terwijl in Syrië meer dan 1.600 sterfgevallen zijn geregistreerd. Eerder op de dag werden daar 812 doden geteld, zo meldde staatspersbureau SANA.

Zeker 13,5 miljoen burgers in tien Turkse provincies zouden direct getroffen zijn door de aardbevingen. Dat melden Turkse media op basis van het Turkse ministerie voor milieu en verstedelijking. De bevoegde minister Murat Kurum bezocht dinsdagochtend de zwaar getroffen stad Gaziantep. De minister noemde de aardbeving de grootste ramp voor het land in de afgelopen eeuw.

Update: dit bericht is dinsdagochtend geactualiseerd.

1,2 miljoen euro gedoneerd aan Giro 7244

Via Giro 7244 hebben Nederlanders tot nu toe rond de 1,2 miljoen euro gedoneerd aan de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië maandag. Dat meldt het Rode Kruis dinsdag via persbureau ANP. Volgens een woordvoerder is het „hartverwarmend dat mensen zo betrokken zijn”. Toch komt het bedrag nog niet in de buurt van de 70 miljoen euro die nodig is om adequate noodhulp te bieden, aldus de raming van de hulporganisatie.

WHO houdt er rekening mee dat dodental oploopt tot boven de 20.000

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest dat het dodental na de aardbevingen in Turkije en Syrië in de komende weken kan oplopen tot boven de 20.000. Dat zouden meer dan acht keer meer slachtoffers zijn dan nu dan nu het geval is, zo zei Catherine Smallwood, verbonden aan het Europese kantoor van de WHO aan het Franse persbureau AFP. „Helaas zien we steeds hetzelfde gebeuren bij aardbevingen. De oorspronkelijke meldingen van het aantal doden en gewonden zullen in de loop der tijd ruim worden overtroffen”, aldus Smallwood. Dinsdagochtend was het dodental opgelopen tot 4.300.

De WHO waarschuwde maandag al voor het gevaar van de naschokken. Die kunnen beschadigde gebouwen doen instorten. Dinsdagochtend was in Turkije opnieuw een zware naschok te voelen met volgens het Europees-Mediterraan Seismologisch Centrum (EMSC) een kracht van 5.3. Sinds de zware bevingen maandag met een kracht van 7.8 en 7.5 volgden ruim honderd naschokken. Maandagavond was er ook al een beving met een kracht van 5.3.

Ook UNICEF uitte dinsdag haar zorgen over de duizenden kinderen en gezinnen die door de aardbeving in Turkije en Syrië gevaar lopen. De kinderrechtenorganisatie benadrukt dat bij grote rampen zoals deze het de kinderen zijn die het meest getroffen worden. Het vreest onder meer dat de beschadiging en verwoesting van scholen en ziekenhuizen een grote impact zal hebben op hun situatie. „Veel huizen zijn verwoest, gezinnen dakloos en blootgesteld aan extreme weersomstandigheden”, aldus een woordvoerder op Twitter. Inmiddels is de Nederlandse tak van UNICEF in overleg met de Turkse autoriteiten over de humanitaire hulp die het kan bieden.

De WHO waarschuwde maandag al voor het gevaar van de naschokken. Foto Umit Bektas/Reuters

Reddingswerkers zoeken door tijdens koude nacht, dodental loopt op tot meer dan 4.300

Reddingswerkers in Turkije en Syrië hebben tijdens een ijskoude nacht hun zoektocht voortgezet naar overlevenden van de zware aardbeving die de regio maandag trof. Het dodental van de ramp, waarbij duizenden gebouwen zijn ingestort, is opgelopen tot meer dan 4.300. Dat melden internationale persbureaus.

Volgens de Turkse autoriteit voor rampen en noodgevallen AFAD is het aantal dodelijke slachtoffers in Turkije gestegen tot 2.921. In combinatie met het bekende dodental van 1.440 in Syrië is het totale aantal dodelijke slachtoffers daarmee, ongeveer 24 uur na de eerste zware beving, gestegen tot 4.365. AFAD maakt melding van 15.834 gewonden. Autoriteiten vrezen dat het dodental verder zal oplopen.

