Oorlog in Oekraïne

Dodental Russische raketaanval op flat in Dnipro loopt op naar 30

In dit blog doet NRC verslag van de ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne. Lees meer stukken in ons dossier.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de oorlog in Oekraïne is gesloten.

Lees hier verder in ons nieuwe blog.

Dodental Russische raketaanval op flat in Dnipro loopt op naar 30

Het dodental van de Russische raketaanval op een appartementencomplex in de Oost-Oekraïense stad Dnipro is opgelopen tot 30. Dat hebben de lokale autoriteiten bekendgemaakt, meldt persbureau AP. Na de aanval zaterdag stortte het negen verdiepingen tellende gebouw, waarin 1.700 mensen woonden, gedeeltelijk in. Reddingswerkers zoeken nog steeds naar overlevenden onder het puin.

Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky raakten 73 mensen gewond bij de raketaanval, zo schrijft hij op zijn Telegram-kanaal. Ook zijn inmiddels 33 volwassenen en 6 kinderen gered. 43 mensen zijn nog steeds vermist. Dat aantal is opgelopen: zaterdag werd nog gesproken van 24 vermisten. Het gebouw is ernstig beschadigd, meldt de president. Minstens 72 appartementen zijn volledig verwoest, meer dan 230 appartementen zijn beschadigd.

Dnipro was zaterdag niet het enige doelwit: ook de westelijke stad Lviv, de oostelijke stad Charkov en hoofdstad Kiev werden bestookt met raketten.

Het aantal slachtoffers van de aanval op het appartementencomplex maakt het volgens persbureau AP de dodelijkste aanval op één plek sinds bij een raketaanval op een burgerkonvooi in de oblast Zaporizja eind september 23 doden vielen. 28 mensen raakten daarbij gewond.

Dit bericht is zondag om 21.15 geactualiseerd.

3 doden bij ontploffing in cultuurhuis in Russische grensregio Belgorod

In de Russische regio Belgorod zijn drie doden gevallen toen munitie ontplofte in een voormalig recreatiecentrum. Dat meldt het Russische persbureau Ria Novosti. Volgens persbureau TASS gaat het om militairen. Ook zouden er minstens tien militairen gewond zijn geraakt bij de ontploffing en de brand die daarop volgde. De explosie was het gevolg van onzorgvuldig omgaan met munitie, meldt persbureau Tass.

De regio Belgorod ligt in het Zuidwesten van Rusland, net over de grens bij de Oekraïense stad Charkov. Waardoor de ontploffing precies ontstond en of Oekraïne erbij betrokken was, is niet bekend. Oekraïne voert de laatste tijd geregeld aanvallen uit op locaties waar Russische munitie is opgeslagen of waar Russische militairen zijn gestationeerd.

VK levert veertien Challenger 2-tanks aan Oekraïne

Het Verenigd Koninkrijk zal de komende weken veertien Challenger 2-tanks aan Oekraïne leveren, en ongeveer dertig stuks zelfrijdend geschut van het type AS90. Het land begint de komende dagen met trainen van Oekraïense strijdkrachten voor het gebruik van het materieel. Dat heeft de Britse regering zaterdag bevestigd, melden internationale persbureaus.

Het VK had zich de afgelopen week al bereid verklaard een aantal van de Britse tanks naar Oekraïne te sturen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft dringend gevraagd om tanks, om voortgang te kunnen boeken bij het terugdringen van Russische strijdkrachten. Polen zegde woensdag 14 Leopard 2-tanks van Duitse makelij toe.

Andere NAVO-bondgenoten zijn echter terughoudend, uit zorg over escalatie van de oorlog. Vooral Duitsland, dat als producent van de Leopard 2 een sleutelrol speelt, aarzelt nog. Wel leveren Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten pantservoertuigen aan Oekraïne.

