Onderzoek: bijna kwart van de jongere Nederlanders gelooft feiten over Holocaust niet

Jodenvervolging Van de Nederlanders geboren na 1980 denkt 23 procent dat de Holocaust een „mythe” is of dat het aantal slachtoffers zwaar overdreven is, blijkt uit onderzoek van Claims Conference.
De meeste Nederlanders kennen Anne Frank wel, blijkt uit het onderzoek. Maar 27 procent weet niet dat ze in een concentratiekamp is gestorven.
De meeste Nederlanders kennen Anne Frank wel, blijkt uit het onderzoek. Maar 27 procent weet niet dat ze in een concentratiekamp is gestorven. Foto AP

Bijna een kwart van de Nederlanders die na 1980 geboren zijn, denkt dat de Holocaust niet heeft plaatsgevonden of dat het aantal slachtoffers zwaar overdreven is. Dat blijkt uit onderzoek van de internationale organisatie Claims Conference, die opkomt voor de rechten van Holocaustoverlevenden. Maar liefst 59 procent van de jongere Nederlanders weet niet dat er in de Tweede Wereldoorlog zes miljoen Joden zijn omgebracht.

Claims Conference deed eerder in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Oostenrijk en Canada onderzoek naar de kennis en het bewustzijn over de Holocaust en zegt dat de resultaten nergens zo „schokkend” zijn als in Nederland.

Vorig jaar overleed de beste vriendin van Anne Frank. Lees hier de necrologie: Hannah Goslar (93) voelde de plicht om het verhaal van Anne Frank verder te vertellen

De meeste Nederlanders kennen Anne Frank wel, maar 27 procent weet niet dat ze in een concentratiekamp is gestorven. Een kleine groep denkt dat haar dagboek een vervalsing is. Een meerderheid van 53 procent van de Nederlanders noemt Nederland ook niet als land waar de Holocaust heeft plaatsgevonden.

NIOD: resultaten schrikbarend

Senior onderzoeker Kees Ribbens van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies noemt de uitkomsten van het onderzoek tegenover persbureau ANP „ronduit schrikbarend”. Hij vraagt zich af of er sprake is van „onwetendheid, desinteresse of moedwillig ontkennen en verdraaien van historische feiten”. Ondanks de fikse informatieachterstand bij jonge Nederlanders, was een meerderheid van de ondervraagden wel voorstander van meer onderwijs over het onderwerp.

De Anne Frank Stichting laat in een reactie op het onderzoek aan ANP weten dat schoolonderwijs over de Holocaust „ontzettend belangrijk” is: „Over hoe democratie en rechtsstaat buiten werking werden gezet, mensen uit de maatschappij werden uitgesloten, gedeporteerd en vermoord.”

Voor het onderzoek heeft Claims Conference zo’n duizend jongere Nederlanders die zijn geboren tussen 1980 en 2012 telefonisch ondervraagd, naast een ongeveer even grote groep oudere Nederlanders.

Update (27 januari 2023): Na publicatie van dit bericht rezen er vragen over de kwaliteit van het onderzoek naar Holocaust-bewustzijn. Lees hier de reactie van de Amerikaanse onderzoeker.