Overlevenden riepen om hulp vanuit bergen puin, terwijl reddingswerkers te maken hadden met regen en sneeuw. Ook blijft seismische activiteit het rampgebied teisteren. Centraal Turkije werd in de nacht van maandag op dinsdag getroffen door een zware naschok met een kracht van 5,6. Dat heeft het European Mediterranean Seismological Centre (EMSC) laten weten, meldt Reuters.

Tienduizenden mensen die dakloos zijn als gevolg van de aardbevingen hebben de nacht in de kou doorgebracht. In de zuidelijke Turkse stad Gaziantep, ongeveer 33 kilometer van het epicentrum, zochten mensen hun toevlucht in winkelcentra, stadions, moskeeën en gemeenschapscentra.

Meer dan 7.800 mensen zijn gered in tien provincies, zei Orhan Tatar van AFAD, meldt persbureau AP. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt dat het dodental nog kan oplopen tot meer dan 20.000.

Mensen warmen dinsdag op bij een vuur bij puinhopen in de Turkse stad Kahramanmaras, na de dodelijke aardbeving die het gebied maandag trof. Foto Adem Altan / AFP

Syrische hulpverlener: ‘De wereld laat ons al jaren in de steek, maar dit kunnen we niet alleen aan’

Dokter Mohammad Abrash had dienst in een ziekenhuis in de stad Idlib in noordwest-Syrië toen even na vier uur ’s nachts de aarde begon te beven. „Ik heb veel meegemaakt, maar dit nog nooit”, zegt de 60-jarige arts aan de telefoon. „Ik werd wakker in een bevend bed. Meteen daarna viel de elektriciteit uit. Ik kon niets zien en alles om me heen vloog in het rond. Het was verschrikkelijk.”

De arts is al de hele dag in de weer met slachtoffers van de aardbeving. Alleen al in zijn ziekenhuis kwamen er voor negen uur ’s ochtends dertien doden en zestig gewonden binnen. „We hebben niet de middelen om deze ramp het hoofd te bieden”, zegt de dokter. Hij klinkt uitgeput en moedeloos. „Het enige wat ik te zeggen heb is: SOS. Ik hoop dat de wereld ons niet vergeet.”

Lees hier het hele artikel van NRC-correspondent Melvyn Ingleby: Syrische hulpverlener: ‘De wereld laat ons al jaren in de steek, maar dit kunnen we niet alleen aan’

‘We zagen de deuren en ramen vanzelf open en dicht gaan’

„Mijn zus belde me om 8.00 uur ’s ochtends en liet me weten dat ze onder het puin lag van het huis dat is ingestort”, zegt Dilşad Turan, een hulpverlener die werkt voor een kleine ngo in Istanbul. Haar zus woont in het centrum van de Zuid-Turkse stad Antakya, die zwaar is getroffen door een serie krachtige aardbevingen die grote delen van Turkije en Syrië hebben opgeschrikt. „Mijn familie en ik konden haar niet bereiken sinds de aardbeving. Ik voelde een geweldige opluchting toen ze me belde. Ze was in shock en ik paste psychologische eerste hulp toe om haar te kalmeren.”

Haar zus bleek opmerkelijk goed te zijn voorbereid op een aardbeving dankzij een training die ze had gehad. „Ze had een tas gevuld met water, batterijen, zaklamp, droog voedsel en medicijnen”, vertelt Turan aan de telefoon met opluchting in haar stem. „Ook had ze vooraf bepaald welk deel van het huis het veiligst zou zijn. Zodra de aardbeving begon, greep ze de tas en dook ze in de veilige hoek. Het hele gebouw stortte om haar heen in, behalve dat deel. Van daaruit klom ze uit het puin. Als mijn zus geen training voor noodsituaties had gehad, dan was ze nu dood geweest.”

Lees hier het hele artikel van NRC-correspondent Toon Beemsterboer: ‘We zagen de deuren en ramen vanzelf open en dicht gaan’

Biden belooft Erdogan ‘alle hulp’ tijdens telefoongesprek

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan beloofd „alle hulp” te sturen die nodig is om Turkije te steunen na de dodelijke aardbevingen die het land maandag hebben getroffen. Dat heeft het Witte Huis verklaard na een telefoongesprek tussen beide leiders op maandagavond.

