Thuiskok.

Verleiden

Het waren de boerenprotesten of beter boerenterreuracties die mij ertoe brachten nog meer vegetarische gerechten te delen in deze rubriek. Ik ben hartstochtelijk voor het demonstratierecht, maar wanneer protest overgaat in pure intimidatie, haak ik af. En dus besloot ik een nog grotere nadruk te leggen op vegetarisch en regelmatig veganistisch.

Ik deed het al als vanzelfsprekend, omdat de recepten me aanspraken en het me geregeld overkwam dat ik in boeken met vlees en vis, toch voor de vegetarische opties koos, omdat die me interessanter leken.

Ik denk dat de meeste mensen het erover eens zijn dat de bio-industrie verkeerd is en dat we terug moeten naar een meer verantwoorde manier van omgaan met dieren.

Toch was dat niet genoeg voor veganistische fanatici die me de keren dat ik wel iets met vis of vlees deelde op luide en agressieve toon ter verantwoording riepen op Twitter. Er is iets heel eurocentrisch aan het westerse veganisme. Overal ter wereld heb je culturen die al eeuwen vleesvrij eten, maar wanneer de westerse consument het ontdekt, komt meteen de koloniale bekeringsdrang naar boven.

Maar hoe nobel je doel ook, je kunt mensen niet tot gehoorzaamheid blaffen. Eten is niet alleen voedsel, het is een cultuur vol geschiedenis, tradities, rituelen en betekenis beïnvloed door geografische, sociale, maatschappelijke en economische aspecten. Niet iedereen heeft de luxe of de wens plantaardig te eten. Mensen afsnauwen of schandpalen omdat ze niet het veganistische licht hebben gezien, is naar en contraproductief.

Wil je mensen voor je winnen, dan zul je hen moeten verleiden. Dat laatste hebben uitgevers en kookboekenauteurs veel beter begrepen.

Neem Vega Blauw, ‘70 authentieke Indonesische vegetarische en vegan recepten’, van het Indonesische restaurant Blauw in Utrecht en Amsterdam.

Hierin delen de medewerkers van het restaurant hun favoriete vegetarische recepten, allemaal opgetekend door culinair schrijfster Joke Boon. Het resultaat is een waaier aan typisch Indonesische gerechten die heel makkelijk te maken zijn en waarbij je het vlees niet eens mist dankzij de onweerstaanbare kruidigheid die de Indonesische keuken zo tekent.