Tientallen doden door zelfmoordaanslag in moskee in Pakistaanse stad Peshawar

Bomexplosie De Pakistaanse Taliban (TTP) claimden de aanslag, die plaatsvond tijdens het middaggebed in de moskee. Er zijn meer dan honderdvijftig mensen gewond geraakt.
De moskee in Peshawar vlak na de explosie.
De moskee in Peshawar vlak na de explosie. Foto Maaz Ali/AFP

In de Pakistaanse stad Peshawar is het dodental van de zelfmoordaanslag in een moskee maandag opgelopen tot zeker 61, melden internationale persbureaus. Daarnaast zijn er meer dan honderdvijftig mensen gewond geraakt. Een commandant van de Pakistaanse Taliban (TTP) claimde de aanslag via Twitter, maar later ontkenden de Taliban enige betrokkenheid. Vanwege het middaggebed waren er zo’n driehonderd gelovigen aanwezig in de moskee. Het instorten van het dak als gevolg van de explosie zorgde voor een grote hoeveelheid gewonden.

De premier van Pakistan Shebaz Sharif noemt de omvang van de tragedie „onvoorstelbaar”. „Dit is niet minder dan een aanval op Pakistan”, twitterde hij na een bezoek aan Peshawar. „Ik twijfel er niet aan dat terrorisme onze belangrijkste nationale veiligheidsuitdaging is.” Sharif betuigde zijn medeleven met de nabestaanden van de overledenen.

De moskee bevindt zich in een zwaarbeveiligd gebied van de stad waar ook het hoofdkantoor van de regionale politie en een antiterrorismeafdeling zijn gevestigd. De meesten overledenen waren politieagenten. Hoe het de zelfmoordterrorist is gelukt het met hoge muren afgeschermde gebied te betreden, is nog niet duidelijk. Afgelopen maart viel een zelfmoordterrorist van de terreurbeweging Islamitische Staat al een sjiitische moskee in Peshawar aan. Die aanslag, waarbij 64 mensen omkwamen, was de dodelijkste in Pakistan sinds 2018.