Biden bracht „condoleances namens het Amerikaanse volk” over aan Turkije, een bondgenoot van de VS binnen de NAVO. Hij zegde toe Amerikaanse reddingsteams te sturen, die „snel kunnen worden ingezet om het zoek- en hulpwerk te ondersteunen”, aldus het Witte Huis. Het zou daarbij gaan om twee teams van 79 personen elk, liet het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling weten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft tegen zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu gezegd „te bellen en te laten weten” wat de VS kunnen doen om Turkije te helpen, zei een woordvoerder van het State Department maandag, na een telefoongesprek tussen beide ministers.

Al meer dan 3.700 dodelijke slachtoffers in Turkije en Syrië

Het totale aantal doden dat in Turkije is gevallen als gevolg van de aardbevingen maandag is opgelopen tot 2.379. Dat heeft de Turkse autoriteit voor rampen en noodgevallen AFAD maandagavond bekendgemaakt. In het Syrisch regeringsgebied is het aantal bevestigde doden nu 711, meldt het Syrische staatspersbureau Sana. In noordwest-Syrië, in handen van de oppositie, heeft hulporganisatie de Witte Helmen tot nu toe eveneens ruim 700 doden geteld. In totaal zijn er nu 3.790 doden bevestigd in de twee zwaar getroffen landen.

In beide landen zullen de aantallen nog verder oplopen. Het lijkt er daarnaast op dat het aantal slachtoffers in Syrië minder goed geteld worden dan in Turkije. Zo zouden volgens berichten op sociale media in het kleine stadje Al Atarib alleen al meer dan tachtig doden zijn gevallen. In de gebieden die in handen zijn van de oppositiegroepen zijn de dodenaantallen niet afkomstig van de autoriteiten, maar van de reddingsorganisatie de Witte Helmen. Zij roepen humanitaire organisaties en internationale organen op om zo snel mogelijk materiële hulp te bieden.

Hoewel er door het hele getroffen gebied reddingsoperaties worden uitgevoerd, worden die bemoeilijkt door kou, regen, harde wind en de naschokken die nog altijd met regelmaat plaatsvinden. Zeker nu de nacht is ingevallen, wordt het voor reddingswerkers steeds lastiger om hun werk uit te voeren. Tienduizenden mensen die geen onderdak hebben, zoeken bescherming in winkelcentra, stadions en moskeeën die nog overeind staan.

Het dodental in Syrië en Turkije loopt snel op na de aardbevingen van maandagochtend. Foto Louai Beshara/AFP

Rode Kruis haalt 591.000 euro op voor aardbevingsslachtoffers

Het Nederlandse Rode Kruis heeft tot nu toe 591.000 euro ingezameld voor de slachtoffers van de aardbevingen die maandag plaatsvonden in Syrië en Turkije. Sinds maandagochtend kunnen mensen die dat wilden, geld overmaken naar Giro 7244. Het blijft de aankomende tijd mogelijk om geld te doneren op het gironummer.

Met het gedoneerde geld kan het Rode Kruis ter plekke hulp verlenen. Dat kan medische hulp zijn, maar ook opvang van mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt. Daarvoor zijn onder meer dekens, tenten, voedsel en mobiele keukens nodig.

Hulpverleners van de Turkse en Syrische afdelingen van het Rode Kruis zijn al actief in het gebied. Zij haalden vandaag al veel mensen onder het puin vandaan en brachten hulpgoederen naar de getroffen gebieden. Wat er precies aan de buitenlandse afdelingen van de organisatie gevraagd gaat worden, is volgens een woordvoerder nog afwachten.

Correctie (7 februari 2023): In een eerdere versie van dit bericht stond dat mensen geld kunnen overmaken naar Giro 7255. Dat klopt niet, het is Giro 7244. Dat is hierboven aangepast.

