In beeld

Zo vroeg in het jaar al 39 schietpartijen in de VS

Januari is nog niet eens voorbij of er zijn dit jaar al 39 massaschietpartijen geweest in de Verenigde Staten. In de staat Californië kwamen de afgelopen acht dagen 24 mensen om het leven door wapengeweld.
Iemand knielt bij een geïmproviseerde herdenkingsplek voor de slachtoffers van de schietpartij in Monterey Park, in de staat Californië. Op zaterdagnacht kwamen daar elf mensen om het leven in een dansstudio. Het motief van de dader is nog niet bekend.
Foto Mario Tama/Getty Images
Op maandag volgde nog een schietincident in Californië, op twee verschillende locaties in de stad Half Moon Bay. De verdachte zou op een van de locaties hebben gewerkt, in een champignonkwekerij. De andere locatie was een transportbedrijf een paar kilometer verderop.
Foto Nhat V. Meyer/AP
Agenten in Half Moon Bay houden de verdachte aan, nadat hij de parkeerplaats van het politiebureau opreed. De politie denkt dat hij zichzelf wilde aangeven.
Foto Reuters
Het debat over wapenwetten in de Verenigde Staten is vrijwel net zo gepolariseerd als de Amerikaanse samenleving zelf. Door Republikeinse politici wordt het recht om een wapen te mogen dragen doorgaans „een van God gegeven recht” genoemd. Veel democraten pleiten juist voor strengere wetgeving.
Foto Caroline Brehman/EPA
Een Democratische vertegenwoordiger spreekt bij kaarslicht op een wake voor de slachtoffers in Monterey Park. Volgens Gun Violence Archive vonden 269 massaschietpartijen plaats in 2014. In 2020 was dat aantal opgelopen tot 611. De website kijkt naar schietpartijen met vier of meer doden of gewonden.
Foto Caroline Brehman/EPA
Het incident in Monterey Park zou de dodelijkste schietpartij ooit zijn in Los Angeles County. Wat verder opvalt aan deze recente schietpartijen in Californië is de leeftijd van de verdachten die zijn aangehouden. Een van hen is eind 60, de ander begin 70 jaar.
Foto Robyn Beck/AFP
Door een raam maakt iemand een foto van de binnenkant van de Star Ballroom Dance Studio. De aanwezigen in de dansstudio in Monterey Park - een stad met een grote Aziatische gemeenschap - vierden Chinees Nieuwjaar.
Foto Mario Tama/Getty Images
Een politieagent toont foto's van de zes mensen die op 16 januari omkwamen in een huis in Goshen, ook in Californië. In 2020 vielen in de VS bijna 20.000 doden als gevolg van wapengeweld, meldt Gun Violence Archive. Daartoe rekent de website ook schietongelukken.
Foto Ron Holman/AP
In de maand januari volgde de ene schietpartij de andere op. Op 4 januari werden vijf scholieren in een winkelcentrum in Baltimore neergeschoten. Een van hen overleefde de aanval door twee schutters niet.
Foto Julio Cortez/AP
Een dag later werden acht doden gevonden in een huis in Utah. Een man schoot eerst zijn gezinsleden dood, en daarna zichzelf. Volgens de autoriteiten gebeurde dit twee weken nadat zijn vrouw een scheiding had aangevraagd.
Foto Laura Seitz/AP