Met de levering wil Londen bondgenoten aansporen meer te doen en te helpen een impasse op het slagveld te doorbreken. Volgens de Britse premier Rishi Sunak „dient een lange en statische oorlog alleen Russische belangen”, aldus een woordvoerder. „Daarom zullen hij en zijn ministers de komende dagen en weken spreken met onze bondgenoten in de wereld om de druk op Poetin op te voeren en een betere toekomst voor Oekraïne veilig te stellen.”

Volgens Rusland zal de levering van de tanks het conflict verlengen en tot meer slachtoffers leiden, en is ze bewijs van „de in toenemende mate duidelijke betrokkenheid van Londen bij het conflict”, aldus de Russische ambassade in Londen in een verklaring. „Wat de Challenger 2-tanks betreft: het is onwaarschijnlijk dat die de Oekraïense strijdkrachten zullen helpen om het tij op het slagveld te keren, maar ze zullen een legitiem groot doel zijn voor de Russische artillerie.”

Lees ook: Oekraïne krijgt die westerse tanks wel, maar pas als er transatlantische overeenstemming is

Zeker 20 doden, ruim 70 gewonden bij Russische aanval op flat in Oost-Oekraïne

Bij een Russische raketaanval op een appartementencomplex in de Oost-Oekraïense stad Dnipro zijn zaterdag zeker twintig mensen om het leven gekomen. Dat hebben de Oekraïense autoriteiten gemeld, schrijft persbureau AFP. Ruim zeventig anderen zijn gewondgeraakt.

Het complex van negen verdiepingen is gedeeltelijk ingestort. Reddingswerkers zoeken bij vriestemperaturen in het puin naar overlevenden. Ongeveer 38 mensen zijn gered, ongeveer 24 anderen worden vermist en een onbekend aantal inwoners is bedolven onder het puin, aldus gouverneur Valentyn Reznitsjenko.

De bestoking van Dnipro was onderdeel van een reeks raketaanvallen die Rusland zaterdag op heel Oekraïne afvuurde. Zo waren aanvallen in de westelijk gelegen stad Lviv, Charkov in het oosten en Kiev gericht op essentiële infrastructuur. In Kiev was ook het luchtverdedigingssysteem doelwit, aldus de burgemeester Vitali Klitsjko.

Rusland voert sinds enkele maanden systematische aanvallen uit op het elektriciteitsnet en andere infrastructuur in Oekraïne. Dat is, zeker in de winter, een zeer gevoelig doelwit, waarmee Rusland Oekraïense burgers verder de strijd in wil trekken. De precieze schade is niet bekend, maar duidelijk is dat op veel plekken de stroomvoorziening hapert en mensen vaak zonder elektriciteit zitten.

Dit bericht is zondag om 11.00 uur geactualiseerd. De aantallen doden en gewonden zijn aangepast.

Lees ook: Helpt Europa Oekraïne de winter door? ‘We hebben slechts een druppel steun verzameld’

Reddingswerkers zoeken zaterdag in het puin van een appartementencomplex in de Oekraïense stad Dnipro naar overlevenden, nadat het gebouw werd getroffen bij een raketaanval. Foto STR / EPA

Rusland valt Kiev aan met raketten, eerste keer sinds nieuwjaarsnacht

Een Russische raketaanval heeft zaterdagochtend Kiev getroffen, melden Oekraïense functionarissen op social media. Internationale persbureaus hebben het ook over raketaanvallen. Het militaire stadsbestuur van Kiev laat weten dat delen van de infrastructuur in de Oekraïense stad waren geraakt. Onduidelijk is over welke gebouwen of wegen het gaat. Het is de eerste keer sinds nieuwjaarsnacht dat Kiev wordt getroffen door raketaanvallen.

Burgemeester Vitali Klitsjko sprak van explosies in de wijk Dniprovski en riep inwoners op om binnen te blijven. Volgens hem zouden delen van een raket ook in een niet-residentieel gebied in het Holosiivskyi-district zijn beland. Niet van alle explosies in de stad is duidelijk of het gaat om een raketaanval of dat het luchtverdedigingssysteem in werking trad. Slachtoffers, zo laat Klitschko weten, werden vooralsnog niet gemeld.

