Thuiskok

Sambal goreng tahu

Dit recept voor kruidig gebakken tofu en aardappel is een favoriet van Donni Setiawan Suganda. Voor het boek Vega Blauw koos hij recepten van zijn moeder en oma. Dit is er één van. Snijd de tahu in blokjes van 2 bij 2 centimeter. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van 2 bij 2 centimeter. Zorg ervoor dat de blokjes niet nat zijn, droog ze eventueel met keukenpapier.

Verhit een ruime hoeveelheid olie in een wok en bak de tahublokjes goudbruin. Schep ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Verhit de olie opnieuw, voeg nog wat extra olie toe indien nodig, en bak de aardappelblokjes rondom goudbruin en gaar in 5 à 7 minuten. Schep ook de aardappel uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Snipper de sjalotjes en hak de knoflook fijn. Verhit 2 eetlepels olie in de pan en fruit de sjalot, knoflook en petehbonen al omscheppend 3 à 5 minuten aan. Voeg de paprika en tomaat toe en bak 3 minuten mee; schep regelmatig om. Voeg het water, zout, de suiker, het groentebouillonblokje en de tamarinde toe en roer goed door. Laat aan de kook komen en tot een saus binden. Voeg de tahu en aardappelblokjes toe en schep goed door. Serveer met witte rijst.