In beeld

Na anderhalve maand zijn de protesten in Peru allesbehalve bedaard

Nadat het toenmalig president Pedro Castillo niet lukte om het parlement buitenspel te zetten en Dina Boluarte hem opvolgde als president, hebben er onophoudelijk protesten plaatsgevonden in Peru. Vooral in de hoofdstad Lima en de zuidelijke regio Puno gaat het er hard aan toe.
De demonstraties in het land begonnen op 9 december, toen de "zelfcoup" van toenmalig president Pedro Castillo mislukte en hij in de gevangenis belandde. Het Peruaanse leger ging niet mee in de coup van Castillo, en wordt nu ingezet om de protesten in bedwang te houden.
Foto Ernesto Benavides/AFP
In Lima protesteren demonstranten tegen de regering van president Dina Boluarte. Zij is de opvolger van Pedro Castillo en de eerste vrouwelijke president van het Zuid-Amerikaanse land.
Foto Carlos Reyes/AFP
De demonstranten eisen het ontslag van president Boluarte. Daarnaast eisen de betogers onder meer vrijlating en herinstallering van Castillo, vervroegde verkiezingen en sluiting van het Congres.
Foto Ernesto Benavides/AFP
Demonstranten clashen met de Peruaanse politie in de hoofdstad Lima. Bij de protesten kwamen tot nu toe meer dan 46 mensen om het leven.
Foto Martin Mejia/AP
Er wordt veel politie en beveiliging ingezet om de demonstraties de kop in te drukken. Hopend op een einde van de protesten besloot het parlement in december al om de landelijke verkiezingen te vervroegen, van 2026 naar 2024. Veel effect had dat besluit niet: nieuwe protesten bleven volgen.
Foto Pilar Olivares/Reuters
De protesten stoppen niet bij de Peruaanse grens. In Buenos Aires, voor het hotel waar de Community of Latin American and Caribbean States (CELAC) vergadert, legt een man protestbanners neer.
Foto Rodrigo Abd/AP
Bij het hotel in Buenos Aires waar de CELAC vergadert, protesteren Peruanen met spandoeken.
Foto Rodrigo Abd/AP
Peruaanse politieagenten treden hard op tegen de betogers. Daarbij wordt met scherp geschoten en worden traangasgranaten uit politiehelikopters geworpen.
Foto Martin Mejia/AP
Een betoger ligt op de grond nadat er traangas tegen haar gebruikt is. De autoriteiten rechtvaardigden het harde optreden door de politie, omdat sommige betogers over zelfgefabriceerde vuurwapens beschikken.
Foto Ernesto Benavides/AFP
Een vrouw, die om te betogen naar de Peruaanse hoofdstad was gekomen, wordt afgevoerd door de politie.
Foto Martin Mejia/AP
Brand in een gebouw in de buurt van het beroemde San Martin-plein in de hoofdstad Lima.
Foto Renato Pajuelo/EPA
"Overname van Lima", zo noemen de demonstranten hun protest in de hoofdstad. Ook op veel andere plekken in het land vinden optochten als deze plaats.
Foto EPA
Met een lege kist voor zich, wachten nabestaanden van omgekomen demonstranten bij een ziekenhuis in de zuidelijke regio Puno tot de lichamen worden vrijgegeven. In het zuiden van het land en hoog in de Andes geniet Castillo nog aanzienlijke steun. In zijn campagne haalde hij in deze regio’s veel stemmen door zich op te werpen als voorvechter van de vergeten hoogvlakte, waar veel inwoners van inheemse komaf zijn.
Foto Juan Carlos Cisneros/AFP
Een inheemse vrouw zit op de grond tijdens de protesten in Peru. President Dina Boluarte riep dinsdag op om in "rust en vrede" te demonstreren.
Foto Ernesto Benavides/AFP
In de Puno kwamen honderden demonstranten naar het plein voor de kathedraal van de stad. In en rond de Zuid-Peruaanse stad wonen veel aanhanger van oud-president Pedro Castillo. In de regio is een avondklok ingesteld om de protesten de kop in te drukken.
Foto Juan Carlos Cisneros/AFP
In de Puno-regio gaat er hard aan toe. Er wonen veel aanhangers van de oud-president Pedro Castillo. De toeristische trekpleister Machu Picchu, tussen Puno en Lima in, is vanwege zorgen over de veiligheid voor onbepaalde tijd gesloten.
Foto Juan Carlos Cisneros/AFP