Recensie

Recensie Muziek

Soundtrack bij een reis door de ketaverse

‘Ik word wakker, heb weer kankerveel geblowd”, klonk het in zijn debuutsingle uit 2018. Dat de drugs nooit uit het werk van Gotu Jim (artiestennaam van de Amsterdamse rapper Jim Lageveen) zijn verdwenen bewijst zijn nieuwe album Niet Geslapen Wel Gedoucht. Het is de soundtrack voor doorhalen tot oneindig, in een wereld waar de stroboscopen nooit lijken te doven. Zelf noemt hij het de ‘ketaverse’.

Superhoge, haast chipmunk-achtige zang klinkt over emorock („Laat je leiden door de keta!”) en boven de wolkige trapbeats ziet Jim aliens. Een track later wil hij „alles vergeten wat om ons is”. Er zijn flitsende breakbeats, er klinkt vrolijke house en zweverige hyperpop. Uit dat laatste genre staken de laatste jaren nummers over consumentisme en genderidentiteit de kop op. Daar is bij Gotu Jim geen ruimte voor. Die heeft het veel te druk met zijn plannen voor ná de after van de after.