Britse elite-agent bekent 49 misdrijven tegen vrouwen

Misbruik politiefunctie David Carrick gebruikte zijn werk als politieagent om zijn slachtoffers in de val te lokken, en voorkwam dat ze aangifte deden door te zeggen dat ze hem niks konden maken omdat hij politieagent was.
Hoofdonderzoeker Iain Moor en andere betrokkenen worden ondervraagd door journalisten over de zaak tegen David Carrick, die schuld bekende aan 49 misdrijven.
Hoofdonderzoeker Iain Moor en andere betrokkenen worden ondervraagd door journalisten over de zaak tegen David Carrick, die schuld bekende aan 49 misdrijven. Foto Jonathan Brady/AP

De Britse agent David Carrick heeft schuld bekend aan 49 misdrijven tegen twaalf verschillende vrouwen, waarvan 24 verkrachtingen. Dat melden Britse media maandag. Carrick, die een lange staat van dienst heeft bij een Londense elite-eenheid die diplomaten en politici beschermt, kon ondanks verschillende screenings van de Metropolitan Police bijna twintig jaar ongestraft misdrijven plegen.

Naast veelvoudige verkrachting oefende Carrick ook extreme controle uit over zijn slachtoffers, soms jarenlang, aldus de Britse omroep BBC. Hij zou hebben afgedwongen wat ze droegen, aten en waar ze sliepen. In sommige gevallen zou hij ze het contact met hun kinderen hebben laten verbreken. Een aantal van de vrouwen sloot hij op in een kastje onder zijn trap. De hoofdonderzoeker van de politie zei dat hij „hondenkooien had gezien die groter zijn”.

De politie ontving klachten over negen incidenten tussen 2000 en 2021, inclusief acht beschuldigingen van aanvaringen met of aanvallen van Carrick tegen vrouwen. Toch werd er geen actie ondernemen. Alle vrouwen die Carrick beschuldigden trokken hun klacht in, of wilden überhaupt geen formele beschuldiging uitten.

Carrick gebruikte zijn werk als politieagent om zijn slachtoffers in de val te lokken, en voorkwam dat ze aangifte deden door te zeggen dat ze hem niks konden maken omdat hij politieagent was. Dat erkent een woordvoerder van de Metropolitan Police. De organisatie biedt ook zijn excuses aan voor de nalatigheid waardoor Carrick zo lang actief kon blijven. De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, zei: „Serieuze vragen moeten beantwoord worden over hoe hij zijn positie als agent kon misbruiken op deze afgrijselijke manier.” Een formeel onderzoek naar de controlemechanismen van de politie is nog niet aangekondigd.