Alkmaar biedt oud-belastingkantoor aan als centrale opvanglocatie asielzoekers

Asielopvangcrisis Het enige aanmeldcentrum van Nederland, staat in het Groningse dorp Ter Apel. Bij die aanmeld- en opvanglocatie ging het afgelopen jaar veel mis. Een nieuwe locatie in Alkmaar moet de druk verminderen.
Het voormalige belastingkantoor aan de Robonsbosweg waar mogelijk asielzoekers opgevangen moeten worden.
Het voormalige belastingkantoor aan de Robonsbosweg waar mogelijk asielzoekers opgevangen moeten worden. Foto Olaf Kraak ANP/Hollandse Hoogte

In een voormalig belastingkantoor in Alkmaar komt mogelijk een centrale opvanglocatie voor asielzoekers. Het Alkmaarse college van B en W is deze maand benaderd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om de locatie te gebruiken als plek waar asielzoekers ongeveer een week opgevangen kunnen worden terwijl hun aanvraag wordt verwerkt. Voorwaarde is wel „dat er afspraken zijn met het Rijk over de kosten, het beheer en de veiligheid”, schrijft het college. De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met het voorstel.

Op dit moment staat het enige aanmeldcentrum in het Groningse dorpje Ter Apel. Vanwege de asielcrisis zat het afgelopen zomer en najaar zo vol dat asielzoekers dagenlang buiten moesten slapen. Ook verzweeg het COA geweldsincidenten tussen minderjarige asielzoekers tegenover de inspectie.

Tweede aanmeldcentrum

Het vinden van andere locaties om asielzoekers op te vangen is een uitdaging voor het COA, dat graag de druk op Ter Apel wil verlichten. Gemeenten staan niet te springen om de verantwoordelijkheid op zich te nemen. Vorig jaar wilde het kabinet een tweede aanmeldcentrum vestigen in het dorpje Bant in Flevoland, maar dit plan werd ingetrokken na weerstand van omwonenden. Binnenkort kan het kabinet gemeenten dwingen om asielzoekers op te vangen.

In het Alkmaarse kantoorgebouw zouden zo’n 250 asielzoekers moeten verblijven, dat nog flink verbouwd zal moeten worden. Tegen het AD zei wethouder Joël Voordewind (Asielzaken, ChristenUnie) dat er waarschijnlijk een meerderheid zal zijn in de gemeenteraad voor het voorstel. „We steken wel onze nek uit, want gemeenten zitten vaak niet te wachten op asielzoekers die net aankomen en nog gecheckt moeten worden.”

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie, VVD) kreeg de afgelopen maanden veel kritiek vanwege de aanhoudende problemen met de opvang. Hij reageerde verheugd op het nieuws. „Echt ontzettend blij dat het college van Alkmaar dit aan de gemeenteraad voorstelt”, schreef Van der Burg op Twitter. „Dit kan de opvang in Nederland ontzettend helpen.”