Jihadisten Nigeria en Somalië melden successen in strijd tegen terreur

Nigeriaanse legereenheden hebben met steun van civiele veiligheidsteams Abu Illiya gedood, een kopstuk van de terreurorganisatie Boko Haram. Volgens de lokale media werd hij opgespoord in de buurt van Konduga, in het noordoosten van het land. Daaraan vooraf gingen hevige vuurgevechten in enkele nederzettingen waar leden van de gewelddadige islamitische groepering zich schuilhielden. In totaal kwamen 32 terroristen om het leven.

De Nigeriaanse legerleiding bevestigde het nieuws zondagmiddag via Twitter. De chef van de generale staf Faruk Yahaya prees zijn manschappen voor hun professionalisme, volharding en energie in de oorlog tegen terrorisme en rebellie in het noordoosten van Nigeria. Boko Haram werd twintig jaar geleden opgericht in Maiduguri en houdt zich sindsdien onder meer bezig met het plegen van bloedige aanslagen en ontvoeringen. Het kidnappen van een grote groep schoolmeisjes in 2014 kreeg wereldwijd aandacht.

De regering van Somalië meldde zondag ook succes in de strijd tegen terreur. Plaatsvervangend minister van Informatie, Abdirahman Yusuf, liet weten dat tijdens een tweedaagse militaire operatie zeker 136 jihadisten van Al-Shabaab zijn gedood in de regio rond hoofdstad Mogadishu. Er vielen bovendien negentig gewonden. Yusuf zei niets over eventuele verliezen bij de eigen troepen. Al-Shabaab pleegt al jaren aanslagen en maakt ondanks de legerinzet nog steeds de dienst uit in delen van het Oost-Afrikaanse land. (ANP)