Zeker veertig doden bij raketaanval in Oekraïense Dnipro, aantal blijft oplopen

Mensen houden een eerbetoon in de buurt van de plek waar een flatgebouw zwaar werd geraakt door een Russische raketaanval
Mensen houden een eerbetoon in de buurt van de plek waar een flatgebouw zwaar werd geraakt door een Russische raketaanval Foto Clodagh Kilcoyne/Reuters

Het dodental van de raketaanval die zaterdag een flatgebouw in de Oekraïense stad Dnipro trof, is maandag opgelopen tot veertig. Dat melden Oekraïense autoriteiten. Het aantal is een van de hoogste sinds het begin van de oorlog en zal naar verwachting blijven stijgen.

Volgens de Oekraïense regionale gouverneur Valentyn Reznitsjenko is „het lot van 35 andere bewoners van het gebouw onbekend”, wat de vrees voedt voor een verdubbeling van het dodental. Zeker 75 mensen zouden inmiddels gewond zijn geraakt bij de aanval, onder wie veertien kinderen. Reddingsoperaties, met onder meer de inzet van een hondenbrigade, gaan nog steeds door om overlevenden onder het rokende puin te vinden. Sinds de start van de reddingsoperaties zijn volgens de gouverneur zeker 39 mensen vanonder het ravage gered.

Het Kremlin ontkende, zoals het altijd doet, verantwoordelijk te zijn voor het bloedbad en gaf de Oekraïense kant de schuld. De woordvoerder van president Vladimir Poetin, Dmitri Peskov, sprak van „een tragedie” die te wijten zou zijn aan de Oekraïense luchtafweer.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kremlin reageert verbolgen op Britse levering zware tanks