Brazilië laat vliegdekschip met asbest zinken in oceaan

Gifstoffen De zestig jaar oude Sao Paulo ging naar Turkije om te worden ontmanteld, werd daar geweigerd en eindigt nu op de zeebodem. Milieuorganisaties voorzien grote schade.
De Sao Paulo in 2011.
De Sao Paulo in 2011. Foto Braziliaanse marine via Reuters

De Braziliaanse marine heeft vrijdag een oud vliegdekschip met giftige stoffen laten zinken, melden Braziliaanse media. De Sao Paulo eindigt zo’n 350 kilometer van de Braziliaanse kust op de zeebodem, samen met de krappe tien ton asbest die naar verluidt aan boord was.

„Het belang van het beschermen van de oceanen is verwaarloosd”, reageert Greenpeace zaterdag. De milieuorganisatie verwacht dat het afzinken van het zestig jaar oude schip een „gigantische impact” op het zeeleven zal hebben. Volgens de Braziliaanse krant Folha de S.Paulo verzette ook milieuminister Marina Silva zich ertegen, maar kreeg de minister van Defensie José Múcio Monteiro zijn zin.

Het zestig jaar oude schip voer in augustus naar Turkije om daar te worden ontmanteld, maar Turkse autoriteiten weigerden het omdat Brazilië niet genoeg duidelijkheid over de giftige stoffen zou hebben gegeven. De Sao Paulo moest dus weer terug naar Braziliaanse wateren, waar het op zoek ging naar een plek om aan te meren.

‘Compleet onnodig’

Dat mislukte: geen haven wilde het vliegdekschip hebben uit angst voor de asbest en andere gifstoffen. Eind januari nam de Braziliaanse marine de Sao Paulo daarom weer terug om het schip ver van de kust te slepen. Milieuorganisaties reageerden geschrokken op dat besluit. Het Shipbreaking Platform, een internationale organisatie die afgedankte schepen volgt, vermoedde dat de marine een kleine lek in het schip zou gebruiken als excuus om het te laten zinken.

De marine zei inderdaad dat „spontaan zinken” onvermijdelijk zou zijn, schrijft Folha de S.Paulo, en besloot daarom om de Sao Paulo te laten zinken ondanks een bod van een groep Saoedische ondernemers om het schip over te nemen. „Compleet onnodig”, reageert het Shipbreaking Platform. “Ze willen liever miljoenen dollars verliezen en het milieu vervuilen dan nieuw onderzoek naar de inhoud van het schip toelaten.”

Vergeefse moeite

De sleepboot die de Sao Paulo tot aan de kust van Marokko en terug trok, is van het Nederlandse ALP Maritime. “Wij pleiten altijd voor veilige recycling, maar Turkije veranderde halverwege van gedachten”, zegt een woordvoerder tegen NRC. “Het is uiteindelijk aan de eigenaren van het schip om te bepalen wat ermee gebeurt.”

“Het was in ieders belang om het schip te recyclen”, aldus de woordvoerder. “De materialen zijn nutteloos op de bodem van de oceaan. Deze afloop heeft niemand gewild.”