Privacywaakhond: centraal opslaan paspoortgegevens brengt risico’s met zich mee

Privacy De Autoriteit Persoonsgegevens heeft zich uitgesproken tegen een wetswijziging van het kabinet die aangeleverde persoonsgegevens bij paspoortaanvragen in een centrale database plaatst.
Op dit moment slaan gemeenten, die de paspoort- of identiteitskaartaanvraag behandelen, zelf de benodigde persoonsgegevens op in een eigen decentrale database. Met een wijziging van de Paspoortwet wil het kabinet overgaan naar één centrale opslag.
Op dit moment slaan gemeenten, die de paspoort- of identiteitskaartaanvraag behandelen, zelf de benodigde persoonsgegevens op in een eigen decentrale database. Met een wijziging van de Paspoortwet wil het kabinet overgaan naar één centrale opslag. Foto Laurens van Putten/ANP

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt het Nederlandse kabinet tegen het centraal opslaan van paspoortgegevens. Dat staat maandag in een advies aan staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering, D66). De plannen dienen óf grondig te worden aangepast óf helemaal ingetrokken, stelt de Autoriteit.

Op dit moment slaat de gemeente, die de paspoort- of identiteitskaartaanvraag behandelt, zelf de benodigde persoonsgegevens op in een eigen database. Met een wijziging van de Paspoortwet wil het kabinet overgaan naar één centrale opslag. Daardoor zou straks alle informatie over paspoortaanvragen, waaronder vingerafdrukken, handtekeningen en pasfoto’s, centraal worden bewaard.

Het kabinet zou met de wijziging de grote privacyrisico’s van heel veel Nederlanders „niet goed meewegen”. De centralisering zou een „goudmijn voor cybercriminelen” betekenen, aldus AP-voorzitter Aleid Wolfsen. „In plaats van in te moeten breken in de databases van ruim 300 gemeenten, zijn criminelen straks met één hack klaar.” Het kabinet, zo oordeelt de Autoriteit, legt niet goed genoeg uit waarom de centrale opslag echt noodzakelijk is. Ook zou er onduidelijkheid ontstaan over wie verantwoordelijk is voor de veiligheid van de gegevens.

Lees ook: Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?