Nu ook geheime staatsdocumenten aangetroffen in huis Mike Pence

Verenigde Staten Na Trump en Biden voegt ook Mike Pence zich bij het rijtje van Amerikaanse politici in wiens huis staatsgeheime stukken werden gevonden.
Volgens zijn woordvoerder heeft Mike Pence de documenten meteen veiliggesteld.
Volgens zijn woordvoerder heeft Mike Pence de documenten meteen veiliggesteld. Foto Stephen M. Dowell / AP

Ook in het huis van Mike Pence, voormalig vicepresident van de Verenigde Staten, zijn vorige week vertrouwelijke overheidsdocumenten gevonden. Dat melden CNN en persbureau Reuters dinsdag. Volgens Pence’s advocaat gaat het om „een klein aantal documenten die mogelijk gevoelige of geheime informatie bevatten”. In een brief aan het Nationaal Archief schrijft hij dat Pence de documenten heeft overhandigd aan de FBI.

Eerder deze maand kwam al naar buiten dat geclassificeerde documenten waren aangetroffen in het oude kantoor, de garage en het huis van president Joe Biden, uit de tijd van zijn vicepresidentschap. Na de vondst bij Biden wilde Pence bepaalde documenten in zijn huis „voor de zekerheid” opnieuw laten bekijken.

Vorig jaar nam de FBI staatsgeheime stukken in beslag van oud-president Donald Trump, die ze niet wilde afstaan. Als een nieuwe president wordt geïnaugureerd, is het strafbaar voor politici om met opzet staatsdocumenten achter te houden, in plaats van ze te overhandigen aan het Nationale Archief. Daarom is een speciaal aanklager ingesteld voor een onderzoek naar zowel Trump als Biden.

Lees ook: Geheime documenten in een oud kantoor of op Mar-a-Lago: de ene vondst is de andere niet