Eerder op zaterdag raakten twee Russische raketten een industrieel gebied van Charkov. De gouverneur van de regio, Oleh Synjehoebov, zei dat Russische troepen twee S-300-raketten hadden afgevuurd met de „energie- en industriële faciliteiten” als doelwit. Ook in Charkov zouden geen slachtoffers zijn gevallen. Sinds oktober bombardeert Moskou, ingegeven door terreinverlies, regelmatig vitale infrastructuur van het land.

De raketaanval van zaterdagochtend leek vooral gericht op belangrijke infrastructuur in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Foto Roman Hrytsyna/AP

Rusland claimt de verovering van zoutmijnplaats Soledar

Rusland zegt donderdagavond de oost-Oekraïense zoutmijnplaats Soledar te hebben ingenomen. Dat meldt het Russische staatspersbureau Interfax vrijdag. De Oekraïense onderminister van Defensie Hanna Maliar sprak de Russische claim vrijdagochtend tegen op Telegram: „De nacht in Soledar was intensief, de gevechten gingen door.”

Het huurlingenbedrijf Wagner zei dinsdag al het stadje te hebben veroverd, maar Britse inlichtingendiensten meldden donderdag dat er sindsdien nog hevig werd gevochten. Soledar is door de gevechten zo goed als compleet verwoest.

Rusland claimt bij de gevechten meer dan zevenhonderd Oekraïense militairen te hebben gedood. De vermeende inname van Soledar helpt Russische strijdkrachten de stad Bachmoet tien kilometer verderop te veroveren, zegt een Russische defensiewoordvoerder volgens Interfax. Bachmoet is net als Soledar zwaar bevochten, en strategisch belangrijk vanwege een spoorlijn en snelweg die door de stad lopen.

De Verenigde Staten vermoeden dat er meer belangen achter de slag om Soledar schuilgaan. Het zou Wagner ook te doen zijn om de zoutmijnen onder het stadje, die geld opleveren en waar militair materieel kan worden gestald. Ook de denktank Institute for the Study of War spreekt het strategische belang van Soledar tegen: „Het is onwaarschijnlijk dat verovering een voorbode is van een omsingeling van Bachmoet.”

Lees ook In het zwaar belegerde mijnstadje Soledar ‘telt niemand de doden meer’

Oekraïense militairen vuren raketten af op Russen bij Soledar. Foto AP/Libkos

Satellietbeelden tonen verwoest Soledar, waar ‘de strijd voortduurt’

Het Oost-Oekraïense mijnwerkstadje Soledar op 1 augustus en op 10 januari. Op de beelden van het Amerikaanse satellietbedrijf Maxar is te zien dat er van delen van Soledar niks over is behalve uitgebrande ruïnes.Foto Maxar Technologies / AFP

De baas van het Russische huurlingenleger Wagner-groep Jevgeni Prigozjin poogt, zoals wel vaker, verwarring te zaaien door te verklaren dat het stadje definitief veroverd is door zijn troepen. Experts ontkennen die overwinning, en de Oekraïense president Volodymyr Zelenksy reageerde woensdagavond schertsend: „De terroristenstaat [Rusland, red.] en zijn propagandisten proberen te doen alsof een deel van onze stad Soledar een soort Russisch eigendom is. Maar de strijd duurt voort.”Foto Maxar Technologies / AFP

Rusland stelt nieuwe bevelhebber in Oekraïne aan

De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe heeft een nieuwe bevelhebber aangesteld die de oorlog in Oekraïne moet overzien: de huidige stafchef van de Russische strijdkrachten, generaal Valeri Gerasimov, neemt het na vier maanden over van generaal Sergej Soerovikin. Dat schrijven internationale persbureaus, waaronder het Russische staatspersbureau Tass, woensdag. Soerovikin zal nu direct onder Gerasimov dienen.