Reddingswerkers zijn op zoek naar overlevenden onder het puin van een ingestort flatgebouw van vijftien verdiepingen in Turkije. Foto Anadolu Agency

Dodental aardbeving in Syrië en Turkije passeert de 3.000

In Turkije zijn tot nu toe zeker 1.762 doden gevallen als gevolg van de aardbevingen die maandag plaatsvonden. Dat heeft de Turkse autoriteit voor rampen en noodgevallen AFAD maandagavond laten weten. In Syrië werd het dodental bijgesteld naar circa 1.300, waarmee het totale aantal doden in beide landen nu uitkomt op meer dan drieduizend.

Het Syrische staatspersbureau Sana meldt dat in regeringsgebied tot nu toe 593 doden zijn gemeld. In regio’s die in handen zijn van de oppositie waren maandagavond meer dan zevenhonderd dodelijke slachtoffers geteld, zo meldt reddingsorganisatie de Witte Helmen. Verwacht wordt dat het aantal slachtoffers de komende tijd zal blijven oplopen.

Het Turkse AFAD zegt dat hulpmedewerkers alle getroffen gebieden in het land kunnen bereiken. Toch zijn de organisatie meerdere berichten ter ore gekomen dat op sommige plekken nog geen enkele hulp is gearriveerd. Meer dan veertig landen, waaronder Nederland, hebben Ankara aangeboden hulp te sturen. Twee Nederlandse vliegtuigen zijn al onderweg naar Turkije.

Twitter avatar SyriaCivilDef The White Helmets Death toll from #earthquake in NW #Syria has risen to 700+ with 2,000+ injured. The number is expected to increase as hundreds of families remain trapped in rubble. Despite challenges working under heavy rains & aftershocks, rescue teams are working tirelessly to save lives. https://t.co/vK6UfrwyD1

Nederlandse reddingswerkers vertrokken naar Turkije

Het Urban Search & Rescue Team Nederland (USAR) is rond 19.20 uur vanuit Eindhoven met het vliegtuig vertrokken naar Adana, in het zuiden van Turkije. De groep bestaat uit 65 mannen en vrouwen en acht reddingshonden. De reddingswerkers zullen waarschijnlijk ingezet worden in Kahramanmaraş, een stad in het zuiden van Turkije op zo’n 100 kilometer van de Syrische grens.

Om 20.00 uur vliegt, ook vanuit Eindhoven, een vrachtvliegtuig naar Turkije met daarin 15 ton aan materieel, met onder meer gereedschap om door beton te boren, microfoons om mensen mee te zoeken onder het puin en materiaal om van grote hoogtes af te dalen. Het team neemt ook eten, drinkwater, toiletten en een eigen tentenkamp mee.

Leden van USAR bij de vliegbasis in Eindhoven maken zich klaar voor vertrek. Foto Sem van der Wal / ANP

Turkije kondigt periode van zeven dagen nationale rouw aan

Turkije heeft maandag zeven dagen van nationale rouw afgekondigd nadat meer dan 2.600 mensen omkwamen bij twee zware aardbevingen in Turkije en Syrië. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan kondigde de rouwperiode aan op Twitter. Alle vlaggen in het land zullen tot en met zondagavond 12 februari halfstok hangen.

Eerder op de dag liet Turkije al weten dat de komende zeven dagen alle scholen in het land gesloten blijven. Dit omdat veel van de gebouwen worden gebruikt om slachtoffers van de aardbevingen voedsel en onderdak te bieden.

Twitter avatar RTErdogan Recep Tayyip Erdoğan 6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen depremler sebebiyle yedi gün süreyle millî yas ilan edilmiştir. Bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımız yarıya çekilecektir. https://t.co/WsXvTpyr6y

Reddingswerkers halen een overlevende uit het puin. Foto Ilyas Akenging / AFP

Aantal doden na aardbevingen opgelopen tot ruim 2.600

Het dodental na de aardbevingen maandag in Turkije staat nu op ruim 2.600. In Turkije zelf zijn inmiddels 1.651 doden en 11.119 gewonden gemeld, laten de autoriteiten weten.

Ook in buurland Syrië stijgt het aantal doden snel. In de gebieden die onder controle staan van de Syrische regering vielen in elk geval 570 dodelijke slachtoffers en 1.403 gewonden, schrijft het persbureau Sana. De hulporganisatie de Witte Helmen, die actief is in de door de oppositie gecontroleerde gebieden, meldt in de laatste update over het dodental dat in elk geval 380 mensen zijn omgekomen in die regio’s en dat meer dan duizend mensen gewond zijn geraakt.

