Recensie

Recensie Muziek

Het is aandachtig luisteren naar De Toegift

Het is mijmeren met De Toegift, een nieuw te omarmen band met Zeeuwse roots. Op het gelijknamige debuutalbum waarnaar het aandachtig luisteren is, drijven herinneringen voorbij als witte wollige wolken. Aan ontvallen dierbaren, aan betekenisvolle plekken uit je jeugd, eerste liefdes, verlangens die onderweg verloren zijn; zanger Maxim Ventulé uit Vlissingen is van nostalgische aard en voert in sepiabeelden mee naar het strand.

De wereld heeft haast maar De Toegift niet. Het viertal geeft momenten van toen, ineens weer dat schelpje in een binnenzak vinden, een nieuwe glans. De uitstraling van de liedjes als ‘Zo Waren de Dagen’ en ‘Nollestrand’ is wonderschoon: onnadrukkelijk poëtisch, tussen kleinkunst en folky Nederpop. Ventulé, geen groot zanger maar een aangenaam melodisch verteller, meandert tussen de noten door. Licht gezwollen soms (‘Alles is Gemaakt’), de kunstzinnige pretenties zijn niet te missen, maar de woorden worden muzikaal te gedetailleerd in fraaie, warme gitaarklanken onderbouwd om er last van te hebben.