Vanaf maandag vijf dagen stakingen in het openbaar streekvervoer

Cao-onderhandelingen Vakbonden CNV en FNV roepen leden in het streekvervoer op om te staken. Volgens vakbond CNV hebben de werkgevers niet gereageerd op het ultimatum dat de bond had gesteld.
Volgende week wordt er van maandag tot en met vrijdag gestaakt in het openbaar streekvervoer.
Volgende week wordt er van maandag tot en met vrijdag gestaakt in het openbaar streekvervoer. Foto Olaf Kraak/ANP

Het streekvervoer gaat vanaf maandag 6 februari vijf dagen achtereenvolgend staken. Dat bevestigt vakbond CNV maandag aan NRC. Vakbond CNV stelde de werkgevers vorige week een ultimatum voor een betere cao. Daar zijn de werkgevers niet op in gegaan, aldus CNV. Dus gaan CNV en FNV samen over tot de grootschalige staking.

CNV-woordvoerder Kees de Vos verwacht dat de staking veel impact zal hebben. „Het is bijzonder dat hij meteen vijf dagen gaat duren, vorige keer waren dat er twee. Toen deed ook alleen FNV mee, nu CNV én FNV.” Bij die staking, op 19 en 20 januari, viel ongeveer 40 procent van het streekvervoer uit.

Na die staking deed de Vereniging van Werkgevers in het Openbaar Vervoer (VWOV) een nieuw cao-voorstel. Na het CNV-ultimatum liet VWOV weten dat hun voorstel zou komen te vervallen bij nieuwe stakingen. VWOV-voorzitter Fred Kagje noemde het loonbod van 8 procent „méér dan gemiddeld in Nederland”. Voor de vakbonden is dat onvoldoende, aldus De Vos. „Ten eerste is de loonsverhoging nog te laag. Ten tweede willen we een betere regeling voor oudere werknemers. En als derde moet de werkdruk omlaag, die zorgt voor veel uitval en ziekteverzuim, waardoor het probleem alleen maar verergert.”