ME ontruimt UvA-gebouw na bezetting, 30 klimaatactivisten aangehouden

Klimaatactie De demonstranten bij de UvA stellen dat de universiteit, door Shell groen onderzoek te laten financieren, faciliteert dat het oliebedrijf zich groener voor kan doen dan dat het daadwerkelijk is.
Logo van de Universiteit van Amsterdam.
Logo van de Universiteit van Amsterdam. Foto Koen van Weel/ANP

De mobiele eenheid heeft het gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) ontruimd dat eerder deze dag door tientallen klimaatactivisten werd bezet. Dat liet de Amsterdamse politie maandagavond weten. Het ging om de voormalige Academische Club, onderdeel van het Binnengasthuis aan de Oudezijds Achterburgwal.

Bij de ontruiming heeft de politie dertig aanhouding verricht. Het pand werd even na 23.00 uur weer overgedragen aan de eigenaar. Dinsdag hoopt de politie meer details over de ontruiming en de aanhoudingen naar buiten te kunnen brengen.

De groep demonstranten eiste onder meer dat de UvA de banden met Shell verbreekt. De universiteit werkt er greenwashing mee in de hand, schrijven de actievoerders op Instagram.

Vertegenwoordigers van het College van Bestuur van de universiteit gingen gedurende de bezetting in gesprek met de actievoerders. De UvA deed aangifte, waarop de ontruiming van de politie volgde. De actievoerders zijn lid van verschillende activistische organisaties, onder meer van University Rebellion UvA, End Fossil Occupy NL en krakersbeweging Mokum Kraakt.

In een reactie liet vicevoorzitter van College van Bestuur Jan Lintsen weten de „zorgen over het klimaat” te delen en begrip te hebben „voor de beweegredenen van de groep om hiervoor aandacht te vragen”. Lintsen schreef dat de UvA niet werkt aan het bevorderen van het gebruik van fossiele brandstoffen en geen onderzoek doet naar fossiele brandstoffen.

Toezeggingen

In het gesprek is toegezegd dat er op de UvA een debat komt over bedrijven als Shell, zei Lintsen tegen persbureau ANP. „Verder gaan we met mensen in gesprek of er ruimte is om dit soort acties op een andere plek te doen, dat kan niet op de Academische Club. Tot slot gaan we ook de commissie die verantwoordelijk is voor het samenwerken met derde partijen vragen om de samenwerking met bedrijven zoals Shell onder de loep te nemen”.

Vorige maand begonnen activisten van University Rebellion UvA een petitie waarin werd opgeroepen om de samenwerking met Shell te stoppen. Daarop reageerde de universiteit met een brief waarin de vier UvA-onderzoeksprojecten stonden beschreven waar Shell een van de (mede)financiers van is. Volgens Lintsen dragen de lopende projecten allemaal bij aan duurzaamheid, energietransitie en gezondheid. „De wetenschappelijke onafhankelijkheid is gewaarborgd.”

De actievoerders stellen echter dat de universiteit, door Shell groen onderzoek te laten financieren, faciliteert dat het oliebedrijf zich groener voor kan doen dan dat het daadwerkelijk is. „We hebben jarenlang geprobeerd om met het bestuur van de UvA in gesprek te gaan over hun greenwashing en legitimiteit van de schade die Shell toebrengt aan mensen en planeet, en we kregen loze reacties”, schrijft actiegroep UvA Rebellion op zijn Instagram-pagina. Soortgelijke acties vonden eerder al plaats op de Erasmus Universiteit en de Universiteit Twente.