Italiaans kopstuk van beruchte maffia aangehouden op Sicilië

Cosa Nostra De Siciliaanse maffiabaas Matteo Messina Denaro, die drie decennia ondergedoken leefde, werd woensdag op Sicilië opgepakt door de Italiaanse politie.
De zestigjarige Messina Denaro zou een sleutelfiguur zijn van de beruchte Siciliaanse Cosa Nostra-maffia en leeft al sinds de jaren negentig ondergedoken.
De zestigjarige Messina Denaro zou een sleutelfiguur zijn van de beruchte Siciliaanse Cosa Nostra-maffia en leeft al sinds de jaren negentig ondergedoken. Foto Franco Lannino/EPA

De meest gezochte maffiabaas van Italië, Matteo Messina Denaro, is in het Siciliaanse Palermo aangehouden. Dat melden Italiaanse media maandag. Denaro was al dertig jaar op de vlucht voor justitie en zou zijn gearresteerd in een privékliniek. Het is niet bekend waarvoor hij werd behandeld.

De zestigjarige Denaro wordt gezien als een sleutelfiguur van de beruchte Siciliaanse Cosa Nostra-maffia en leeft al sinds de jaren negentig ondergedoken. Volgens de Italiaanse politie was hij vanuit zijn onderduikadres nog steeds in staat om de maffia te leiden en bevelen uit te vaardigen in het gebied rond de westelijke Siciliaanse stad Trapani, zijn regionale bolwerk. Denaro zou snel carrière hebben gemaakt in de Cosa Nostra na de arrestatie van een ander kopstuk, Bernardo Provenzano, bij Corleone in 2007.

Moorden op onderzoeksrechters

Bij verstek werd hij eerder al veroordeeld tot levenslang voor zijn rol in de moorden in 1992 op twee bekende onderzoeksrechters. De aanslagen joegen destijds een schokgolf door Italië. Daarnaast hangt Messina Denaro ook een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd voor zijn rol bij bomaanslagen in Florence, Rome en Milaan in de jaren negentig, die aan zeker tien mensen het leven kostten. De Italiaanse premier Giorgia Meloni noemde de aanhouding in een verklaring „een grote overwinning”.

De verschillende aanslagen dienden als antwoord op de overheid die probeerde de machtspositie van de georganiseerde misdaad te breken. Maar de gebeurtenissen bewogen de autoriteiten er juist toe om de maffia krachtdadiger aan te pakken. Na meerdere processen leek de tijd van bloedige moordaanslagen voorbij. De impact van de Cosa Nostra op de Italiaanse maatschappij is de afgelopen jaren sterk verzwakt.

Lees ook: De maffiamoorden van ’92 die jonge Sicilianen wakker schudden