Paco Rabanne: modeontwerper met grenzeloze experimenteerdrang

1934-2023 De Spaanse modeontwerper Paco Rabanne, werd gevierd om zijn bijzondere creativiteit en excentrieke kledingontwerpen. Hij overleed vrijdag op 88-jarige leeftijd.
Paco Rabanne in 1969 bij de presentatie van een van zijn creaties.
Paco Rabanne in 1969 bij de presentatie van een van zijn creaties. Foto AFP

Van metaal tot plastic, aluminium, glasvezels en zelfs beton. Eigenlijk was geen materiaal hem te gek. De experimenteerdrang van modeontwerper Paco Rabanne was dan ook grenzeloos. Vrijdag overleed hij op 88-jarige leeftijd. Dat bevestigt het bedrijf achter het door hem opgerichte label. De in Spanje geboren ontwerper, echte naam Francisco Rabaneda y Cuervo, werd in de jaren zestig bekend door zijn bijzondere creaties en op ruimtevaart geïnspireerde mode. Zijn naam zal ook voor altijd verbonden zijn aan een van ‘s werelds bekendste geurmerken, Paco Rabanne.

Met zijn ‘maliënkolder’-jurken trok hij vrouwen aan als Jane Birkin, Audrey Hepburn, Mia Farrow and Jane Fonda. „Ik maak eenvoudige kleding van bizarre materialen, terwijl anderen extravagante vormen bedenken in klassiek textiel”, vatte hij zijn aanpak in 1995 samen in het Franse Paris Match. Samen met Andre Courrèges en Pierre Cardin wordt hij gerekend tot de zogenaamde Space age-ontwerpers.

Gevlucht

Zijn moeder werkte in het atelier van de Spaanse couturier Cristobal Balenciaga. Toen haar echtgenoot, een militair onder de Spaanse koning Alfonso XIII, werd neergeschoten door Franco-gezinde aanhangers vluchtte ze met haar vier kinderen naar Bretagne.

Op 17-jarige leeftijd verhuisde Rabanne naar Parijs, waar hij architectuur ging studeren. Tien jaar lang werkte hij in de architectuur, tot hij begin jaren zestig de overstap maakte naar mode, om te beginnen door het ontwerpen van plastic accessoires en knopen voor merken als Givenchy, Christian Dior en Balenciaga. In 1966 presenteerde hij zijn eerste eigen collectie, Twaalf experimentele jurken van eigentijdse materialen: jurken van plastic schijven die bij elkaar werden gehouden door metalen ringen. In 1969 introduceerde hij, samen met het Spaanse Puig, zijn eerste parfum, Calandre – genoemd naar de grille van een auto. Later volgden onder meer Paco Rabanne pour Homme en Metal. In 1986 werd Paco Rabanne overgenomen door Puig, ook eigenaar van de huizen Nina Ricci en Jean Paul Gaultier.

Rabanne gaf in 1999 zijn laatste haute couture-show. De belangstelling voor zijn mode was toen al een tijd tanende. Zoals hij in 2001 zei: „Toen de geweldige Gaultier, De Castelbajac, Montana en Mugler [eind jaren zeventig] opkwamen, was het gedaan.” 

Twaalf jaar lang bleef Paco Rabanne een geurmerk, tot Puig de modelijn in 2011 weer nieuw leven inblies. De Fransman Julien Dossenais is tegenwoordig de hoofdontwerper.
Rond Paco Rabanne was het sinds zijn vertrek zo stil dat hijzelf al in 2001 tegen het Amerikaanse modevakblad WWD zei dat veel mensen dachten hij dood was. (NRC)

Lees ook: Stoere najaarsmode, als reactie op #MeToo