Nog steeds geen meerderheid voor McCarthy als voorzitter Huis van Afgevaardigden, stemming woensdag voortgezet

Verenigde Staten Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft na drie stemrondes nog geen nieuwe voorzitter gekozen. De Republikeinse kandidaat Kevin McCarthy, leider van de grootste partij, kreeg telkens niet alle partijgenoten achter zich, waardoor geen van de kandidaten een absolute meerderheid kreeg.
Fractievoorzitter van de Republikeinse Partij Kevin McCarthy.
Fractievoorzitter van de Republikeinse Partij Kevin McCarthy. Foto Jim Lo Scalzo/EPA

Na drie stemrondes heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dinsdag nog steeds geen nieuwe voorzitter (Speaker) gekozen. De Republikein Kevin McCarthy (57), vooraf de enige serieuze kandidaat, behaalde in geen van de tot nu toe gehouden stemrondes een absolute meerderheid om de onlangs afgezwaaide Nancy Pelosi op te volgen als voorzitter. Na de derde stemronde besloot het Huis om de stemming over de voorzitter op woensdag voort te zetten. Het is voor het eerst in honderd jaar dat de eerste stemronde niet meteen de beslissende was.

In aanloop naar de stemming waren er al twijfels of McCarthy direct door de ballotage heen zou komen. Republikeinen aan de uiterst rechtse flank van de partij vinden McCarthy niet conservatief genoeg. Anderen zijn juist van mening dat McCarthy te dienstbaar is aan Trump. Hij zou bovendien een te zwakke politicus zijn. McCarthy is sinds 2014 fractievoorzitter van de Republikeinse Partij in het Huis van Afgevaardigden.

Weinig stemmen mislopen

In het nieuwe Huis van Afgevaardigheden hebben de Republikeinen een meerderheid van 222 zetels, tegenover 213 voor de Democraten. Om Speaker te worden kan McCarthy maar weinig stemmen uit zijn eigen partij mislopen.

De Democraten stemden eensgezind voor Hakeem Jeffries, die Nancy Pelosi onlangs opvolgde als fractievoorzitter van de Democratische Partij. In alle drie de stemrondes kreeg de Democraat 212 stemmen. McCarthy kreeg twee keer 203 stemmen, in de derde ronde 202 stemmen. In ronde één en twee stemden 19 Republikeinen voor een andere kandidaat, waarbij zij vooral Andy Biggs en Jim Jordan naar voren schoven. In de derde ronde stemden twintig Republikeinen niet voor McCarthy, hun stemmen gingen toen naar Jim Jordan.

Veel macht

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden heeft veel macht in het Amerikaanse politieke systeem. Hij of zij is tweede in lijn voor het presidentschap, na de vicepresident, en is diegene die de prioritering van onderwerpen in het Huis van Afgevaardigden bepaalt. De laatste voorzitter Nancy Pelosi, nu weer afgevaardigde in het Huis, werd gezien als een van de machtigste vrouwen van het land.

Lees ook: Top-Republikein Kevin McCarthy schippert tussen steun aan trumpisten en gematigden

Correctie (4 januari 2023): In een eerdere versie van dit stuk stond dat slechts een keer eerder de eerste stemronde niet beslissend was. Dat klopte niet, het is de eerste keer in honderd jaar dat de eerste ronde niet genoeg was.