Recensie

Recensie Muziek

Nieuw album van Someone is even tovermooi als bedwelmend

De verhalende psychpop van Someone bubbelt van energie en avontuur op haar nieuwe album Owls. Ze brengt het ook nog duizelingwekkend tot leven met magische draaischijven.

De Brits-Nederlandse Tessa Rose Jackson, alias Someone, heeft zich niet alleen ontwikkeld tot een intrigerende popartiest, maar ze is ook een vindingrijke ontwerper. Eerder bij de EP Orbit (2019) kon je via een app haar augmentedreality-kunst bekijken. Nu bedacht ze bij haar nieuwe album Owls zogeheten ‘fenakistiscopen’, ofwel magische draaischijven. Bij het album zitten elf papieren animatiewielen, te draaien op 45-toeren, en elk vertegenwoordigt een song. In het donker, bij blacklight van een app, komen de afbeeldingen duizelingwekkend tot leven – een psychedelisch vloeiend geheel.

Maar ook wie luistert, hoort wat Someone droomt. Haar album Owls is even tovermooi als bedwelmend. De verhalende psychpop – veel nummers schreef ze met componist Darius Timmer – bubbelt van energie en avontuur. Net als op haar vorige plaat is het op een sterrenreis eindeloos dobberen: lichtvoetige melodieën, zwevende klanktapijtjes, gedrapeerde gitaarlagen, synthbliepjes en tinkelgeluiden.

Roadtrip

Er is echter ook een zeer aardse gitaarinsteek, met buiktonen van een basklarinet. Een Amerikaanse roadtrip met weidse vergezichten. De akoestische gitaarnummers, warm en dichtbij net als op haar melancholische lockdownalbum Shapeshifter (2021), zijn duidelijk later verrijkt en verstevigd met subtiele elektronische effecten.

Someone, haar opleiding deed ze als tiener op de Londense Brit School of Performing Arts, laat zich niet vangen in een stijl. Ze imponeert met een spannende klankwereld en brengt kalmte met haar stem. Van de huppelende folkpop-basis die ze legde toen ze nog onder haar eigen naam optrad (en haar muziek in reclames zat), tot haar liefde voor maffe scifi-geluidjes, het verdwijnen in sfeer en beeld. Alles grijpt samen. Dat levert een compleet muzikaal kunstwerk op.

Lees ook dit interview met Someone: ‘Ik heb veel zin om weer mooie dingen te delen met anderen’
Live: 12/3 Festival Grasnapolsky, Scheemda; 24/5 Luxor Live, Arnhem; 26/5 Simplon, Groningen; 27/5 De Nijverheid, Utrecht; 11/6 Festival Mañana Mañana, Laren. Inl: someoneswebsite.com