Kremlin reageert verbolgen op Britse levering zware tanks aan Oekraïne

Een Britse Challenger 2-tank in Irak.
Een Britse Challenger 2-tank in Irak. Foto Tony Nicoletti/Reuters

Het Kremlin reageert geprikkeld op het nieuws dat het Verenigd Koninkrijk de zware en moderne Challenger 2-tanks gaat leveren aan de Oekraïense strijdmacht. Dat meldt persbureau Reuters maandag. Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov zei dat de Britse tanks zullen „branden, net als de rest”. Volgens Peskov zal de nieuwe lading zwaar defensiematerieel die beloofd is door onder meer het VK, Polen, de Verenigde Staten en Frankrijk weinig verschil maken voor het verloop van de oorlog.

Op het hoogste politieke niveau binnen de NAVO bestaat al sinds het begin van de oorlog de vraag wat voor materieel geleverd kan worden aan Oekraïne, zonder Rusland te erg te provoceren. Intussen smeekt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky luidkeels om zwaardere wapens zoals gevechtsvliegtuigen en tanks. Volgens Zelensky, wiens tegenaanval van afgelopen zomer is vastgelopen, zouden zware tanks dé manier zijn om de Russische linies weer te doorbreken. Afgelopen zaterdag gaf het VK toe aan Zelensky door bekend te maken dat het veertien zware tanks zal leveren aan Oekraïne. Andere bondgenoten, waaronder de VS en Duitsland, worden door de Britse toezegging verder onder druk gezet om ook tanks beschikbaar te stellen.

Duitsland produceert de zware en geavanceerde Leopard 2-tanks, en moet toestemming geven aan andere landen die ook Leopard 2’s hebben om te leveren, zoals Finland en Polen. Bondskanselier Olaf Scholz wil dat alleen doen als de Amerikanen hun M1 Abrams-tank leveren. Die is volgens de VS echter te geavanceerd en onderhoudsintensief om zomaar naar het front te sturen. Allebei de landen zijn bovendien bang dat hun geavanceerde tanktechnologie in Russische handen valt, als de tanks worden ingezet in Oekraïne.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kremlin reageert verbolgen op Britse levering zware tanks