#Earthquake death toll in NW #Syria climbs to over 380 with over 1,000 injured. Our emergency teams are on high alert, working tirelessly to reach those trapped under the rubble. Tragically, the number is expected to rise with hundreds of families still unaccounted for. pic.twitter.com/LP4LBNeWjB

— The White Helmets (@SyriaCivilDef) February 6, 2023

Syrië vraagt internationale gemeenschap om hulp

De Syrische regering vraagt de internationale gemeenschap om hulp nadat het land werd getroffen door de zware aardbeving net over de grens in Turkije. Buitenlandminister Faisal Mekdad zegt dat de regering bereid is om internationale organisaties „alle benodigde faciliteiten” aan te bieden zodat zij humanitaire hulp kunnen leveren. Voor Syrië zijn de aardbevingen een nieuwe klap bovenop de toch al kritieke situatie in het land, dat al jaren door oorlog in zijn greep wordt gehouden. „Het samenkomen van deze crises leidt tot enorm leed”, zei de Wereldgezondheidsorganisatie eerder op maandag.

In Syrië zijn meer dan achthonderd dodelijke slachtoffers gevallen. Damascus heeft de Verenigde Naties, het Internationale Rode Kruis en andere hulporganisaties gevraagd om te doen wat zij kunnen. Volgens de regering stierven 461 mensen en raakten 1.326 personen gewond in gebieden die onder controle staan van het regime van president Bashar al-Assad. In door de rebellen gecontroleerde regio’s overleden 390 mensen en vielen meer dan duizend gewonden, zo meldt reddingsorganisatie de Witte Helmen.

Door het Syrische conflict dat al elf jaar in het land woedt, heeft het regime van Assad veel bondgenoten verloren. Het is voor het bewind moeilijk om breed in het land noodhulp te bieden, omdat de oorlog een zware wissel heeft getrokken op de mogelijkheden daartoe. Veel humanitaire hulp die aan door de rebellen bestuurde gebieden wordt geboden komt normaliter uit Turkije - dat nu zelf met de gevolgen van de aardbeving kampt.

Bewoners kijken naar een ingestort gebouw in het Syrische dorp Jandaris. Foto Rami al Sayed / AFP

Dodental aardbevingen loopt op tot 2.300

In totaal zijn in Turkije en Syrië al zeker 2.300 mensen omgekomen bij de zware aardbevingen van maandag, meldt persbureau AFP. In Turkije zijn in ieder geval 1.541 doden gevallen, aldus vicepresident Fuat Oktay. In alle getroffen gebieden zijn inmiddels reddingsteams aangekomen, meldt de Turkse rampendienst AFAD.

In Syrië zijn tot nu toe meer dan achthonderd doden gevallen, meldt nieuwsmedium Al Jazeera. Aangezien er nog veel mensen onder het puin liggen, zal het dodental in beide landen naar verwachting toenemen.

Andere ontwikkelingen rondom de aardbevingen:

  • Omdat een deel van de onderwijsgebouwen wordt ingezet om onderdak en voedsel te bieden aan de slachtoffers van de aardbevingen, blijven de scholen in heel Turkije deze week gesloten. Dat laat de Turkse onderwijsminister Mahmut Özer weten. Het is de bedoeling dat de scholen volgende week weer opengaan.
  • Reddingspersoneel van de Verenigde Naties is ter plaatse in het rampgebied, laat secretaris-generaal António Guterres weten in een verklaring. „We rekenen op de internationale gemeenschap om de duizenden families te helpen die door deze ramp zijn getroffen. Velen van hen hadden al dringend humanitaire hulp nodig in gebieden waar toegankelijkheid een uitdaging is.”
  • In Nederland heeft de organisatie Islamic Relief zo’n 30.000 euro opgehaald voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije. Onder de noemer SOS Turkije begon de organisatie vanochtend met de actie. Het succes van de inzameling is mede te denken aan bekende Nederlanders die de actie deelden op sociale media, zegt directeur M’hamed Abalhaj tegen ANP. De organisatie is onderdeel van Islamic Relief Worldwide, een van de grootste islamitische hulporganisaties ter wereld.

