Advies Gasunie: houd Groningerveld een jaar langer open

Gaswinning Gasunie vindt de internationale gaslevering te onzeker vanwege de oorlog in Oekraïne. Daarom adviseert het bedrijf het Groningerveld nog een jaar op de zogenoemde waakvlam te houden.
Het Groningse gasveld bij het dorp Froombosch.
Het Groningse gasveld bij het dorp Froombosch. Foto Kees van de Veen

Het staatsgasbedrijf Gasunie heeft het kabinet geadviseerd het Groningse gasveld langer open te houden voor minimale gaswinning. Volgens Gasunie is dat nodig om de levering van gas aan Nederlandse huishoudens volgende winter nog te kunnen garanderen mede vanwege de oorlog in Oekraïne, laat staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw, D66) dinsdag weten aan de Tweede Kamer. Het kabinet wil het Groningerveld in oktober dit jaar, en uiterlijk oktober 2024, sluiten.

Het Groningse gasveld staat op de zogenoemde ‘waakvlam’, wat betekent dat de gasputten alleen open zijn voor een minimale hoeveelheid gaswinning. Of de putten in oktober kunnen sluiten zal afhangen van of er voldoende geïmporteerd gas is. Volgens Gasunie is de internationale situatie onzeker. Daarom adviseert het bedrijf het veld nog een jaar op de waakvlam te houden. Het kabinet zal in juni een beslissing maken.

Vijlbrief laat weten dat het sluiten van het Groningerveld in oktober vooralsnog het uitgangspunt blijft en dat alles voor de sluiting nagenoeg is gerealiseerd. „Dat is goed nieuws”, schrijft de staatssecretaris. „Want gaswinning in Groningen is gevaarlijk. Tegelijkertijd is momenteel de toevoer van voldoende hoogcalorisch gas allerminst zeker door de oorlog in Oekraïne.”

De provincie Groningen noemt het bericht van Gasunie „nogal brutaal” en roept Vijlbrief op het advies naast zich neer te leggen. „Er wordt keer op keer vergeten dat het risico op extra bevingen groter wordt. De veiligheid van inwoners moet voorop gaan staan en daarvoor moet de gaswinning naar nul”, zegt gedeputeerde Tjeerd van Dekken tegen persbureau ANP.

Correctie (31 januari 2023): In een eerdere versie van dit artikel stond dat het Groningerveld in oktober 2023 zou sluiten. Dat klopt niet en is hierboven aangepast.