De aanpassing moet de „effectiviteit van de militaire operaties in Oekraïne vergroten”, schrijft het ministerie. De oorlog vraagt nu meer van een bevelhebber omdat de „schaal van taken” is uitgebreid en er noodzaak is voor „nauwer contact tussen verschillende krijgsmachtdelen”.

Onder het bevel van generaal Soerovikin heeft Rusland een aantal verliezen geleden aan het front, met als grootste de terugtrekking uit de Oekraïense stad Cherson in november. Soerovikin maakte dat besluit destijds op televisie bekend, met minister Sjojgoe naast zich. Ook werden de Russen op oudejaarsnacht hard getroffen toen bij een aanval op de stad Makijivka, in de door Rusland geannexeerde regio Donetsk, militairen om het leven kwamen. Volgens Rusland waren dat er 89, Oekraïne sprak van 400 slachtoffers.

Lees ook: Terugtrekken Russische troepen uit Cherson zou pijnlijke nederlaag voor Poetin zijn

De Russische generaal Valeri Gerasimov (rechts) naast president Vladimir Poetin. Foto Mikhail Klimentyev/AFP

Verenigd Koninkrijk en Polen willen tanks naar Oekraïne sturen

De Britse regering is bereid om binnenkort tanks te leveren aan Oekraïne. Dat meldt een woordvoerder van Downing Street aan The Financial Times. Daarmee toont de Britse regering zich voor het eerst bereid om tanks te leveren om Oekraïne te helpen zich te verweren tegen de Russische invasie. Ook zou het Verenigd Koninkrijk het eerste westerse land zijn dat Oekraïne voorziet van moderne gevechtstanks.

De Britse premier Rishi Sunak zou volgens de krant zijn minister van Defensie Ben Wallace hebben opgedragen om vaart te maken met de steun aan Oekraïne, „inclusief de levering van tanks”. Ook Polen gaat Duitse Leopard-gevechtstanks naar Oekraïne sturen, kondigde de Poolse president Andrzej Duda woensdag aan tijdens een bezoek in de Oekraïense stad Lviv. Al hield hij zelf wel nog een slag om de arm. Omdat de tanks van Duitse makelij zijn, kunnen ze niet zonder Duitse toestemming aan Oekraïne worden overgedragen. Of Berlijn daartoe bereid is, is niet bekend.

De Oekraïense politieke top vraagt al maanden om zwaardere bewapening. Die heeft al herhaaldelijk aangegeven dat Oekraïne over onvoldoende zwaar materieel beschikt om tegen het Russische wapenarsenaal op te kunnen. Volgens het kabinet van de Britse premier is het „duidelijk dat gevechtstanks de Oekraïners een baanbrekende mogelijkheden kunnen bieden.”

Britse militairen met gepantserde gevechtsvoertuigen tijdens een militaire oefening in Polen. Het betreft hier niet de tanks die naar Oekraïne worden gestuurd. Foto Darek Delmanowicz/EPA

Oekraïense en Russische ombudsmannen bespreken gevangenenruil

De Oekraïense ombudsman Dmytro Loebinets en zijn Russische collega Tatjana Moskalkova hebben dinsdagavond in de Turkse hoofdstad Ankara een ontmoeting gehad, voorafgaand aan een internationale mensenrechtentop. Moskalkova stelde op Telegram dat de twee spraken over „het verlenen van humanitaire hulp aan burgers van de twee landen”. Op woensdag meldde ze dat de landen een ruil van veertig krijgsgevangenen overeen zijn gekomen.

Loebinets of andere Oekraïense autoriteiten hebben de deal nog niet bevestigd. Wel zei Loebinets in aanloop naar het gesprek van dinsdag in te zetten op „de terugkeer van onze helden en heldinnen”, waarmee hij verwees naar Oekraïners die door de Russen gevangen zijn genomen. Ook vond hij dat de gesprekken moesten gaan over de vrijlating van Oekraïense burgers die door de Russen worden „gegijzeld” in bezet gebied.

