Honderden arrestaties na protestblokkade Extinction Rebellion in Den Haag

Klimaatprotest Honderden klimaatactivisten hadden de A12 bij Den Haag, tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer, geblokkeerd om te protesteren tegen subsidies voor de fossiele industrie.
Klimaatactiegroep Extinction Rebellion blokkeert de A12 tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer.
Klimaatactiegroep Extinction Rebellion blokkeert de A12 tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer. Foto Marco de Swart/ANP

Bij de snelwegblokkade van Extinction Rebellion (XR) op de A12 bij Den Haag zijn zaterdagmiddag honderden arrestaties verricht. Dat meldt de politie rond 16.30 uur. Op dat tijdstip waren agenten samen met de brandweer nog bezig met het verwijderen van één laatste demonstrant, die in een paal was geklommen. Alle andere gearresteerde actievoerders zijn afgevoerd. Sommige activisten liepen zelf mee, anderen werden aan hun armen en voeten opgetild en naar een van de bussen gebracht, die achter de politielinie klaarstaan.

De A12 is iets na 17.30 uur weer vrijgegeven voor het verkeer, meldt de politie. Nadat alle demonstranten waren afgevoerd, moest Rijkswaterstaat het wegdek eerst reinigen.

Malieveld

Al rond 14.00 uur had de politie een flink deel van de demonstranten verwijderd van de weg. Zij werden in een bus weggereden. De overgebleven betogers bleven zitten en staan op het wegdek. In enkele gevallen, waarbij activisten aan elkaar vastzaten, gebruikte de politie een wapenstok. De actiegroep heeft zaterdagmiddag bekendgemaakt dat betoger Lucas Winnips ondanks zijn gebiedsverbod ook aanwezig was in Den Haag. Hij is aangehouden en door vier agenten afgevoerd, zo is te zien op een door XR gepubliceerde foto.

Rond het middaguur riep de politie de actievoerders op de snelweg op zich te verplaatsen naar het Malieveld. Wie dat niet zou doen, zou worden aangehouden, waarschuwden de aanwezige agenten.

Extinction Rebellion blokkeerde zaterdag de A12 bij Den Haag, om te protesteren tegen subsidies en belastingvoordelen voor de fossiele industrie. Aan de actie op de Utrechtsebaan, het deel van de A12 tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer, doen honderden klimaatactivisten mee. Ook demonstreren mensen naast de snelweg, ter hoogte van de Prins Clauslaan. Extinction Rebellion zelf verwachtte zo’n 1.200 actievoerders.

In een reactie op Twitter zegt XR „ontzettend trots” te zijn op de rebellen. „Zolang de fossiele subsidies er nog zijn, blijven wij terugkomen.” De groep zegt dat er zo’n driehonderd mensen vastgehouden worden in een gymzaal.

Lees ook: Voor Extinction Rebellion is burgerlijke ongehoorzaamheid het enige alternatief

Gebiedsverbod

De voorbereidingen van de blokkeeractie op de A12, die de actiegroep al in december aankondigde, bleven niet onopgemerkt. Donderdagochtend werden zes leden van Extinction Rebellion opgepakt op verdenking van opruiing. Volgens het Openbaar Ministerie is hun oproep om deel te nemen aan de „gevaarlijke en ontwrichtende” snelwegblokkade strafbaar. Na verhoor werden ze donderdagavond weer vrijgelaten, maar ze mogen de komende negentig dagen niet aanwezig zijn op de A12 en kunnen daarom niet meedoen aan de blokkade.

Klimaatactivist Winnips werd een week eerder al aangehouden, omdat hij op Twitter had opgeroepen om mee te doen aan de snelwegblokkade. Net als het opgepakte zestal verdenkt justitie hem van opruiing en kreeg hij een gebiedsverbod van negentig dagen. Vrijdag kwam zijn zaak voor de voorzieningenrechter, maar die kon niet oordelen of het OM Winnips terecht heeft verboden de demonstratie bij te wonen. Daarom wordt het gebiedsverbod in stand gehouden en mag ook Winnips niet meedoen aan het protest. Desondanks was hij zaterdag aanwezig, maar inmiddels door de politie opgepakt.

Op sociale media klinkt veel kritiek op de manier waarop klimaatactivisten worden aangepakt. Willem Jebbink, advocaat van de arrestanten, noemt de aanhoudingen „buitenproportioneel”. Bijna veertig maatschappelijke organisaties, zoals Greenpeace, het Aidsfonds en de Fietsersbond, hebben daarom laten weten de blokkade te steunen. Hun directeuren zullen bij de demonstratie aanwezig zijn.

Lees ook dit interview met twee activisten van Extinction Rebellion: ‘Je moet kiezen of je het met Jelle eens bent of niet’