Correctie (6 februari 2023): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Islamic Relief 300.000 euro had opgehaald voor de slachtoffers van de aardbevingen. Dit is door persbureau ANP gecorrigeerd naar 30.000 euro. Dat is hierboven aangepast.

Grootschalige zoek- en reddingsacties in getroffen gebieden

Duizenden reddingswerkers zoeken in het puin naar overlevenden van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Zeker 2.800 gebouwen zijn vernietigd en veel mensen worden vermist. Meerdere EU-landen sturen hulp naar de getroffen gebieden. Volgens president Recep Tayyip Erdogan was dit de zwaarste aardbeving in Turkije sinds 1939. Hij zegt dat de autoriteiten alles doen wat ze kunnen.

Bekijk hier de fotoserie: Reddingwerkers zoeken in het puin naar overlevenden van aardbevingen Turkije en Syrië

Turkse Nederlanders maken zich zorgen om familie in getroffen gebieden

Veel Nederlanders met familie in Turkije maken zich zorgen om hun naasten in de getroffen gebieden. Na de twee zware aardbevingen is het dodental in Turkije en Syrië inmiddels opgelopen tot zeker 1.900. Dat aantal zal naar verwachting blijven stijgen nu reddingswerkers in het rampgebied zoeken naar slachtoffers en overlevenden. De Turkse rampenautoriteit AFAD spreekt inmiddels van ruim 7.000 gewonden en zeker 2.800 vernietigde gebouwen.

Arif Colakkadioglu heeft familie in de Turkse stad Osmaniye, zij hebben alleen materiële schade opgelopen. „Mijn ooms, tantes, neven en nichten werden vannacht rond een uur of vier ‘s ochtends wakker geschud, toen zijn ze allemaal het huis uit gevlucht. Sommigen hebben onderdak gevonden en de rest bevindt zich buiten.” Volgens Colakkadioglu zijn de gebouwen in Osmaniye met de grond gelijk gemaakt en is de infrastructuur verwoest. „Er heerst veel wanhoop en iedereen zoekt steun bij elkaar.”

Ahmet Yurdakul heeft familie in Hatay, een provincie in het zuiden van Turkije. „Mijn ouders en zus zijn ongedeerd, maar door het slechte bereik hebben we niet veel contact kunnen hebben. Ze zijn telefonisch amper te verstaan.” Zijn tante lag onder het puin, maar is daar levend uit gehaald. „In het getroffen gebied valt er veel sneeuw en regen, wat reddingsoperaties nog lastiger maakt”, zegt Yurdakul. Ook de ziekenhuizen in Hatay zijn ingestort.

Yasin Küçük is met de Internationale Humanitaire Hulporganisatie Nederland (IHH) onderweg naar Turkije. „Het is een catastrofale aardbeving, met veel gevolgen. De doorgaande wegen zijn zeer moeilijk begaanbaar.” Zijn groep komt vannacht aan in het getroffen gebied, waar ze ‘acute noodhulp’ zullen leveren; dekens, warme maaltijden en onderdak.

Reddingswerkers pauzeren even tijdens het zoeken naar overlevenden in een ingestort gebouw in Adana, Turkije. Foto Sertac Kayar / Reuters

Israël gaat hulp sturen naar Syrië

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat naar aanleiding van de aardbeving hulp aan Syrië bieden. Dat kondigde hij maandag in een toespraak aan, meldt persbureau AFP. De toezegging van Israël is opmerkelijk. Officieel onderhouden beide landen geen diplomatieke betrekkingen. Syrië erkent het bestaan ​​van Israël niet en de twee landen zijn al vaker met elkaar in aanvaring gekomen. Israël begon in 1970 met het bouwen van nederzettingen op Syrisch grondgebied in de Golanhoogvlakte, gebieden die het uiteindelijk in 1981 annexeerde.

