Elektrische auto

Tesla produceerde eind 2022 meer auto’s dan ooit

Eigenaar Elon Musk is verheugd want Tesla verkoopt beter dan ooit.
Eigenaar Elon Musk is verheugd want Tesla verkoopt beter dan ooit. Foto Carina Johansen/EPA

Tesla heeft nog nooit zoveel elektrische auto’s afgeleverd als in de afgelopen maanden. De Amerikaanse autofabrikant onder leiding van de veelbesproken miljardair Elon Musk meldt dat in het laatste kwartaal van 2022 ruim 405.000 nieuwe Tesla’s een eigenaar kregen. Dat was wel fors minder dan de verwachtingen van analisten. Door persbureau Bloomberg geraadpleegde kenners hadden gemiddeld gerekend op bijna 421.000 leveringen. Tesla kampt onder meer met de hoge inflatie, stijgende rente en lagere productie in China. De cijfers van de in Austin gevestigde marktleider worden gezien als goede indicator voor de algehele vraag naar elektrische auto’s. Tesla is het grootst in de Verenigde Staten en China. Tesla produceerde van oktober tot en met december net geen 440.000 auto’s. De Model 3 en Model Y zijn de belangrijkste auto’s van het merk. (ANP)