Tweede reeks geheime documenten gevonden in garage Biden, speciaal aanklager aangesteld voor onderzoek

Vicepresidentschap De documenten lagen in een opslagruimte in de garage van zijn huis in Wilmington in de staat Delaware. Om wat voor documenten het precies gaat, is vooralsnog onduidelijk.
Opnieuw zijn er vertrouwelijke documenten gevonden van de Amerikaanse president Biden. Over de inhoud van de documenten is niets bekend.
Opnieuw zijn er vertrouwelijke documenten gevonden van de Amerikaanse president Biden. Over de inhoud van de documenten is niets bekend. Foto Nicolás Asfouri/AFP

Een speciale aanklager gaat onderzoek doen naar de vondsten van geheime documenten in het huis en een voormalig kantoor van president Joe Biden. Donderdag werd bekend dat een tweede reeks geheime documenten uit de periode dat Biden vicepresident was, is ontdekt in de garage van zijn huis in Wilmington, in de staat Delaware, alsmede in de bibliotheek. Dat meldde een advocaat van het Witte Huis donderdag.

In een verklaring gaf het Witte Huis behalve de details over de specifieke locatie van die vondst weinig prijs. Over de inhoud van de documenten en wie er toegang toe had gekregen, wilde het Witte Huis niets kwijt.

Minister van Justitie Merrick Garland heeft Robert Hur, een voormalige federale aanklager, benoemd om het onderzoek naar de vondst van de documenten te leiden. Speciale aanklagers worden soms aangesteld om politiek gevoelige zaken te onderzoeken, omdat ze onafhankelijk van het ministerie van Justitie kunnen werken. Eerder benoemde Garland om die reden aanklager Jack Smith om onderzoek te doen naar de geheime documenten die vorig jaar zijn gevonden in de woning van oud-president Donald Trump.

Stukken overgedragen

Eerder deze week verklaarde Bidens advocaat dat er begin november een eerste reeks vertrouwelijke overheidsdocumenten uit de tijd van Bidens vicepresidentschap (2009-2017) was gevonden op een privékantoor dat Biden na die periode soms gebruikte in Washington. Die vondst werd gedaan toen zijn advocaten het kantoor aan het opruimen waren. Over de inhoud van de documenten was niets bekend. Wel meldden verschillende Amerikaanse media dat het niet om atoomgeheimen gaat.

Volgens de Presidential Records Acts had Biden de stukken na zijn vicepresidentschap moeten overdragen aan het nationaal archief, maar dat is om nog onduidelijke redenen niet gebeurd. Inmiddels zijn de stukken wel overgedragen.

De vondst bij Biden doet denken aan die bij Trump. Maar de verschillen tussen de zaken zijn groot: zo moest de archiefdienst Trump om de documenten vragen, terwijl Bidens advocaten ze zelf inleverden. Bovendien weigerde Trump de documenten over te dragen, waarna de FBI een huiszoeking deed in zijn landgoed in Florida. Het ministerie van Justitie doet onderzoek naar beide zaken. Biden zei donderdag „volledig mee te werken” aan het onderzoek.

Lees ook deze analyse: Geheime documenten in een oud kantoor of op Mar-a-Lago: de ene vondst is de andere niet