Rutte: overleg over chipexport met VS kan goed worden afgerond

Bezoek Behalve over „kritieke technologie” praat Mark Rutte dinsdag met Joe Biden ook over de oorlog in Oekraïne, democratie en mensenrechten.
Premier Mark Rutte schudt dinsdag de hand van de Amerikaanse president Joe Biden.
Premier Mark Rutte schudt dinsdag de hand van de Amerikaanse president Joe Biden. Foto Bart Maat/ANP

Premier Mark Rutte verwacht dat het gesprek over de wens van de Verenigde Staten om de export van chipmachines naar China te beperken „op een goede manier kan worden afgerond”. Dat zei hij dinsdag na afloop van zijn gesprek met de Amerikaanse president Joe Biden, meldt persbureau ANP. Rutte is in het Witte Huis in Washington DC om met Biden te praten over de steun aan Oekraïne, maar ook over democratie, mensenrechten en „samenwerking op het gebied van kritieke technologie”.

In dat laatste geval gaat het vooral om de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML. De VS willen dat Nederland de export van de machines naar China verder inperkt: op dit moment mogen alleen de allernieuwste machines niet naar China, maar volgens Amerika geven ook de oudere ‘DUV’ lithografiemachines China te veel macht.

Afgelopen vrijdag wilde Rutte bij de persconferentie na de wekelijkse ministerraad weinig kwijt over ASML, maar hij zei wel dat hij „vanuit soevereiniteit en uit zelfvertrouwen” het gesprek aan zou gaan. „Waar wij natuurlijk als economie twintig keer kleiner zijn, zijn dit terreinen waar wij echt een wereldspeler zijn.” Ook na afloop van zijn gesprek met de Amerikaanse president gaf Rutte nog geen concrete informatie prijs.

Biden is de derde president die Rutte ontmoet. Op foto’s van ANP zijn Rutte en Biden te zien voor de open haard in het Oval Office, de werkplek van de president. Eerder zat Rutte daar ook met Barack Obama en Donald Trump. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra (CDA) werd ook bij het overleg verwacht, samen met zijn Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken, maar voor zover bekend zijn zij niet aanwezig geweest in het kantoor van de president.

Lees ook Wat staat er voor ASML op het spel bij het gesprek van Rutte met Biden in Washington?