Opnieuw vertraging oplevering stikstoffabriek Zuidbroek

Gaswinning De stikstoffabriek in Zuidbroek wordt „uiterlijk 1 oktober 2023” opgeleverd, terwijl het aanvankelijk in de zomer van 2022 zou gebeuren. De bouw van de fabriek is een voorwaarde voor het stoppen met de gaswinning in Groningen.
Het exterieur van de stikstoffabriek in de Groningse plaats Zuidbroek.
Het exterieur van de stikstoffabriek in de Groningse plaats Zuidbroek. Foto Remko de Waal / ANP

„Uiterlijk” 1 oktober 2023 wordt de stikstoffabriek operationeel die momenteel wordt gebouwd in de Groningse plaats Zuidbroek. Aanvankelijk zou dat al in de zomer van 2022 gebeuren. Dat schrijft staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief (D66) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. De bouw van de fabriek is een voorwaarde voor het stoppen met de gaswinning in Groningen.

Reden voor het uitstel is een zakelijk conflict tussen hoofdaannemer Air Products (AP) en de belangrijkste onderaannemer Ballast Nedam Industriebouw (BNI). Het Amerikaanse AP zegde begin januari plotseling het contract op met BNI – beide partijen gaven elkaar de schuld van de vertraging. BNI zou „echt te langzaam” werken, zei de directeur van AP eerder tegen NRC. Het Nijmeegse bedrijf BNI verwijt AP juist „mismanagement”.

15 miljoen aansluitingen

Staatssecretaris Vijlbrief noemt de vertraging „zeer teleurstellend” en het handelen van AP en BNI „onprofessioneel”. „Het is onvoorstelbaar dat zij een project van groot nationaal belang zo uit de hand laten lopen”, zegt Vijlbrief. Door het conflict werden sinds begin december geen „significante vorderingen” meer gemaakt. „De voltooiing van de bouw van de stikstofinstallatie blijft voor mij zeer hoge prioriteit houden,” schrijft de staatssecretaris verder. Hij verzekert de Kamer dat de vertraging geen invloed heeft op de mogelijkheid om het Groningse gasveld „in 2023 of uiterlijk in 2024” te sluiten.

Na opening wordt geïmporteerd buitenlands gas, dat ook wel ‘hoogcalorisch’ wordt genoemd, in de fabriek vermengd met stikstof. Daardoor wordt het laagcalorisch, evenals het Groningse gas. De Zuidbroekse fabriek haalt de benodigde stikstof uit de lucht. Zo’n vijftien miljoen huishoudens in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk zijn nu nog aangesloten op het Groningse gas.

Lees ook dit artikel: Waarom is Ballast Nedam buitengesloten bij de bouw van de stikstoffabriek in Zuidbroek?