Justitie Rotterdam onderzoekt president rechtbank Limburg

Rechtbank President Martina Bijker-Veen zou misdrijf hebben gepleegd door haar poging om een advocaat te dwingen op te stappen.

Het Rotterdamse OM onderzoekt of de president van de rechtbank Limburg strafrechtelijk moet worden vervolgd. Foto Rob Engelaars/ANP
Het Rotterdamse OM onderzoekt of de president van de rechtbank Limburg strafrechtelijk moet worden vervolgd. Foto Rob Engelaars/ANP

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam gaat onderzoeken of de president van de rechtbank Limburg, Martina Bijker-Veen, strafrechtelijk vervolgd moet worden voor een misdrijf. Mocht de president inderdaad vervolgd worden, dan behandelt de rechtbank Rotterdam haar strafzaak.

Dat heeft de Hoge Raad beslist, na een verzoek van de hoofdofficier van justitie in Limburg.

Aanleiding is een verklaring van de deken van Orde van Advocaten in Limburg, Hans Vogels. Volgens hem heeft president Martina Bijker-Veen een advocaat onder druk gezet om de advocatuur te verlaten.

De betrokken advocaat, Richard Wagemans, deed daarop in november vorig jaar aangifte tegen de president. Zij zou gedreigd hebben met een aangifte wegens meineed tegen Wagemans als hij zich niet zou terugtrekken uit de advocatuur.

Vermoeden van schuld

Het is nu aan het parket in Rotterdam om te beoordelen of sprake is van een redelijk vermoeden van schuld en om de haalbaarheid en de opportuniteit van de vervolging te beoordelen.

De kwestie speelt rond vermeend meineed van Wagemans in een privégeschil voor de kantonrechter over de betaling van een rekening van een bedrijf. Dat Wagemans daadwerkelijk meineed heeft gepleegd, staat echter niet vast; in het vonnis wordt het enkel gesuggereerd. Wagemans tekende hoger beroep aan tegen wat hij „een misslag” van de kantonrechter noemt.

Vrijwillig beroep neerleggen

Voor Bijker-Veen was het vonnis van de kantonrechter aanleiding voor een gesprek met deken Hans Vogels. In dat gesprek, in juli vorig jaar, verzocht ze Vogels om Wagemans mede te delen dat zij van aangifte wegens meineed wilde afzien mits Wagemans vrijwillig zijn beroep als advocaat zou neerleggen. Dat bevestigde Vogels tegenover NRC. De deken had daarna een gesprek met Wagemans waarin hij de boodschap van Bijker-Veen overbracht.

Zelf zag en ziet de deken geen reden tot een onderzoek naar de kwestie. Vogels: „Zolang geen meineed bewezen is, is voor een ingreep van de deken onvoldoende basis.” Hij wijst er ook op dat de zaak nog in hoger beroep is. Volgens Vogels is Wagemans een „gerespecteerd advocaat met een lange staat van dienst”.

Bijker-Veen ontkende eerder tegen NRC in een schriftelijke verklaring dat ze „druk” heeft gezet.

Lees ook: Richard Wagemans: Advocaat waarschuwing wegens belediging burgemeester