Turkse ombudsman: Rusland en Oekraïne werken aan grote gevangenenruil

Rusland en Oekraïne werken aan een akkoord voor de uitruil van in totaal duizend krijgsgevangenen. Dat heeft de Turkse ombudsman Seref Malkoç maandag gezegd. Hij woonde vorige week een ontmoeting bij tussen de Oekraïense ombudsman Dmytro Loebinets en zijn Russische collega Tatjana Moskalkova, waarbij beide partijen een lijst presenteerden met krijgsgevangenen die geruild moeten worden.

Volgens Malkoç verzocht Oekraïne om de vrijlating van achthonderd krijgsgevangenen en overhandigde Moskalkova een lijst met daarop tweehonderd namen. De Turkse ombudsman stelt dat zijn land bereid is om een „humanitaire corridor” te regelen in Istanbul, waar de gevangenen zonder gevaar kunnen worden uitgeruild.

De uitruil van (gewonde) gevangenen was eerder op de maandag ook onderwerp van gesprek tijdens een telefoongesprek tussen de Russische president Vladimir Poetin en Recep Tayyip Erdogan, de president van Turkije. Sinds het begin van de oorlog hebben Rusland en Oekraïne al enkele honderden krijgsgevangenen uitgeruild.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Zeker veertig doden bij raketaanval in Oekraïense Dnipro, aantal blijft oplopen