Britse regering gaat Schotse transgenderwet tegenhouden

Transgenderwet Het Schotse parlement nam in december een wet aan die het mogelijk maakt om zonder voorafgaand onderzoek de geslachtsregistratie op het paspoort aan te passen. De Britse regering gaat daar nu voor liggen, een unicum.
Voorstanders van de Schotse Gender Recognition Reform Bill demonstreren bij het parlementsgebouw in Schotland, voorafgaand aan het debat over de wet.
Voorstanders van de Schotse Gender Recognition Reform Bill demonstreren bij het parlementsgebouw in Schotland, voorafgaand aan het debat over de wet. Foto Jane Barlow/AP

De Britse regering gaat de nieuwe Schotse wet die het makkelijker maakt om de geslachtsaanduiding op het paspoort te veranderen, tegenhouden. Dat heeft minister voor Schotland Alister Jack maandag gezegd, meldt persbureau Reuters. Eerder zei hij al „zorgen te hebben over de veiligheid van vrouwen en kinderen” en waarschuwde voor „juridische chaos” en „gendertoerisme” als de wet zou worden aangenomen. Het wordt de eerste keer dat de Britse regering gebruikmaakt van zijn vetorecht om een Schotse wet te blokkeren.

De ‘Gender Recognition Reform Bill’, die het onder meer mogelijk maakt om geslachtsregistratie op een paspoort te wijzigen zonder voorafgaand medisch en psychiatrisch onderzoek, werd in december aangenomen door het Schotse parlement. Schotland zou dankzij de wet het eerste land in het Verenigd Koninkrijk worden waar het mogelijk is om de geslachtsaanduiding op een paspoort te veranderen op basis van zelfidentificatie.

Schotlandminister Jack stelt het besluit „niet lichtzinnig” te hebben genomen, maar te vrezen dat de nieuwe Schotse wet problemen zou kunnen geven in combinatie met wetgeving die in heel het Verenigd Koninkrijk geldt. De Schotten benadrukken dat de wet „geen enkel aspect van de VK-brede ‘Equality Act’ ondermijnt”.

Frontale aanval

De Schotse premier Nicola Sturgeon reageerde fel op de aankondiging van de Britse regering: „Dit is een frontale aanval op het democratisch verkozen Schotse parlement en zijn vermogen om zijn eigen beslissingen te nemen”. De Schotten zullen het besluit waarschijnlijk aanvechten bij de rechter.

Eerder zei Sturgeon tegen Britse kranten al voorstander te zijn van de wet: „Ik ben een feministe en doe alles wat ik kan om de rechten van vrouwen te verdedigen zo lang ik leef. Maar ik denk ook dat het leven van gestigmatiseerde groepen vergemakkelijken een belangrijk onderdeel van mijn verantwoordelijkheden vormt.”