Tientallen arrestaties na nieuwe politiekraak telefoons criminelen

Misdaad Het kraken van versleutelde communicatie is een belangrijk politiemiddel. 42 mensen zijn vrijdag gearresteerd in Nederland, Duitsland en België.
Criminelen stuurden elkaar vaak versleutelde berichten via PGP, maar de laatste jaren wordt dit soort kanalen steeds vaker gehackt.
Criminelen stuurden elkaar vaak versleutelde berichten via PGP, maar de laatste jaren wordt dit soort kanalen steeds vaker gehackt. Foto Tobias Kleuver/ANP/Hollandse Hoogte

De politie heeft opnieuw versleutelde communicatie van criminelen onderschept, met 42 arrestaties tot gevolg in onder meer Nederland, Duitsland en België. Het gaat om Exclu Messenger, een dienst die het mogelijk maakt om versleutelde berichten te versturen. Het Openbaar Ministerie bevestigt dat vrijdag na berichtgeving van Het Parool eerder op de dag. Onder de aangehouden personen zijn zowel gebruikers, als ook eigenaren en beheerders van de berichtendienst.

Het OM verdenkt de 42 gearresteerde mensen van het plegen van georganiseerde misdaad. De eigenaren en beheerders worden verdacht van het faciliteren van criminelen. Vrijdag zijn 79 locaties doorzocht. Daarbij zijn in ieder geval twee drugslabs en een cocaïnewasserij aangetroffen. Ook zijn meerdere kilo’s aan verdovende middelen, meer dan 4 miljoen euro cash en meerdere vuurwapens in beslag genomen. Naar schatting van het OM kent de app zo’n drieduizend gebruikers, van wie 750 Nederlandstalig zijn.

Marengo-proces

Voor de opsporingsdiensten is het een beproefde methode om versleutelde communicatie tussen criminelen te onderscheppen. Zo vonden agenten bij een inval in 2016 op de servers van het bedrijf Ennetcom 3,6 miljoen berichten, bijna allemaal verstuurd door criminelen. In 2020 werden de crypto-telefoons van EncroChat gehackt, waarna vierhonderd verdachten werden aangehouden, onder wie twee van de meest gezochte drugssmokkelaars van Nederland.

Criminelen stuurden elkaar vaak versleutelde berichten via Pretty Good Privacy (PGP), maar de laatste jaren wordt dit soort kanalen steeds vaker gehackt. In strafzaken rondom liquidaties, drugshandel en corruptie spelen PGP-berichten vaak een grote rol. Bijvoorbeeld in het Marengo-proces, waarin onder meer hoofdverdachte Ridouan Taghi terecht staat.