Necrologie

Necrologie Paco Rabanne (1934-2023)

Mode-ontwerper met grenzeloze experimenteerdrang

Paco Rabanne met een model.
Paco Rabanne met een model. Foto AP

Papier, plastic, aluminium, glasvezels, rubber, puur goud. Eigenlijk was geen materiaal hem te gek. De experimenteerdrang van modeontwerper Paco Rabanne was grenzeloos. Vrijdag overleed hij op 88-jarige leeftijd.

De in Spanje geboren ontwerper, echte naam Francisco Rabaneda y Cuervo, werd in de jaren zestig bekend door op ruimtevaart geïnspireerde mode. Met zijn ‘maliënkolder’-jurken trok hij vrouwen aan als Jane Birkin, Audrey Hepburn, Mia Farrow and Jane Fonda. „Ik maak eenvoudige kleding van bizarre materialen, terwijl anderen extravagante vormen bedenken in klassiek textiel”, vatte hij zijn aanpak in 1995 samen in het Franse Paris Match. Samen met Andre Courrèges en Pierre Cardin wordt hij gerekend tot de zogenaamde Space age-ontwerpers.

Zijn moeder werkte in het atelier van de Spaanse couturier Cristóbal Balenciaga. Toen haar echtgenoot, een militair onder de Spaanse koning Alfonso XIII, werd neergeschoten door Franco-gezinde aanhangers, vluchtte ze met haar vier kinderen naar Bretagne.

Op 17-jarige leeftijd verhuisde Rabanne naar Parijs, waar hij architectuur studeerde. Na tien jaar maakte hij de overstap naar mode, om te beginnen door het ontwerpen van plastic accessoires en knopen voor merken als Givenchy, Christian Dior en Balenciaga. In 1966 presenteerde hij zijn eerste eigen collectie, Twaalf experimentele jurken van eigentijdse materialen: jurken van plastic schijven die bij elkaar werden gehouden door metalen ringen. In 1969 introduceerde hij, samen met het Spaanse Puig, zijn eerste parfum, Calandre – genoemd naar de grille van een auto.

Rabanne gaf in 1999 zijn laatste haute couture-show. De belangstelling voor zijn mode was toen al een tijd tanende. Zoals hij in 2001 zei: „Toen de geweldige Gaultier, De Castelbajac, Montana en Mugler [eind jaren zeventig] opkwamen, was het gedaan.” Paco Rabanne bleef twaalf jaar een geurmerk, tot de Puig-groep, sinds 1986 de eigenaar van het merk, de modelijn in 2011 weer nieuw leven inblies.

Rond Paco Rabanne was het sinds zijn vertrek zo stil dat hijzelf al in 2001 tegen het Amerikaanse modevakblad WWD zei dat veel mensen dachten hij dood was. (NRC)