In beeld

Chinese openbare leven komt weer op gang na coronaversoepelingen

Sinds China een maand geleden haar zerocovidbeleid losliet, liepen tientallen miljoenen Chinezen corona op. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt en crematoria zouden het druk hebben, maar volgens Beijing valt het aantal sterfgevallen mee. Vanaf het begin van de pandemie, zo’n drie jaar geleden, tot aan december rapporteerde China bijna elfduizend coronadoden. Het werkelijke aantal doden ligt waarschijnlijk veel hoger.
Inwoners van Shanghai lopen met hun bagage naar een treinstation tijdens de jaarlijkse reisdrukte voorafgaand aan het Chinese Nieuwjaar. Sinds begin januari zijn ook de strenge beperkingen voor buitenlandse reizen opgeheven.
Foto Aly Song / REUTERS
Mensen zorgen voor hun oudere familieleden die op brancards in Shanghai liggen. Terwijl het virus zich door China verspreidt, roepen andere landen en de Wereldgezondheidsorganisatie Beijing op om uitgebreidere gegevens over de uitbraak te delen.
Foto Chinatopix Via AP
Patiënten liggen op brancards in een eerstehulpafdeling van een ziekenhuis in Shanghai. China hield een tijd lang vol dat er slechts enkele tientallen mensen waren overleden sinds het loslaten van de coronamaatregelen, maar stelde dat aantal zaterdag bij naar 60.000.
Foto Alex Plavevski / EPA
Medewerkers produceren coronatests bij een bedrijf voor medische apparatuur in Xi'an, een stad in het noordwesten van China.
Foto E Liu Xiao / EPA
Een winkelier in een lantaarnwinkel in Riuli, tegen de grens met Myanmar. De langdurende coronamaatregelen hebben de economische groei van China vertraagd – het bbp van China is vorig jaar met 3 procent gegroeid, met uitzondering van 2020 het laagste sinds 1976.
Foto Noel Celis / AFP
Inwoners van Beijing schaatsen op het Houhai-meer in het centrum. Dat de Chinese regering het zerocovidbeleid losliet, was onder druk van brede protesten.
Foto Andy Wong / AP
Plattelandbewoners in het oosten van China. Op het platteland is minder gezondheidszorg beschikbaar, waardoor daar meer coronaslachtoffers worden verwacht.
Foto Noel Celis / AFP
Voetgangers met mondkapjes in Shanghai. De lockdowns in deze stad waren relatief zwaar, met inwoners die bij een uitbraak vorig jaar twee maanden binnen moesten blijven. Ook voor boodschappen mochten ze het huis niet uit.
Foto Hector Retamal / AFP
Een Chinese toerist in de Tempel van de Smaragdgroene Boeddha in Bangkok. Sinds de tien dagen verplichte quarantaine bij binnenkomst van China in januari zijn opgeheven, zijn reizen buiten China laagdrempeliger geworden. Toeristen zijn voor Zuidoost-Aziatische landen een belangrijke inkomstenbron.
Foto Narong Sangnak / EPA
Reizigers uit China krijgen cadeaus bij hun aankomst in Hongkong. Ook van Hongkong naar het Chinese vasteland gold drie jaar lang een quarantaineplicht die het toerisme in de stad lamlegde.
Foto Jerome Favre / EPA
Medewerkers op het Charles de Gaulle-vliegveld in Parijs wachten op reizigers uit China. Nadat China de coronabeperkingen plotseling losliet, voerden Europese landen juist nieuwe maatregelen in, uit angst voor uitbraken die reizigers met zich mee zouden brengen.
Foto Julien de Rosa / AFP
Een GGD-medewerker deelde op 4 januari gratis coronatests uit aan reizigers uit China die zijn aangekomen op Schiphol. Bij gebrek aan een juridische grondslag voor coronamaatregelen vroeg minister Ernst Kuipers (Zorg, D66) de voorzitter van de veiligheidsregio Kennemerland een noodverordening vast te stellen. Sinds 9 januari is een negatieve testuitslag bij aankomst uit China verplicht.
Foto Robin van Lonkhuijden / ANP