De toezegging zou zijn gekomen na een verzoek van Damascus dat Netanyahu via „diplomatieke kanalen” had ontvangen. Verdere details over die diplomatieke bron wilde Netanyahu’s kabinet niet kwijt. Ook aan Ankara heeft Israël hulp aangeboden. Maandag vertrekt een team van gespecialiseerde reddingswerkers naar Turkije en dinsdag volgt een ander team met humanitaire hulp, aldus het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Dodental aardbeving loopt op naar ruim 1.900

De krachtige aardbevingen van maandag in Turkije en Syrië hebben nu al zeker aan 1.900 mensen het leven gekost. Dat meldt persbureau AP. Naar verwachting zal dat aantal blijven stijgen terwijl reddingswerkers het puin in het hele rampgebied blijven doorzoeken. Ook spreekt de Turkse rampenautoriteit AFAD inmiddels van ruim 7.000 gewonden en zeker 2.800 gebouwen die vernietigd zijn, meldt persbureau Reuters.

Inwoners zijn op zoek naar overlevenden in de Syrische stad Harim. Foto Omar Haj Kadour/AFP

Turkije dient hulpaanvraag in bij NAVO voor onder meer reddingsteams

Turkije heeft een officiële hulpaanvraag ingediend bij de NAVO na de destructieve aardbevingen maandag. Turkije vraagt onder meer om reddingsteams, medische experts, uitrusting voor noodgevallen en drie volledig uitgeruste veldhospitalen.

Individuele NAVO-landen hebben zelf ook al hulp aangeboden aan hun Turkse bondgenoot, maar met deze aanvraag beroept Turkije zich officieel op bestaande samenwerkingsverdragen. De NAVO is voornamelijk een militair bondgenootschap, maar sinds de late jaren negentig komt het ook bij calamiteiten in actie. Eerder bood de NAVO humanitaire hulp in onder meer Kosovo, aan Oekraïense vluchtelingen in Moldavië en tijdens de coronacrisis.

Rode Kruis opent Giro 7244 voor slachtoffers aardbevingen

Het Nederlandse Rode Kruis heeft een speciaal gironummer geopend voor steun aan slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Mensen die dat willen, kunnen geld overmaken naar Giro 7244. De organisatie noemt de eerste beelden van de ravage uit het getroffen gebied „verschrikkelijk” en meldt dat de hulpverlening extra lastig is, vanwege de kou en stormachtige omstandigheden in de regio.

Met het gedoneerde geld helpt het Rode Kruis ter plekke om mensen onder het puin vandaan te halen en verleent de organisatie medische hulp. Ook vangen medewerkers mensen op die hun huis zijn kwijtgeraakt met dekens, tenten, catering en mobiele keukens.

Dodental aardbevingen stijgt naar 1.500

Het dodental van de aardbevingen in Turkije en het noorden van Syrië is opgelopen tot 1.500, aldus de regeringen van beide landen. Dat aantal zal de komende tijd waarschijnlijk blijven stijgen omdat er nog grootschalige reddingsoperaties aan de gang zijn om mensen onder het puin vandaan te halen. Omdat de aardbeving diep in de nacht plaatsvond, lagen veel mensen thuis te slapen.

Rond de 9.000 reddingswerkers zijn in Turkije bezig met het uitgraven en verzorgen van slachtoffers. Dat zei president Recep Erdogan tegen Turkse media. Volgens de president zijn er 2.470 mensen onder het puin vandaan gered. Hoeveel er nog vastzitten is onduidelijk.

Vrieskou zorgwekkend na aardbeving, aldus hulporganisatie IRC

De Amerikaanse hulporganisatie International Rescue Committee (IRC) maakt zich „ernstig zorgen om de tienduizenden mensen die direct zijn getroffen” door de aardbeving in Turkije en Syrië. De vriestemperaturen en de sneeuwstorm in de regio zijn extra reden tot bezorgdheid volgens de Amerikaanse organisatie.

Eerder is extreme kou ook al een probleem geweest in noodsituaties in het gebied. De zwaarste aardbeving die in de regio is gemeten was in 1939, toen ongeveer 33.000 mensen overleden, voornamelijk in Turkije. De dag daarna daalde de temperatuur tot -30 graden, waardoor de aardbeving extra dodelijk was.

