De beste tv, games, strips, radio, podcasts en memes van 2022 volgens NRC-recensenten

Top 5’s Wat waren de beste tv-programma’s van 2022? Wat de beste games, strips en radioprogramma’s? Wat was de beste podcast? En wat was de beste meme? In hun persoonlijke top 5’s kijken de recensenten van NRC terug op 2022. (Spoilers) Beste televisie: ‘Childeren of the mist’. Op één na beste game: ‘God of War Ragnarok’. Op nummer 3 bij de strips: ‘The Junction’ van Norm Konyu. Nummer 4 bij podcasts: ‘The Trojan Horse Affair’ van de makers van ‘S-Town’. Wie de hele top 5’s wil weten, lees door. Plus de beste memes en radioprogramma’s.

Rinskje Koelewijn

Televisie


 1. Children of the mist

  Hoe graag ik ook een Nederlandse serie of documentaire had willen tippen, dit is een film als een sprookje. Mysterieus, mistig berglandschap, een armoedig bestaan, dieren, ouders die hun kinderen willen verkopen, een oude volkstraditie, een onontkoombaar huwelijk, en een bijna-volwassen meisje dat zich verzet tegen haar lot. NPO Plus

 2. Frontlinie

  Geweldige documentaire-reeks. De aflevering Uit de droom over Kenia kantelt je wereldbeeld niet één keer, maar aan één stuk door en opnieuw. NPO

 3. Dertien dagen

  Nederlandse documentaire over een vader die thuis sterven wil. Zijn zoon legt zijn laatste dagen vast. NPO Plus

 4. Naakt voor de klas met sekszusjes

  Kijk dit, met of zonder je (tiener)kinderen. Geeft gegarandeerd stof tot goede gesprekken. NPO Plus

 5. House for sale

  Meer dan over het huis gaat dit programma over de bewoners, die vakkundig worden ondervraagd. NPO Plus

Len Maessen

Games


 1. Elden Ring

  Vrij te verkennen werelden zijn inmiddels standaard in de game-industrie, maar vaak bestaan ze vooral uit bezigheidstherapie. Met Elden Ring brengt FromSoftware de verwondering terug in het genre. De game verklapt je niet waar al het spannends te vinden is, maar laat je zwalken door een fascinerend ongrijpbare wereld, waar geheimen in de kleinste hoekjes zitten.

 2. God of War Ragnarok

  Deel twee van de ‘Scandinavië-duologie’ van actiereeks God of War is zo goed als zijn voorganger. Terwijl het einde van de wereld nadert, moeten oorlogsgod Kratos en zijn puberende zoon een emotioneel evenwicht vinden. Prachtig.

 3. A Plague Tale: Requiem

  De jonge Amicia probeert haar broertje te redden van de rattenplaag die hij zelf in gang heeft gezet. Maker Asobo mag trots zijn: zelfs veel grotere studio’s weten zelden games te maken die zo hartverscheurend zijn.

 4. Pentiment

  Bijzonder experiment van rollenspelmaker Obsidian: een stijlvolle game over moord, verandering, en boekdrukkunst in het 16de-eeuwse Beieren. Als een geschiedenisboek met een hart en prangende vragen over moraliteit.

 5. Horizon Forbidden West

  De Nederlandse gamestudio Guerrilla weet opnieuw een gigantische game neer te zetten die je plat slaat met natuurpracht én robotbeesten. Forbidden West zit vol met personages om verliefd op te worden, en fijne tactische actie.

Stefan Nieuwenhuis

Strips


 1. Joris Mertens - Bleekwater

  Met Bleekwater schenkt de Vlaamse stripmaker Joris Mertens ons een sfeervolle, adembenemende geschiedenis van een kleine man in een grote stad. Mertens is de meester van de nachtelijke stadsgezichten: het zijn fascinerende kijkplaten. De ingetogen François leeft zijn eenvoudige leven als stomerij-koerier, tot er zich ineens iets bijzonders voordoet. Het zet alles op zijn kop. Het slotstuk is even onverwacht als intens. Voor Bleekwater ontving Joris Mertens de Willy Vandersteenprijs voor het beste album van het jaar. Uitg. Oogachtend

 2. Jeffrey Brown - Love and lost. A relationship trilogy

  Ontroerend en eerlijk verslag van de levens van jongvolwassenen met hun idealen, angsten en relaties. Browns meesterlijke en o zo herkenbare observaties laten de lezer glimlachen – met soms een snikje. Uitg. Top Shelf

 3. Giulio Macaione - Sirocco

  Een prachtig vertelde familiegeschiedenis over liefde, identiteit en de dood. Kleinmenselijke vriendelijkheid in grote gebaren gevat: een verhaal dat levensecht en warm voelt. Lauwert Uitgeverij

 4. Norm Konyu - The Junction

  Zeldzaam goed geschreven thriller waarbij de lezer flink aan het puzzelen wordt gezet. Een jongetje verdwijnt en keert twaalf jaar later zomaar terug, net zo oud als toen hij verdween. Hoe is dat mogelijk? Grafisch oogstrelend mooi. Titan Books

 5. Charel Cambré & Marc Legendre - Heden verse vis 1: En route

  Hard lachen om twee stripmakers op leeftijd (de auteurs zelf) die alles meer dan beu zijn. Hun oplossing? Een herbronningstocht naar Spanje. Onderweg gaan ze de confrontatie met zichzelf en een hoop anderen niet uit de weg. Standaard uitgeverij

Vincent Bijlo

Radio


 1. BBC Radio 5 Live 20/9: State Funeral Queen Elizabeth II

  Dit is radio op zijn allerbest. De hele dag live verslag met heel veel geluid van historisch Engeland. De radio brengt je dichterbij dan televisie. Je staat tussen de mensen langs de dranghekken, je hoort de paarden briesen, de militairen in de houding springen, de 96 saluutschoten, de 96 slagen van de grote klok van Big Ben, voor elk levensjaar 1 en alle Engelsen die allemaal hetzelfde beleven. Of je nou monarchist bent of niet, deze dag was het onbetwiste radiofonische hoogtepunt van 2022.

