Een star wars-masker met ledlicht voor een stralende huid. Of in elk geval wat minder pukkels.

Beautycase Nieuwe lichttherapie belooft stimulatie van collageen-aanmaak en dus een stralende huid.

Illustratie Lotte Dijkstra

Dit is de tijd van het jaar waarin mensen bij zonder ontvankelijk zijn voor kwakzalvers. De dagen mogen aan het lengen zijn, voorlopig zitten we in een eeuwigdurende schemering waarin het vooral waait en regent en het concept ‘fris en fruitig’ een vage herinnering is. Ik weet dat ik in ieder geval open sta voor suggesties, zeker als het gaat om producten die wonderen beloven voor een huid die zo begin februari op zijn meest crêpepapier is. En als die beloften gepaard gaan met licht, dan is mijn interesse beslist gewekt .

En zo komen we op het led-masker, ook wel het lllt-masker genoemd, voor Low Level Light Therapy, dat is opgedoken in het algoritme van mijn socials, een soort futuristisch bedoeld maar toch retro aandoend Star Wars-masker met lichtjes aan de binnenkant. Toen ik even verder ging zoeken bleek dit buitenissige ding, dat nu een jaar of twee, drie op de markt is, alomtegenwoordig. Je kunt het van talloze merken in talloze (meestal hoge) prijsklassen inslaan. Dat suggereert urgentie. Een soort je-bent-gek-als-je-dit-nog-niet-gebruikt-voor-een-stralende-huid. Het zou de aanmaak van collageen stimuleren: menopauzale dames, rustig nu, adem in, adem uit, eerst even kijken wat het lllt-masker daadwerkelijk doet voordat we dromend over ferme wangen en pronte lippen de pinpas erbij pakken.

Een soort je-bent-gek-als-je-dit-nog-niet-gebruikt-voor-een-stralende-huid

Het is allang bekend dat licht gunstige effecten heeft op cellen. Laserlicht, vooral in de infrarode golflengtes, wordt in de medische praktijk gebruikt voor bijvoorbeeld wondgenezing. Uit onderzoek lijkt onomstreden dat infrarood licht werkt op mitochondriën in de cel. Deze zogeheten organellen (met eigen dna) leveren energie aan de cel voor nuttige processen als vernieuwing en het bestrijden van ziekten. Het werkt doordat het rode licht eventuele blokkades in deze mitochondriën opheft door een ander ongewenst molecuul ervan af te splitsen.

Die kennis wordt ook toegepast in de cosmetische industrie. Dermatologen pakken met behulp van laserlicht huidproblemen als littekens, pukkels en verkleuringen aan. En nu is dus de gedachte dat je ook thuis aan de slag kunt met licht – led, geen laser. Laser heeft een veel krachtiger lichtstraal om diep in weefsel te kunnen doordringen, en dat is niet nodig voor de huid. Voor tegen de 500 euro heb je een lllt-masker van grootadverteerder CurrentBody Skin (‘the celebrity favourite!’), voor ruim 250 euro haal je het Unicled Korean mask in huis, dat met zeven lichtkleuren evenzovele huidproblemen zegt aan te pakken. Klanten schrijven in de reviews dat hun huid zo lekker doorbloed is en glad aanvoelt. Dat is goed voor te stellen; het licht op je huid, hoewel nauwelijks warm, lijkt inderdaad voor doorbloeding te zorgen, en dat geeft in ieder geval even een gezonde gloed. Sommige tevreden klanten prijzen de ‘zen-momenten’ die het dagelijks bijlichten oplevert, maar in de praktijk blijkt het vrij veeleisend. Ikzelf werd in ieder geval niet per se rustig van op vaste tijden een plastic masker op mijn gezicht, ook omdat na ruim een week consequent gebruik er niet echt iets veranderd was. Ben ik te ongeduldig, of heb ik niet de juiste huidproblemen?

Beide, maar vooral het laatste. Dit soort licht werkt vooral bij huidcellen met problemen, zoals pukkels, irritaties en roodheid. Er is enig bewijs dat low level led light van de juiste golflengte dit soort problemen kan verminderen, waarvoor je overigens wekenlang dagelijks dat masker op moet. Er is daarentegen geen bewijs dat een gezonde huid, led-aangelicht, fanatiek aan het verjongen slaat. Geen bewijs, hoor ik u zeggen, dat is ook geen bewijs van het tegendeel! Het kán dus wel. Ja hoor, het kan. Regelmatig een frisse wandeling kan ook.