IRC wijst ook op het jarenlange conflict dat woedt in de regio, waardoor hulpsystemen, zoals ziekenhuizen, niet optimaal functioneren en de stroom aan gewonden niet aankunnen. Bovendien is er in het noorden van Syrië onlangs een cholera-uitbraak geweest.

Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Turkije op zich te registreren

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Turkije op om zich te registreren voor de informatieservice van het ministerie. Op die manier wil het ministerie hen op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen rondom de aardbevingen en bijhouden of er Nederlandse slachtoffers zijn gevallen. Het ministerie heeft ook een liveblog geopend.

Nederland is nog in contact met Turkse autoriteiten over mogelijke Nederlandse slachtoffers, maar daar is vooralsnog niets over bekend. Het is ook niet bekend hoeveel Nederlanders zich in het getroffen gebied bevonden op het moment van de aardbevingen. Het Urban Search & Rescue Team Nederland (USAR) is onderweg naar Turkije om te helpen met het zoeken naar slachtoffers. Volgens USAR vertrekken 65 reddingswerkers en 8 reddingshonden richting het getroffen gebied. De Nederlandse ambassade in Syrië is sinds 2012 gesloten, waardoor Nederland geen consulaire hulp kan verlenen aan Nederlanders in Syrië.

Reddingswerkers zoeken naar overlevenden onder het puin in Diyarbakir, Turkije. Foto Sertac Kayar/Reuters

Nieuwe beving met kracht van 7,5 treft regio Midden-Turkije

Een nieuwe aardbeving heeft maandagochtend de regio Midden-Turkije getroffen. Dat meldt het European Mediterranean Seismological Centre (EMSC). De beving had een kracht van 7,5 en vond 67 kilometer ten noordoosten van Kahramanmaraş plaats, iets noordelijker dan de eerdere aardbeving van maandagochtend. Over mogelijke gevolgen is nog niets bekend.

Meerdere Europese landen sturen hulp naar Turkije

Meerdere Europese landen en de Europese Unie hebben maandag hulp toegezegd voor de zoektocht naar overlevenden van de aardbeving in Turkije en Syrië. De EU heeft een tiental zoek- en reddingsteams gemobiliseerd. Ook Nederland stuurt maandag nog een zogeheten Urban Search and Rescue Team naar Turkije.

Onder meer Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Frankrijk, Griekenland, Polen en Roemenië zouden zulke teams richting het rampgebied sturen om de eerstehulpverleners ter plaatse te ondersteunen, zo stelden EU-commissarissen Josep Borrell en Janez Lenarcic in een verklaring. Volgens de Turkse president Tayyip Erdogan zouden inmiddels 45 landen hulp hebben aangeboden om reddingswerkers te sturen.

De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen twitterde dat de eerste Europese hulp al onderweg is en dat de Europese landen „klaar staan om te blijven helpen op elke manier die we kunnen”.

Zware aardbeving treft Turkije en Syrië; meer dan 1.200 doden

Bij een zware aardbeving met een kracht van 7,8 in het zuidoosten van Turkije zijn in de nacht van zondag op maandag honderden doden gevallen. Volgens de Turkse president Recep Erdogan zijn er tot nu toe meer dan 900 doden en bijna 5.400 gewonden in Turkije alleen. In Syrië zijn zeker 320 doden gemeld. Gevreesd wordt dat het dodental zal oplopen. Een groot aantal gebouwen in het grensgebied van beide landen is als gevolg van de beving ingestort.

Het epicentrum van de aardbeving lag volgens de U.S. Geological Survey op ongeveer 33 kilometer ten noordwesten van de stad Gaziantep, een provinciale hoofdstad nabij de Syrische grens. De beving deed zich voor op een diepte van tien kilometer. Ongeveer tien minuten later volgde een sterke naschok met een kracht van 6,7; in totaal waren er zeker zes naschokken.

De internationale gemeenschap betuigt zijn steun aan Turkije en Syrië. De NAVO en de EU zetten in ieder geval voor Turkije noodhulp op poten. Ook Rusland biedt zijn hulp aan.

NRC volgt in dit blog de ontwikkelingen in het gebied.