Rusland stelt nieuwe bevelhebber in Oekraïne aan

De Russische generaal Valeri Gerasimov (rechts) naast president Vladimir Poetin.
De Russische generaal Valeri Gerasimov (rechts) naast president Vladimir Poetin. Foto Mikhail Klimentyev/AFP

De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe heeft een nieuwe bevelhebber aangesteld die de oorlog in Oekraïne moet overzien: de huidige stafchef van de Russische strijdkrachten, generaal Valeri Gerasimov, neemt het na vier maanden over van generaal Sergej Soerovikin. Dat schrijven internationale persbureaus, waaronder het Russische staatspersbureau Tass, woensdag. Soerovikin zal nu direct onder Gerasimov dienen.

De aanpassing moet de „effectiviteit van de militaire operaties in Oekraïne vergroten”, schrijft het ministerie. De oorlog vraagt nu meer van een bevelhebber omdat de „schaal van taken” is uitgebreid en er noodzaak is voor „nauwer contact tussen verschillende krijgsmachtdelen”.

Onder het bevel van generaal Soerovikin heeft Rusland een aantal verliezen geleden aan het front, met als grootste de terugtrekking uit de Oekraïense stad Cherson in november. Soerovikin maakte dat besluit destijds op televisie bekend, met minister Sjojgoe naast zich. Ook werden de Russen op oudejaarsnacht hard getroffen toen bij een aanval op de stad Makijivka, in de door Rusland geannexeerde regio Donetsk, militairen om het leven kwamen. Volgens Rusland waren dat er 89, Oekraïne sprak van 400 slachtoffers.

Lees ook: Terugtrekken Russische troepen uit Cherson zou pijnlijke nederlaag voor Poetin zijn Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Verenigd Koninkrijk en Polen willen tanks naar Oekraïne sturen