Israël gaat meer wapenvergunningen afgeven aan burgers na schietpartij

Israël De beslissing volgt op twee schietincidenten. Vrijdag schoot een Palestijnse man zeven mensen dood bij een synagoge in Oost-Jeruzalem. De ochtend daarna schoot een 13-jarige Palestijn twee Israëliërs neer.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Foto Ronen Zvulun/Reuters

Israël gaat meer wapenvergunningen afgeven aan burgers. Dat heeft premier Benjamin Netanyahu in de nacht van zaterdag op zondag aangekondigd na overleg met zijn kabinet, meldt persbureau AFP. De beslissing volgt op twee schietpartijen. Vrijdag schoot een Palestijnse man zeven mensen dood bij een synagoge in Oost-Jeruzalem. De ochtend daarna schoot een 13-jarige Palestijn twee Israëliërs neer.

„Als burgers wapens hebben, kunnen ze zichzelf verdedigen”, zei de extreemrechtse minister van Binnenlandse Veiligheid Itamar Ben-Gvir. Israël gaat daarnaast maatregelen invoeren die „families van terroristen” hun sociale zekerheden ontnemen, bijvoorbeeld door hun huizen te slopen. Netanyahu zei daarnaast dat er een wetsvoorstel klaarligt waarmee Israëlische identiteitskaarten voor Palestijnen met de Israëlische nationaliteit ingetrokken kunnen worden.

De eerste schietpartij vond plaats op de dag van de Holocaustherdenking. De politie heeft de 21-jarige schutter gedood, maar ondervraagt familieleden van de terrorist en andere verdachten. Volgens internationale persbureaus zijn 42 mensen opgepakt. Een woordvoerder van de door de EU als terroristisch beschouwde Palestijnse beweging Hamas heeft volgens de Israëlische krant Haaretz gezegd dat de schietpartij een vergelding is voor de legeractie van Israël donderdag op de Westelijke Jordaanoever. Het leger doodde bij een inval in een vluchtelingenkamp negen mensen. De inval was volgens VN-experts de dodelijkste in bijna twintig jaar. Het motief van de dader van de tweede schietpartij is onduidelijk.

Oplopende spanningen

Israël schaalde eerder al de militaire aanwezigheid op de Westelijke Jordaanoever op. Premier Netanyahu riep de bevolking wel op om het recht niet in eigen handen te nemen. „We zijn niet uit op escalatie, maar bereiden ons voor op elk scenario”, aldus de vorige maand teruggekeerde premier.

Netanyahu wordt zwaar bekritiseerd in eigen land. Tienduizenden Israëliërs gingen voor de vierde zaterdag achtereen de straat op om te protesteren tegen de nieuwe radicaal-rechtse regering van de premier. In Tel Aviv demonstreerden zo’n 40.000 mensen.

Lees ook: Nieuwe Israëlische regering komt nu ook hard in botsing met Palestijnen