Kosovo sluit grensovergang

Blokkades In een reactie op de blokkades door etnische Serviërs in het noorden is de belangrijkste grenspost naar Servië gesloten.

Blokkade bij Rudare, in het noorden.
Blokkade bij Rudare, in het noorden. Foto Florion Goga / Reuters

Ondanks verzoenende gebaren door Kosovo zijn de spanningen in het noorden, langs de grens met Servië, woensdag hoog gebleven, zo hoog, dat Kosovo de belangrijkste grensovergang met Servië heeft gesloten.

Dit is een reactie op de aanhoudende blokkades in het noorden. Die begonnen toen op 10 december een etnisch-Servische, oud-politieagent werd gearresteerd en gevangengezet op verdenking van terrorisme – hij had een andere agent aangevallen. De gevangenhouding werd woensdagochtend op last van een rechter in Pristina omgezet in huisarrest, maar de etnisch-Serviërs bleven belangrijke wegen blokkeren met vrachtwagens blokkades en andere zwaar materieel. Daarop besloot de regering van Kosovo de grensovergang bij Medare te sluiten.

Op lokale schaal gaat het tussen Serviërs in het noorden van Kosovo die niet aanvaarden dat deze voormalige provincie van Servië, met een overwegend etnisch-Albanese bevolking, zich in 2008 onafhankelijk heeft verklaard.

Moskou staat hierbij achter Servië en wordt er door Kosovo van beschuldigd de spanningen aan te wakkeren.

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben de onafhankelijkheid van Kosovo wel erkend.

In een gezamenlijke verklaring woensdag riepen VS en EU op tot „een de-escalatie zonder voorwaarden vooraf”. Servië had in een reactie op de onrusten zijn leger in staat van waakzaamheid gebracht. Eenheden van de Kfor-vredesmacht, die onder auspiciën van de NAVO probeert gewelddadigheden in Kosovo te voorkomen, zijn de afgelopen dagen bij herhaling door etnisch-Servische betogers onder vuur genomen.

Volgens de Servische minister van Defensie zijn de blokkades niets anders dan een „democratische en vreedzame” manier om te demonstreren. Een bron van onvrede is het inmiddels weer ingetrokken besluit van de regering in de Kosovaarse hoofdstad Pristina om niet toe te staan dat etnisch-Serviërs die in het noorden van Kosovo wonen, nummerplaten gebruiken die zijn uitgegeven door de Servische autoriteiten.

Woordvoerders van de Duitse regering verweten Servië woensdag met „nationalistische retoriek” olie op het vuur te gooien. In Moskou onderstreepte de Kremlin-woordvoerder juist de „historische en spirituele” banden met Servië. (AFP, Reuters)