Invoering Omgevingswet voor vijfde keer uitgesteld, nu naar januari 2024

Wetgeving De benodigde digitale infrastructuur voor de invoering van de Omgevingswet is „voldoende gereed”, stelt minister Hugo de Jonge. Wel wordt de inwerkingtreding van de wet nog een halfjaar uitgesteld.
Een woonwijk in aanbouw in Hendrik-Ido-Ambacht.
Een woonwijk in aanbouw in Hendrik-Ido-Ambacht. Foto Jeffrey Groeneweg / Hollandse Hoogte / ANP

Voor de vijfde keer wordt de invoering van de Omgevingswet uitgesteld. Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, CDA) schrijft donderdag dat de wet nu op 1 januari 2024 van kracht moet worden, een halfjaar later dan de datum waartoe afgelopen oktober werd besloten. Met de Omgevingswet moeten procedures rond de ruimtelijke ordening in Nederland flink worden versimpeld. Vooralsnog levert de bouw van geschikte software de nodige problemen op.

De belangrijkste reden voor het herhaaldelijke uitstel was dat de benodigde digitale infrastructuur, het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO), nog niet was voltooid. In het DSO moeten vergunningen kunnen worden aangevraagd voor bijvoorbeeld het kappen van een boom. Ook moet het stelsel burgers, overheden en belanghebbenden inzicht geven in wat wel en niet is toegestaan in de fysieke leefomgeving. Inmiddels is het DSO technisch „voldoende gereed” voor inwerkingtrede, meldt De Jonge donderdag in de Kamerbrief. Tot komende zomer loopt nog een zogeheten stabiliseringsperiode, waarin de softwareleveranciers hun product verder zullen testen en geen grote functionaliteiten meer zullen toevoegen.

Lees ook dit artikel: Ministerie was te rooskleurig over Omgevingswet

DSO-dossier bleef opspelen

Wel kiest De Jonge voor nieuw uitstel tot januari 2024, waarmee hij tegemoetkomt aan bestuurders van onder andere grote Nederlandse gemeenten als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Die riepen eind vorig jaar al op om de invoering van de wet uit te stellen tot 2024, omdat ze een periode van zes maanden noodzakelijk achten om hun gemeenten organisatorisch voor te bereiden op de definitieve invoering.

De Omgevingswet zou ooit op 1 januari 2019 inwerking treden, maar werd toen twee jaar uitgesteld. Vervolgens was de coronacrisis reden om een nieuwe datum te prikken, waarna het DSO-dossier bleef opspelen. Eind augustus vorig jaar kwam naar buiten dat minister De Jonge de Eerste Kamer verkeerd had geïnformeerd over de voortgang van de Omgevingswet. Het ministerie had de zaken te rooskleurig voorgesteld. De Jonge had in mei de senatoren voorgehouden dat de digitale basis voor de wet „volgens planning” zou worden opgeleverd. Ten onrechte, bleek achteraf.

Lees ook dit artikel van oktober: Ict-adviescollege waarschuwt: ‘grote maatschappelijke risico’s’ bij invoering Omgevingswet