De Hofvijver

Foto: Stichting Document voor een Monument

Het Binnenhof rot, lekt en schimmelt

Bijna een jaar nu is het Binnenhof dicht voor een grondige renovatie. Maar Mizja Haak en Dick Holthuis mogen binnen blijven kijken.

Het ‘doolhof van de democratie’ noemde NRC het in 2019. Het Binnenhof is een organisme van steen, zo’n achthonderd jaar geleden ontstaan en sindsdien gegroeid, verbouwd, gerepareerd, herzien, gerenoveerd, geperforeerd door trappetjes en gangetjes. Een „aaneenschakeling van kruip-door-sluip-door-ruimtes” noemt Mizja Haak het. Hij liep z’n hele leven al op en rond het Binnenhof: groeide deels op in Den Haag, en z’n vader had een kantoor aan het Lange Voorhout, aan de andere kant van de Hofvijver.

Met fotograaf Dick Holthuis praatte hij zich in 2016 binnen bij het Rijksvastgoedbedrijf: ze wilden de aanstaande renovatie graag documenteren. Ze wisten daarna ook de andere partijen – Raad van State, Eerste en Tweede Kamer, Algemene Zaken – te overtuigen. Concreet betekende dit dat ze regelmatig naar binnen mochten om foto’s te maken en rond te kijken, ook nu het complex gesloten is voor publiek.

De Mauritstoren bevatte de woonvertrekken van prins Maurits. Foto: Stichting Document voor een Monument

Want dat is het Binnenhof ook: monumentaal versleten. De laatste grote verbouwing (die waarbij de huidige plenaire zaal van de Tweede Kamer werd bijgebouwd) was in 1992. Er is hout- en betonrot, het lekt en schimmelt, de scheuren zitten in de muren. De meeste ramen hebben enkel glas. Veel daken, vloeren en gevels zijn niet geïsoleerd. Na wat vertraging begonnen de werkzaamheden uiteindelijk eind 2021; sinds maart vorig jaar is het officieel een bouwplaats. Haak en Holthuis gaan er sindsdien ongeveer eens per maand binnen. De laatste keer was enkele weken geleden.

Wat zie je dan? Dat het leeg is – dat vooral, zegt Haak. En dat opknappen echt nodig is, ja. De verouderde cv-installaties, oud tapijt op nog ouder tapijt geplakt, gootjes waar zo’n beetje elke datakabel in ligt die sinds de uitvinding van het internet in omloop is geweest.

Maar ook: historie, vooral in de zeventiende-eeuwse vertrekken. De vergaderzaal van de Eerste Kamer, de Trêveszaal, het Mary Stuartkabinet. „Als je daar de wanddoeken weghaalt, zie je het echte oude Binnenhof, de gebarsten stenen.”

Het zou moeten voelen als de verbouwing van een huis dat van ons allemaal is, vindt Haak. Dat was niet wat „vanuit de partijen zelf” kwam, maar wat dit project, hopelijk, alsnog voor elkaar kan krijgen.

Het Mary Stuartkabinet, een van oudste en meest waardevolle historische ruimtes in de Eerste Kamer. Foto: Stichting Document voor een Monument

Het prachtige plafond van de Trêveszaal wordt ‘gedragen’ door twaalf witte kariatiden, mannen- en vrouwenfiguren. Foto: Stichting Document voor een Monument

Tijdelijke wanddoeken met een collage van de oorspronkelijke wandbespanning geven een impressie van de oorspronkelijke uitmonstering van het Mary Stuart Kabinet, onderdeel van de zesennegentig (96!) kwetsbare stijlkamers die het Binnenhof rijk is. Foto: Stichting Document voor een Monument

Het trappenhuis in de Mauritstoren dat vroeger leidde naar ’s Lands Sterrenwacht (1756-1818). Foto: Stichting Document voor een Monument

Vertrekken in het aan de Mauritstoren belendende Stadhouderlijk Kwartier. Foto: Stichting Document voor een Monument

De grotendeels ontmantelde vergaderzaal van de Eerste Kamer. Foto: Stichting Document voor een Monument

Het Mary Stuartkabinet, een van oudste en meest waardevolle historische ruimtes in de Eerste Kamer. Foto: Stichting Document voor een Monument

Een van de vele kelders onder het Binnenhof. Foto: Stichting Document voor een Monument

Het Opperhof met links de gebouwen van de Eerste Kamer en Algemene Zaken en rechts de Ridderzaal. Foto: Stichting Document voor een Monument