ASML boekte 5,6 miljard euro winst, verwacht dit jaar een kwart hogere omzet

Chipmachinefabrikant De omzet van ASML groeide vorig jaar met 14 procent ten opzichte van 2021. De Nederlandse chipmachinefabrikant verwacht dat daar dit jaar meer dan 25 procent bovenop komt.
ASML voorziet dit jaar ook risico's, onder meer in de vorm van exportbeperkingen.
ASML voorziet dit jaar ook risico's, onder meer in de vorm van exportbeperkingen. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Chipmachinefabrikant ASML heeft in 2022 een winst van 5,6 miljard euro geboekt, op een omzet van 21,2 miljard. Dat blijkt uit jaarcijfers die het bedrijf uit Veldhoven woensdag heeft gepubliceerd. De omzet was 14 procent hoger dan in 2021, en ASML verwacht dat die dit jaar met meer dan 25 procent groeit.

Vorig jaar verkocht ASML 317 van de lithografiemachines die computerchips maken, en nog eens 28 gebruikte machines. In 2021 waren dat er respectievelijk 286 en 23. Behalve de nieuwste technologie blijft dus ook de vraag naar opknapmodellen groot.

ASML-topman Peter Wennink spreekt in een videoverklaring van „best een goed jaar”. De omstandigheden waren volgens hem „uitdagend”, onder meer vanwege een brand in een fabriek in januari. In een tussentijds verslag in juli noemde ASML ook de aanhoudende coronamaatregelen in China en de oorlog in Oekraïne als mogelijke obstakels.

Onzekerheden

Ondanks de positieve verwachtingen voorziet Wennink komend jaar ook risico’s. „We blijven onzekerheden in de markt zien vanwege inflatie, stijgende rente, kans op recessie en geopolitieke ontwikkelingen rondom exportbeperkingen.” Daarmee doelt hij op de druk die de Verenigde Staten op Nederland leggen om ook de export van oudere modellen van ASML’s chipmachines naar China te verbieden.

Wat premier Mark Rutte precies met de Amerikaanse president Joe Biden heeft afgesproken toen hij daar vorige week op bezoek was, is niet bekend, maar volgens Wennink is er sinds oktober nog niets veranderd. De oudere ‘DUV’-chipmachines mogen nog steeds naar China, zegt hij in een video van zijn bedrijf. „We moeten wachten tot de regeringen en politici tot een redelijke oplossing komen.”

Openstaande bestellingen

De vraag naar consumentenelektronica zoals smartphones en computers is gedaald, aldus Wennink, en op het gebied van datacenters neemt de groei af. Het lijkt weinig uit te maken: „De vraag is nog steeds veel hoger dan wat we kunnen maken.” ASML heeft volgens de woensdag gepubliceerde cijfers 40 miljard euro aan openstaande bestellingen.

Veel zorgen om een recessie lijkt Wennink zich dan ook niet te maken. „Onze klanten verwachten dat een recessie veel korter duurt dan onze machines gemiddeld meegaan.”

Lees ook De kringloopwinkel van chipmachinefabrikant ASML draait op volle toeren