 2. Grand Prix Radio 9 oktober

  Het freaky internetstation zet je naast de verslaggevers langs het circuit waarop de Formule 1-races worden verreden. Zo ook op 9 oktober, toen Max Verstappen in een krankzinnige race voor de tweede keer wereldkampioen werd. Ze verslaan de races integraal, met full stereogeluid.

 3. Fip

  Frans non-stop muziekstation dat 24/7 zorgt voor treurigheid, vrolijkheid, euforie, bedachtzaamheid, weemoed, melancholie…. Fip is alle stemmingen samengebald in één eclectisch station waarop de zwoele Fipettes de lakens uitdelen.

 4. Radio Veronica: Veronica Express 7/10

  De hele dag maken deejays radio vanuit een rijdende trein die artiesten en luisteraars ophaalt. Men sluit af met een uitzending vanuit Hilversum met veel livemuziek.

 5. Radio 555, maandag 7/3

  Tien radiozenders vormen samen één station om geld in te zamelen voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Luisteraars kunnen tegen betaling verzoekplaten laten draaien, de opbrengst van reclame wordt gedoneerd.

  

Iddo Havinga

Podcast


 1. Niet van de wereld

  Maarten Dallinga’s portret van reformatorische christenen beweegt meesterlijk tussen intiem en kritisch. Hij stelt zich kwetsbaar op door zijn geaardheid onderwerp van gesprek te laten zijn, maar is resoluut wanneer iemand bekent gegrinnikt te hebben toen een persfotograaf een greppel in werd geduwd. „Hoe rijm je dit met jouw geloof?” Inl: gld.nl

 2. We Were Three

  Rachel McKibbin onderzoekt met This American Life-veteraan Nancy Updike wat er aan de tragische dood van haar vader en broer voorafging. Ze ontdekt een verhaal waarin complotdenken, huiselijk geweld en verstoorde familieverhoudingen bij elkaar komen. Inl: nytimes.com

 3. De Kunst van het Verdwijnen

  Drie gebeurtenissen in de Antwerpse Zevende Wijk (Ekeren) worden op impressionistische manier aan elkaar geknoopt. Met als hoofdgedachte dat „de lagen van de geschiedenis elkaar niet opvolgen, maar permanent overlappen”. Inl: dekunstvanhetverdwijnen.be

 4. The Trojan Horse Affair

  Een verpletterende hit als voorganger S-Town werd het niet, maar met hun onderzoek naar een vermeende Islamitische samenzwering tonen Brian Reed en Hamza Syed met hun ‘buddy-cop’-aanpak een aanstekelijke vernieuwingsdrang. Inl: nytimes.com

 5. Will Be Wild

  Een even fascinerende als beangstigende terugblik op de Capitoolbestorming van 2021. Er wordt ook vooruitgekeken: hoe diep zit desinformatie in de Amerikaanse samenleving en wat zit er daardoor misschien nog aan te komen? Inl: wondery.com

Süeda Isik

Memes


 1. nek_deze

  Een lokale memeschatkist. Als je het hoofd van een Amsterdamse jongere open zou kraken, zou je er memes van het Instagramaccount nek_deze vinden. De memes zijn moderne tegelwijsheden voor jonge mensen, over gedeelde ervaringen. De met ironie doordrenkte plaatjes vereeuwigen de geniale dingen die tussen vrienden worden gezegd.

 2. De Queen reïncarneert in de baby van Trisha Paytas

  Internetmensen overtroffen hun absurdistische geestigheid toen ze na het overlijden van Koningin Elizabeth II speculeerden (als grap) dat de baby van Trisha Paytas haar reïncarnatie is. Paytas is een beroemde bimbo-influencer uit Los Angeles.

 3. Parodieprofielen Elon Musk

  Twitteraccounts met een verificatievinkje namen Elon Musk in de zeik door hem te imiteren, soms met poep- en plasgrapjes. Als humoristische slagroom op de taart werd Musk boos en besloot hij dat imitatie voortaan verboden is.

 4. Liminale ruimtes

  Op veelvuldig gedeelde foto’s van verlaten ruimtes worden de concepten ‘thuis’ en ‘dood’ gevangen; je thuis is waar je telkens weer begint, en de dood is waar je naartoe gaat. Het leven is de tussenplaats.

 5. Dissociatieve Barbie

  Wat is nou een betere manier om het bewustzijn te ontvluchten dan jezelf voor te doen als een plastic Barbiepop? „I’m a Barbie girl, in a Barbie world”, zegt een depressieve en zieke gestalte op een rommelig bed.