Esther Ouwehand terug in de Tweede Kamer: ‘Er is niets veranderd in de politiek’

Partij voor de Dieren In oktober legde Esther Ouwehand, politiek leider van de Partij voor de Dieren, haar werk tijdelijk neer wegens overbelasting. Vanaf deze donderdag is ze terug in de Tweede Kamer.
Esther Ouwehand, in september in de Tweede Kamer.
Esther Ouwehand, in september in de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ANP

Esther Ouwehand, politiek leider van de Partij voor de Dieren, keert deze donderdag terug in de Tweede Kamer. Dat melden meerdere media. Ouwehand legde in oktober haar werk tijdelijk neer vanwege gezondheidsproblemen door overbelasting.

Ouwehand bleef de Haagse politiek volgen, zegt ze tegen ANP. „Wat me opviel is dat er niets is veranderd. Een kabinet dat op zoek blijft naar geitenpaadjes die ten koste gaan van mens, dier en de natuur.”

De terugkeer is net op tijd voor de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart. Die verkiezingen noemt Ouwehand „enorm belangrijk”, maar ze neemt zich ook voor om meer tijd vrij te houden voor „dingen die bijdragen aan mijn welzijn”.

De Partij voor de Dieren doet deze verkiezingen in alle twaalf de provincies mee. Waar mogelijk staat de partij ervoor open om mee te besturen, maar Esther Ouwehand zegt tegen Trouw dat haar partij bij natuurvraagstukken niet met een middenweg akkoord zal gaan. „Bij stikstof is geen ruimte meer voor compromissen.”

Lees ook deze column van Petra de Koning:‘Dat mens’ Esther Ouwehand