Palestijnen staken de met Israël afgesproken veiligheidscoördinatie op de Westoever

Westelijke Jordaanoever Nadat Israëlische troepen tijdens een inval ten minste negen Palestijnen zouden hebben gedood, heeft de Palestijnse Autoriteit besloten de veiligheidscoördinatie met Israël op te zeggen.
Israëlische militairen blokkeren een weg op de Westelijke Jordaanoever.
Israëlische militairen blokkeren een weg op de Westelijke Jordaanoever. Foto Ahmad Gharabli / AFP

De Palestijnse Autoriteit heeft donderdag de veiligheidscoördinatie die het met Israël heeft afgesproken op de Westelijke Jordaanoever gestaakt. Dat heeft een woordvoerder namens de Autoriteit in een persconferentie gezegd, schrijven internationale persbureaus. Het besluit volgt op een inval in een vluchtelingenkamp nabij Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever, waarbij Israëlische troepen donderdag ten minste negen Palestijnen zouden hebben gedood.

Zeker twintig anderen raakten naar verluidt gewond. De Palestijnen noemen de inval de dodelijkste Israëlische aanval op de Westoever in twintig jaar. Naast de beslissing om de coördinatie te staken, hebben ze aangekondigd een klacht tegen Israël in te dienen bij het Internationaal Strafhof in Den Haag en bij de VN-Veiligheidsraad.

Op de Westoever coördineren Israël en Palestina hun veiligheidsoperaties om samen aanvallen van militante islamitische groepen te voorkomen. De Palestijnen zegden de samenwerking eerder op in 2020, in reactie op plannen van de toenmalig Israëlische premier Benjamin Netanyahu om delen van de Westoever in te lijven. Zes maanden na het besluit werd de coördinatie hervat, vanwege het financieel belang in de relatie met Israël en het feit dat Netanyahu het annexatieplan had stopgezet.

Lees ook dit artikel: Tegenvaller voor nieuwe Israëlische regering: VN wil advies over bezetting van Internationaal Gerechtshof