Het is de tweede keer sinds het begin van de oorlog dat de ombudsmannen elkaar ontmoeten. In oktober spraken de ombudsmannen al eens, ook toen ging het over de uitruil van gevangenen.

Wagnergroep claimt inname zoutmijnplaatsje met groot gangenstelsel bij Bachmoet

Het lijkt erop dat de Wagner Groep het grootste deel van het zoutmijnplaatsje Soledar in handen heeft gekregen. Het hoofd van huurlingenbedrijf Wagner heeft dinsdag gezegd dat zijn troepen tot in het centrum van de plaats zijn doorgedrongen, meldt het Russische staatspersbureau Tass. Hoewel de Oekraïners nog niets hebben gezegd over Soledar, zei ook het Britse ministerie van Defensie eerder op de dag dat Russische en Wagner-troepen „tactische vooruitgang” hadden geboekt in het kleine dorpje in de oostelijke Donbas-regio.

Soledar ligt tien kilometer ten noorden van Bachmoet, een stad waar al maanden stevig om wordt gevochten. Voor de oorlog woonden daar meer dan 70.000 mensen, en in Soledar zo’n 10.000. Inmiddels zijn er naar schatting nog enkele duizenden mensen achtergebleven in Bachmoet en zijn zij nauwelijks in staat te vertrekken omdat er continu met drones, raketten en ander geschut wordt geschoten.

De Verenigde Staten vermoeden dat de Russische troepen en de Wagner-huurlingen van Jevgeni Prigozjin het voorzien hebben op de lucratieve zoutmijnen van Soledar, aldus persbureau Reuters. Als dat klopt zou de niet aflatende strijd om Bachmoet voornamelijk een financieel doel hebben. De Verenigde Staten hebben Russische huurlingen eerder beschuldigd van het exploiteren van natuurlijke hulpbronnen in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Mali, Soedan en elders. Moskou ontkent dit met klem.

Soledar is ook aantrekkelijk voor de Russen vanwege het uitvoerige gangenstelsel dat bij de zoutmijnen hoort. Daar zouden ze bezetters en collaborateurs met lager risico troepen en voertuigen kunnen stallen dan boven de grond, waar het gevaar om te worden geraakt door langeafstandsraketten altijd loert.

Controversiële Russische generaal nieuwe stafchef van de landmacht

Rusland heeft generaal Aleksandr Lapin aangesteld als nieuwe stafchef van de Russische landmacht. Dat maakt het Russische staatsmediabedrijf TASS dinsdag bekend. Lapin was verantwoordelijk voor de verdediging van de bezette Oekraïense stad Lyman, een belangrijk logistiek knooppunt. Oekraïne veroverde de stad terug op Rusland in oktober, waarvoor Lapin de schuld kreeg.

Daarna is Lapin, die in juli 2022 nog de prestigieuze ‘Held van de Russische Federatie’-onderscheiding kreeg, een controversieel commandant geworden. Hij kreeg de volle laag van haviken hoog in de Russische rangen. Onder anderen Jevgeni Prigozjin, de oorlogszuchtige baas van het huurlingenleger Wagner-groep en de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov hadden veel kritiek op Lapin na het Lyman-debacle. Kadyrov stelde voor om Lapin zijn medailles af te pakken en met een geweer naar het front te sturen om zijn „zonden weg te wassen met bloed”.

Prominente pro-Russische oorlogsbloggers stellen de promotie van Lapin niet op prijs. Igor Strelkov, een voormalig leider van de Oekraïense separatisten in de regio Donetsk die bijna 800.000 volgers heeft op Telegram, trok de vaardigheden −„als die al bestaan”− van Lapin publiekelijk in twijfel. Zijn promotie was „om het mild uit te drukken, een vergissing”, zei Strelkov op Telegram.

Aleksandr Lapin sprak tijdens een ceremonie in augustus waarbij hij ook medailles uitreikte aan Russische militairen. Foto via EPA

Welkom in dit blog

In dit blog doet NRC verslag van de ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne.

Lees hier het blog van de afgelopen dagen terug